Nicolicea: La afirmații ale lui Băsescu precum cea în cazul Firea, nu m-aș fi temut, m-aș fi enervat

Nicolicea: La afirmații ale lui Băsescu precum cea în cazul Firea, nu m-aș fi temut, m-aș fi enervat
Publicat: 05/05/2015, 15:34

Eugen Nicolicea a fost audiat la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ) timp de aproape două ore, în dosarul în care senatorul Gabriela Firea îl acuză pe fostul președinte Traian Băsescu de șantaj.

Deputatul a spus, la ieșirea din sediul PICCJ, că le-a răspuns procurorilor la întrebări în calitate de martor și că le-a arătat acestora că nu mai era președintele Comisiei Nana la momentul la care Traian Băsescu a făcut afirmațiile pentru care anchetatorii fac cercetări.

Întrebat dacă acele afirmații ale lui Traian Băsescu pot fi considerate, în opinia sa, o declarație politică sau o presupusă amenințare, Nicolicea a spus că nu poate cataloga astfel de referi, dar că dacă i-ar fi fost adresate lui direct de către șeful statului, nu ar fi resimțit o stare de temere, dar în schimb s-ar fi enervat.

Procurorii l-au audiat marți și pe senatorul Mircea Dobra, care a arătat, la ieșirea din sediul PICCJ, că a dat declarații în calitate de martor și de membru al Comisiei Nana. Mircea Dobra a mai spus că și-a asumat de la început întreaga dezbatere din Comisia parlamentară de anchetă pentru verificarea legalității achiziției terenurilor din zona comunei Nana, județul Călărași.

Întrebat dacă a simțit-o pe Gabriela Firea speriată după momentul declarațiilor lui Traian Băsescu, Mircea Dobra a spus că personal nu a acordat importanță și că, din punctul său de vedere, nu a simțit vreo temere, întrucât activitatea comisiei în care era membru era foarte importantă.

Tot marți, la Parchetul instanței supreme a fost audiat ca martor și deputatul Costel Alexe.

În acest dosar au dat declarații, la sfârșitul lunii martie, și senatorii Șerban Nicolae și Mihai Fifor.

Din Comisie au făcut parte deputații Eugen Nicolicea, Costel Alexe, Ioan Cupșa, Vicențiu Mircea Irimie, Adrian Solomon și senatorii Mihai Fifor, Gabriela Firea, Nicolae Șerban, Mircea Dobra, Iulian Dumitrescu și Teiu Păunescu.

Fostul președinte Traian Băsescu a fost audiat, în 24 martie, în dosarul în care senatorul Gabriela Firea îl acuză de șantaj.

„Am dat o declarație completă pentru a clarifica lucrurile. Tot ce este necesar am declarat”, spunea Traian Băsescu, la ieșirea din sediul PICCJ.

Fostul șef al statului a fost și în 18 martie la Parchetul instanței supreme, însă atunci el nu a fost audiat, ci doar i s-a adus la cunoștință faptul că este urmărit penal pentru șantaj.

Parchetul instanței supreme a dispus, în 11 martie, începerea urmăririi penale pe numele lui Traian Băsescu.

Anchetatorii au redeschis, în 30 decembrie 2014, dosarul în care Gabriela Firea îl acuză pe Traian Băsescu de șantaj, întrucât fostul șef al statului nu mai beneficiază de imunitate.

Cercetările în acest dosar fuseseră suspendate de procurori până la finalizarea mandatului de președinte al lui Traian Băsescu.

Parchetul instanței supreme anunța, în 18 aprilie 2014, că a dispus urmărirea penală pentru șantaj, în urma plângerii formulate de Gabriela Firea împotriva lui Traian Băsescu, la care a fost conexată și sesizarea parlamentarilor, însă punerea în mișcare a acțiunii penale a fost suspendată, întrucât președintele are imunitate.

Scandalul Băsescu – Firea a început după ce fostul președinte, referindu-se la senatorul PSD, a spus că și acum poate spune că aceasta este „o bună jurnalistă, dar este catastrofală ca jurist”. „Mai bine ar sta în banca ei și s-ar ocupa ce se întâmplă pe moșia soțului ei, unde e primar. Că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înțeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele”, a spus Băsescu.

Fostul șef al statului a mai spus că senatorul PSD Gabriela Firea este „o șantajistă de profesie”. „Nu e un atac la o femeie, e un atac la o șantajistă care pretinde să fie respectatată ca senator al României, după ce a făcut bine școala turnătorului Felix”, preciza Băsescu.

Traian Băsescu a mai spus că îi recomandă premierului Victor Ponta să nu o ia pe „senatoarea șantajistă” Gabriela Firea ca purtător de cuvânt la alegeri pentru coaliție, pentru că aceasta poartă ghinion bărbatului despre care spune că vrea să îl protejeze. Băsescu a ținut totodată să amintească prestația Gabrielei Firea din campania pentru prezidențiale a lui Mugur Isărescu.

Gabriela Firea a reacționat în 14 aprilie, afirmând că așteaptă cu interes reacțiile instituțiilor și ale ambasadelor statelor democratice față de acest „act flagrant de intimidare a unui senator”.

Firea preciza, într-o postare pe Facebook, că președintele Traian Băsescu i-a transmis, în seara zilei de 13 aprilie 2014, într-o emisiune televizată, „un mesaj fără niciun echivoc” legat de activitatea ei în Comisia Călărași.

„Aștept cu interes reacțiile instituțiilor statului și ale ambasadelor statelor democratice față de acest act flagrant de intimidare a unui senator al României!”, scria Gabriela Firea, pe Facebook.

Ulterior, senatorul PSD a depus, în 16 aprilie 2014, la Parchetul instanței supreme, o plângere pe numele lui Traian Băsescu, pentru amenințare și șantaj.

În plus, 176 de parlamentari, în frunte cu Victor Ponta, Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea și Ilie Sârbu, au semnat un denunț de șantaj împotriva lui Traian Băsescu, depus în 17 aprilie 2014, la Parchetul instanței supreme.

Premierul Victor Ponta a spus atunci că a semnat documentul și a precizat că gestul este determinat de amenințările pe care șeful statului le-a adus unui senator al României. Ponta a precizat că a fost primul care a semnat plângerea penală formulată pe numele lui Traian Băsescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie...
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația