Ordonanța traseiștilor – respinsă, aleșii migratori nu-și pierd mandatele. PNL: „Este o golănie politică”

Ordonanța traseiștilor - respinsă, aleșii migratori nu-și pierd mandatele. PNL: Este o golănie politică
Publicat: 25/02/2015, 17:13

Ordonanța care a legalizat traseismul aleșilor locali a fost respinsă de Camera Deputaților, cu 203 voturi „pentru”, 105 „împotrivă” și 22 de abțineri, asta după ce Curtea Constituțională a declarat-o neconstituțională. Cu toate acestea, niciun ales local care a plecat din partidul pe listele căruia a fost ales nu-și va pierde mandatul.

Concret, este vorba despre un amendament al PSD, prin care „efectele juridice și politice” ale ordonanței se păstrează.

„Toate efectele juridice, politice sau de altă natură, produse ca urmare a exprimării opțiunii de către persoanele prevăzute la alineatul (1) al articolul unic din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 55/2014 se păstrează în integralitate”, se arată în amendamentul depus de pesediști.

Cu toate acestea, Senatul este for decizional în acest caz, Camera Deputaților fiind primă cameră sesizată.

Ordonanța traseiștilor a stârnit numeroase controverse atât în spațiul public, cât și în plenul Camerei Deputaților. Încă din timpul dezbaterilor, PNL a insistat asupra faptului că, prin păstrarea efectelor ordonanței, nu se respectă decizia Curții Constituționale. În opinia liberalilor, consilierii locali și județeni ar trebui să-și piardă mandatele pentru că ei au fost aleși pe liste, nu în baza unui vot uninominal, iar prin trecerea la un alt partid se încalcă voința electoratului.

De altfel, și co-președintele PNL, Alina Gorghiu, a criticat rezultatul dezbaterilor din plen, spunând că ce a făcut PSD este „o golănie politică”. În plus, Gorghiu a precizat că liberalii își vor susține, din nou, amendamentele la Senat.

„Este o golănie politică ce s-a întâmplat azi în plen. Nu s-a respectat prin amendamentele PSD și prin forma finală a legii voința electoratului la urne și se încalcă flagrant o decizie a CCR. PSD să aibă decența politică să respectă decizia CCR. În Senat vom face tot posibilul să reglementăm efectele acestei ordonanțe prin care a legalizat traseismul politic prin pierderea mandatului tuturor celor care au ales să se urce în căruța PSD și să ignore voința electoratului”, a declarat co-președintele PNL.

În timpul dezbaterilor, nici pesediștii nu au mai susținut ordonanța așa cum a fost ea adoptată în forma inițială. Chiar președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a spus că ordonanța dată de guvernul Victor Ponta a fost o greșeală care a scos în evidență un comportament greșit al clasei politice.

„Această ordonanță a fost o greșeală pentru că arată un comportament pe care-l avem. Arată că nu suntem în stare să ne creem un departament de resurse umane. Problema de fond nu o vom rezolva azi aici. Efectele pe care le produc arată o slăbiciune a clasei politice actuale”, a spus Zgonea.

Pe de altă parte, el nu a dorit ca aleșii locali care au trecut de la un partid la altul să-și piardă mandatul.

„A-i face să-și piardă mandatul e împotriva legii.Decizia CCR nu ne spune acest lucru, nu ne obligă să luăm doar o decizie și să le luăm mandatele. Ci spune nu mai repetați această greșeală pe viitor. Este rezultatul unei neînțelegeri a noastre cu privire la mandatul pe care îl avem și până unde ne putem duce”, a adăugat Zgonea.

Liderul deputaților a fost însă contrazis inclusiv de minoritățile naționale. Ovidiu Ganț, deputatul reprezentant al germanilor, a spus că ordonanța a fost „un abuz”.

„În opinia mea, a fost un abuz, o decizie luată pentru favorizarea unui candidat la prezidențiale.Argumentul că acum opt ani de zile alții au procedat la fel de abuziv nu stă în picioare”, a replicat Ganț.

Ordonanța traseiștilor

Pe 28 august 2014, guvernul a adoptat ordonanța de uregnță numărul 55/2014, care a permis migrația aleșilor locali pentru 45 de zile fără ca aceștia să-și piardă mandatul.

Proiectul de lege de aprobare a OUG 55 care a permis migrația aleșilor locali a fost adoptat, în 9 decembrie, de plenul Senatului, forul decizional în acest caz, însă a fost contestat la CCR de liderii opoziției.

Curtea Constituțională a decis, pe 17 decembrie 2014, că ordonanța 55/2014 este neconformă cu legea fundamentală. Tot atunci, magistrații au declarat că Parlamentul trebuie să decidă care sunt efectele juridice ale deciziei lor și ce se întâmplă cu aleșii locali care s-au bucurat de efectele acestei legi, cât timp a fost în vigoare.

Marele câștigător al traseismului alegerilor locale este PSD, câștigând în cele 45 de zile de grație 436 de primari, adică 79%. Potrivit statisticilor Expert Forum, formațiunea lui Tăriceanu a obținut 34 de primari, iar UNPR 17 edili locali.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Statele Unite ale Americii pregătesc un pachet de arme de 1 miliard de dolari pentru...