VIDEO | Orban: Florin Cîțu poate să rămână premier dacă îl ține PSD. Dacă cineva din PNL își asumă o alianță cu PSD să o spună public

Publicat: 06/09/2021, 23:38
Actualizat: 07/09/2021, 08:44

Președintele PNL, Ludovic Orban, susține că singura opțiune ca această coaliție de guvernare să funcționeze este ca USR PLUS să revină la masa negocierilor și a subliniat în acest moment Florin Cîțu mai poate rămâne premier doar dacă îl susține PSD pentru această funcție. „Încă o dată spun, un guvern ca să poată să funcționeze are nevoie de o majoritate parlamentară. Fără USR PLUS, Partidul Național Liberal nu poate să formeze un guvern care să beneficieze de un sprijin parlamentar, de o majoritate parlamentară decât cu PSD sau cu AUR. Ambele soluții, inacceptabile”.

„Aici este problemă de gândire strategică pentru că orice om politic nu face o mutare numai de astăzi pentru astăzi. Când faci o mutare, trebuie să gândești pe termen mediu și lung. În momentul în care Florin Cîțu a decis să îl demită pe Stelian Ion putea să știe, dacă era un om cu minimă experiență politică, că asta va provoca ruperea de USR, că USR nu îl va mai sprijini, deja USR o dată a anunțat că nu îl mai sprijină pe Florin Cîțu, și nu Florin Cîțu i-a readus la masa negocierilor, ci eu i-am adus la masa negocierilor și cât de cât, pe baza credibilității mele și cuvântului meu, am reușit să refacem coaliția. N-a avut nicio gândire. De ce? Încă o dată spun, un guvern ca să poată să funcționeze are nevoie de o majoritate parlamentară. Fără USR PLUS, Partidul Național Liberal nu poate să formeze un guvern care să beneficieze de un sprijin parlamentar, de o majoritate parlamentară decât cu PSD sau cu AUR. Ambele soluții, inacceptabile, inacceptabile pentru electoratul Partidului Național Liberal și mai ales inacceptabile pentru ceea ce reprezentăm noi. Partidul Național Liberal a fost într-o luptă constantă cu PSD, cu FDSN, cu FSN, cu PDSR, cum s-au numit de-a lungul timpului toate avatarele Partidului Comunist”, a declarat președintele PNL.

Ludovic Orban spune că dacă Florin Cîțu va accepta un compromis cu PSD pentru a rămâne la guvernare acest lucru va transforma PNL într-un prizonier care va fi oricând la cheremul social-democraților, aceștia putând șantaja și dărâma oricând Cabinetul Cîțu, acest lucru fiind de neacceptat pentru liberali. El a făcut un apel la colegii din partid că ar fi bine să iasă în față și să o spună public dacă doresc să facă o majoritate cu PSD.

„Nu poți să îți construiești o proiecție de guvernare când ești în primul an de guvernare, făcându-te prizonier partidului toxic pe care tu l-ai atacat 30 de ani și cu care te-ai luptat 30 de ani. Cum să devii tu prizonierul PSD, cum să lași România din nou pe mâna PSD? Și dacă îl ține în viață pe Cîțu PSD, deși sincer mă îndoiesc, oricât ar vrea unii lideri care mai tranzacționează câte ceva din PSD, eu cunosc bine baza PSD, baza PSD nu se va duce pe fenta asta, baza PSD nu va tolera o atitudine de compromis, mai devreme sau mai târziu și dacă țin în viață un guvern minoritar, vor extrage maximum de avantaje, vor asigura ca guvernul respectiv să nu poată să guverneze și Partidul care guvernează în postura de partid minoritar să nu poată să facă lucrurile pe care le-a promis pentru oameni, și guvernul va fi dărâmat oricând vrea PSD. Eu nu pot să accept o asemenea soluție. Dacă cineva din Partidul Național Liberal vrea să facă majoritate cu PSD, îl somez să o spună public de acum! Dacă nu vrea să facă majoritate cu PSD, atunci trebuie să revină la coaliția pe care am construit-o pentru că este singura posibilă”, a afirmat Ludovic Orban.

Întrebat cum ar putea fi revitalizată actuala coaliție, Orban a precizat: „Simplu, lăsăm moțiunea de cenzură, există soluții atât timp cât USR PLUS și-a exprimat un punct de vedere clar, categoric, care nu mai poate fi pus la îndoială în momentul de față, în momentul în care ei au depus moțiunea de cenzură, în momentul în care au anunțat demisia tuturor miniștrilor din Guvern. Declarația USR e foarte simplă, `nu îl mai vrem pe Cîțu premier`. Dacă Cîțu nu va mai fi premier, este posibil ca USR PLUS să revină la masa negocierilor”.

Liderul liberalilor a afirmat că singura variantă ca Florin Cîțu să mai fie premier poate fi realizabilă doar cu susținerea celor de la PSD, acest lucru fiind complet inacceptabil.

 „Domnul Cîțu poate să rămână premier dacă îl ține PSD ca premier. Dacă îl ține PSD ca premier, domnul Cîțu poate să rămână premier, nu știu cât o să îl țină premier pe domnul Cîțu”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea se aplică deja în toată România. Este informația momentului pentru toți românii
Cum să faci 1 milion de euro în 5 ani! Discuție cu analistul financiar Iancu...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A vrut să experimenteze pe copil". Un tată și-a lăsat bebelușul să moară de foame...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cercetătorii au găsit o genă care protejează împotriva Alzheimer