O biserică din Chișinău a aderat la Mitropolia Basarabiei/ Protopop: „Dreptate istorică”

O biserică din Chișinău a aderat la Mitropolia Basarabiei/ Protopop: „Dreptate istorică”
Sursa FOTO/ Mitropolia Basarabiei
Publicat: 06/12/2023, 12:36
Actualizat: 06/12/2023, 12:36

Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Chișinău a părăsit Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse, și a aderat la Mitropolia Basarabiei. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către Constantin Olariu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Basarabiei, care a precizat că aderarea a avut loc săptămâna trecută.

La începutul lunii septembrie 2023, mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Vladimir, i-a adresat Patriarhului Kiril al Rusiei o scrisoare în care a enumerat o serie de îngrijorări și nemulțumiri apărute în rândul clericilor în ultimul an și jumătate, susține Ziarul de Gardă.

Atunci, Mitropolitul Vladimir susținea că instituția religioasă, subordonată Moscovei, se află „într-o situație de faliment” și că preoții sunt tentați de statul român, „care le oferă un salariu lunar garantat de 800-900 de euro, asigurare medicală, pensii și scutirea parohiilor de contribuțiile trimestriale”.

În scrisoarea din 5 septembrie 2023, publicată pe blogul fostului deputat Vlad Cubreacov, ex-vicepreședinte al Partidului Popular Creștin Democrat (PPCD), se spune că Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove „este percepută în societatea moldovenească ca un avanpost al Kremlinului și un susținător al intervenției ruse în Ucraina”.

Astfel, „pentru Biserica Ortodoxă din Moldova această legătură este echivalentă cu dispariția noastră de pe scena religioasă și socială a țării”. Episcopul Ioan Moșneguțu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, a confirmat pentru Ziarul de Gardă veridicitatea acelei scrisori.

Constantin Olariu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Basarabiei confirmă informația

Într-o declarație pentru Ziarul de Gardă, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Basarabiei confirmă informați.

Da, este adevărat. Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ a aderat la Mitropolia Basarabiei, biserică care a aparținut Mitropoliei Basarabiei încă de la reactivarea ei. După trecerea la cele veșnice a părintelui Petrache, prin anumite mijloace neortodoxe, a fost pusă abuziv în cadrul Mitropoliei Moldovei. Dar astăzi s-a creat această îndreptare și a aderat la Mitropolia Basarabiei, a spus Constantin Olariu.

Ioan Marian, protopop de Orhei, responsabil de aderarea la Mitropolia Basarabiei, a salutat decizia consiliului parohial al bisericii într-o postare pe pagina sa de socializare.

„Dreptate istorică! Biserica „Sfântului Ierarh Nicolae” de pe bulevardul Ștefan cel Mare din Chișinău, a revenit în cadrul Mitropoliei Basarabiei! Felicitări acestei frumoase comunități românești, consiliului parohial și clericilor Prot. Storoja Petru Prot. Eugen Maznic, Prot. Radu Storoja Diac. Rotari Marcel! Mare binecuvântare este ca frații să fie împreună. Bine ați revenit!”, a scris Ioan Marian.

În ultimele luni, zeci de preoți au părăsit Mitropolia Moldovei și au aderat la Mitropolia Basarabiei. Anterior, fondatorul și Prorectorul Academiei de Teologie Ortodoxă din Moldova, protopopul Vetcislav Cazacu, a părăsit Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei de la Moscova, și a aderat la Mitropolia Basarabiei.

Nu mai puțin de 13 biserici din diferite zone ale Republicii Moldova vor trece oficial la Mitropolia Basarabiei, subordonată Bisericii Ortodoxe Române, începând cu săptămâna viitoare, au declarat pentru Europa Liberă surse apropiate instituțiilor religioase. (detalii AICI)

CITIȚI ȘI:

Anchetă privind gestionarea pandemiei de COVID 19 / Fost premier acuzat de „incompetență guvernamentală”

VIDEO UPDATE | Prima zi de audieri în Dosarul vaccinurilor / Florin Cîțu a stat față în față cu procurorii DNA / Ce calitate are fostul premier

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Scandal uriaș imediat după ce Mioara Roman a murit! Revoltă în masă din cauza unor...
FOTO. Imagini incendiare cu Corina Caragea într-un costum de baie alb!
Sunt bărbații pe cale de dispariție? Studiu îngrijorător despre cromozomul Y, care determină sexul masculin
Răzvan a murit după ce medicii l-au trimis acasă cu antibiotic! 'Dacă i se făcea...
Cu tarabele pline de produse locale, de calitate, românii aleg tot mai des "chinezăriile". Preţul dictează...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
2024: O nouă regulă de circulație în sensul giratoriu. Singura bandă care are întotdeauna prioritate
Ce datorii a lăsat în urmă Mioara Roman: „Sunt bune de plată!”
Trupul lui Alexei Navalnîi a fost predat familiei. Unde și în ce condiții va avea...
Analiză Politico: Intrarea lui Klaus Iohannis în cursa pentru şefia NATO poate produce divizări în...
Satul din România unde, dacă ai Ferrari, râd toți de tine! Ce e special în...
Un EXPERIMENT NASA în SPAȚIU a sfârșit în FLĂCĂRI! Ce au încercat să facă?
A MURIT unul dintre cei mai PERICULOŞI oameni din lume! Domnia terorii s-a încheiat
Locul legendar din România, construit prin vrăjitorie
Ce a putut să își facă la geamul apartamentului un român din cartierul Drumul Taberei,...
BANCUL ZILEI. Bulă: Mă cheamă şefu’ la el în birou şi-mi zice: Am observat că...
August Bebel, unul dintre fondatorii Partidului Social Democrat al Muncitorilor. „Creștinismul este dușmanul libertății și...