Nucleară în MAI: „Nababii” din Jandarmerie, decapitați! „Se reduc posturi de conducere cu salarii foarte mari”

Nucleară în MAI: „Nababii” din Jandarmerie, decapitați! „Se reduc posturi de conducere cu salarii foarte mari”
Continuă reforma începută în MAI. Ministrul Marcel Vela anunță că va reduce posturile de conducere din Jandarmerie, în special pe cele cu salarii foarte mari!

Toate schimbările produse sau care urmează a avea loc în MAI nu urmăresc decât eficientizarea instituției, anunță Marcel Vela. Ministrul liberal vrea ca cetățenii să simtă cu adevărat că „Internele” sunt alături de ei și își propune să crească, de la 30% la „cât mai mult” cota de încredere în polițiști și personalul MAI.

Ca o primă măsură, Jandarmeria va copia modelul Poliției de Frontieră, acolo unde existe o comandă regională, în subordinea căreia se află mai multe inspectorate. Astfel, comunicarea va fi mult mai eficientă, dă asigurări ministrul: „Pentru MAI va fi bine, se reduc anumite posturi de conducere cu salarii foarte mari, așa că pot să rămână bani pentru dotarea polițiștilor și pentru modernizare. Am discutat de o programare bugetară, fiecare minister trebuie să facă propuneri, noi să le analizăm. Este foarte greu să se comunice cu 40 de directori economici. Suntem organizați dupa reforma din 1968″.

Sindicatele se revoltă

Și, totuși, dincolo de liniștea pe care o livrează Marcel Vela, în MAI mocnește nemulțumirea. Sindicatele acuză că se produc schimbări fără ca reprezentanții salariaților să fie consultați. În replică, ministrul promite că va avea discuții cu sindicatele în cursul acestei săptămâni.

Într-o confruntare televizată, Vela a avut un schimb dur de replici cu reprezentantul sindicatului Europol, Cosmin Andreica. Iată cum a decurs dialogul dintre cei doi.

Marcel Vela:  Dvs sunteti președintele unui sindicalt?

Cosmin Andreica: Nu aveți de unde să știți pentru că, în două luni de când ați venit, nu ați avut nicio întâlnire cu noi.

Marcel Vela: Dar vă întreb, lucrați în MAI, sunteți polițist, că spuneți noi facem, noi dregem…

Cosmin Andreica: Noi, organizația sindicală, eu aici reprezint colegii care m-au mandatat să vin cu aceste poziții

Marcel Vela: Spuneți poporului unde lucrați, că lucrați la o primărie în județul Maramureș. Nu sunteți polițist!

Cosmin Andreica: Sunteți prost informat, nu știu ce spuneți, primărie.

Marcel Vela: Spuneți opiniei publice dacă lucrați în poliție.

Cosmin Andreica: Sunt angajat al MAI și sunt suspendat pentru activități sindicale din 2011.

Noi atribuții pentru Poliția Locală

Pe de altă parte, șefii tuturor structurilor MAI sunt așteptați să prezinte propuneri de restructurare și îmbunătățire a activității din minister. Marcel Vela consideră că multe atribuții se suprapun, cum e cazul Jandarmeriei și Poliției Române.

Și dacă tot am ajuns la Poliție, imaginea acestei instituții a ajuns să fie confundată prea mult cu Poliția Locală. Pentru aceasta din urmă, Vela afirmă că are o nouă misiune: paza școlilor!

„O dată pentru ca în mentalul colectiv să fie delimitată Poliția Locală de cea națională. Sunt multe atribuții care se suprapun. Și atunci ar fi corect ca să ne delimităm de Poliția Locală. Confuzie legată de, eu știu, uniformele polițiștilor locali care sunt aproape izbitor de asemănătoare cu Poliția Națională. Pe lângă toate acestea, un polițist de la MAI are un salariu de 3.000 de lei, de exemplu, și un polițist local, care face mult mai puține lucruri, are 7.000 – 8.000 de lei. Nu sunt pentru desființarea Poliției Locale, ca să precizez din start. Este nevoie de Poliție locală, o spun și ca fost primar, 12 ani, la Caransebeș… Dimpotrivă, chiar aș dori să propun asociației orașelor și municipiilor modificarea actului normativ care acum prevede ca la o mie de locuitori să fie angajat un polițist local să extindem, ca să poată fi angajat un polițist local pentru fiecare unitate de învățământ, în așa fel încât să creăm acele patrule care să asigure siguranța în școli”.

Inchide