Parlamentari români pleacă la Oslo, pentru a „a afla adevărul” în scandalul Bodnariu. „Le cerem să-și schimbe legislația”

Parlamentari români pleacă la Oslo, pentru a „a afla adevărul în scandalul Bodnariu. „Le cerem să-și schimbe legislația
Publicat: 14/01/2016, 17:10

Delegația, formată din membri ai Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor – Maria Grecea, Ovidiu Iane, Aurelian Mihai și președintele Comisiei, Mircea Lubanovici, va face o vizită de trei zile în Norvegia, în perioada 19 – 22 ianuarie. Miercuri, 20 ianuarie, deputații vor merge la familia Bodnariu, a anunțat joi deputatul liberal Mircea Dolha, într-o conferință de presă.

Dolha a precizat că delegația intenționează să vorbească cu vecinii familiei Bodnariu, educatorii și învățătorii copiilor pentru „a vedea ce familie este, pentru a afla adevărul”. Deputatul a mai spus că a constatat cu „nemulțumire” că există o barieră de comunicare între partea norvegiană și partea Română.

„Vrem să aflăm doar adevărul. Nu mergem să acuzăm nici autoritatea pentru protecția copilului de acolo, nu mergem să acuzăm nici familia Bodnariu, mergem pentru că vrem doar să aflăm că s-au respectat toate normele legale în acest caz, dar și în alte cazuri și că acești cetățeni români sunt bine reprezentați, mai mult decât a putut s-o facă până în prezent Ambasada României de acolo, dar și Ministerul Afacerilor Externe și Guvernul României”, a mai spus deputatul.

Dolha a mai susținut că în acest caz Guvernul a purtat discuții cu partea norvegiană cu „foarte multe mănuși de catifea groasă”, însă parlamentarii vor avea „un limbaj direct, pragmatic, politic” cu omologii lor parlamentari și cu reprezentanți ai Ministerului Copilului și ai altor instituții.

Parlamentarii români au programată o întâlnire de două ore, joi, cu membri ai Comitetului permanent pentru muncă și afaceri sociale din Parlamentul Norvegian și încă o întrevedere cu președintele grupului de prietenie România – Norvegia.

Noi ne bazăm foarte mult pe sprijinul colegilor parlamentari norvegieni care trebuie să înțeleagă că noi cerem doar ca Parlamentul norvegian să inițieze legile necesare pentru a-și armoniza legislația cu cea europeană”, a mai spus deputatul.

Vineri deputații au programată o întâlnire cu un secretar de stat din cadrul MAE norvegian pentru a discuta mai multe cazuri de familii de cetățeni români ai căror copiii au fost plasați în familii surogat.

„Vom avea o întâlnire cu conducerea Departamentului norvegian pentru copii, tineri și familie, instituție care se spune că ar fi coordonatoare a Barnevernet-ului acesta, deși această instituție, Barnevernet, este autonomă și nimeni nu poate să intervină la ei. O să vedem cum putem face să aflăm, în primul rând, cu adevărat ce s-a întâmplat și care sunt dovezile că familiile de români și-au supus la rele tratamente sau și-au bătut copiii, cum apare pe surse în presă”, a mai spus Dolha.

Parlamentarul a spus că delegația va cere repatrierea copiiilor și că deplasarea în Norvegia are loc pentru că există 11 cazuri de familii de români ai căror copiii sunt plasați în familii surogat.

Ambasadorul României la Oslo, Adrian Gabriel Davidoiu, consulul ambasadei, Mihai Oprescu și un expert trimis din centrala MAE au avut o întâlnire marți cu familia Bodnariu și cu avocatul acesteia, a anunțat MAE, care precizează că minorii vor putea fi vizitați de consul.

Diplomații români au avut o serie de întâlniri pe tema cazului familiei Bodnariu, inclusiv cu reprezentanți ai Ministerului norvegian de Externe și ai Ministerul Copiilor, Egalității și Incluziunii Sociale din Norvegia, dar și cu familia.

„Familiei Bodnariu i s-au recomandat alți doi avocați norvegieni, care s-au ocupat în trecut de cazuri similare și care pot colabora cu avocatul familiei. Din discuție a rezultat că sesizările privind eventuale abuzuri ale Barnevernet pot fi adresate doar de familie, prin avocat, către instituția Fylkesmannen, care este reprezentantul autorităților centrale în teritoriu”, a declarat miercuri Raluca Lunculescu, purtătorul de cuvânt al MAE.

Partea norvegiană a dat asigurări că există „garanții procesule pentru părinți” și a reiterat faptul că ancheta Barnevernet nu a pus în discuție aspecte de natură religioasă, fapt confirmat și de familie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunț despre CARNEA DE PUI din magazine. Producătorii au spus care este ADEVĂRUL, de fapt
Teo Trandafir renunță. Greu își mai găsește locul
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația