PNL cere invalidarea mandatului lui Dragnea. Reacția PSD și ALDE. „E anormal să scoată de la naftalină un articol”

PNL cere invalidarea mandatului lui Dragnea. Reacția PSD și ALDE. „E anormal să scoată de la naftalină un articol

„Vom pleda pentru invalidarea mandatului de deputat al președintelui PSD, Liviu Dragnea, și vom vota în consecință. Regulamentul Camerei Deputaților este clar și limpede: mandatele persoanelor condamnate definitiv pentru fraude electorale nu pot fi validate. Sper ca toate celelalte partide să se ralieze acestei poziții de bun simț și să voteze împotrivă. În cazul în care PSD va avea câștig de cauză la vot, luăm în calcul sesizarea Curții Constituționale”, a precizat Raluca Turcan pe Facebook.

Ea a invocat existența unui precedent din 2004, privind invalidarea mandatului unui senator.

„Nu putem ceda în fața acestui obicei al PSD de a considera că legile aflate în vigoare sunt, pentru liderii acestui partid, facultative. De altfel, avem un precedent în 2004, când pentru fapte similare pentru care nu fusese emisă o sentință judecătorească la acel moment, toate partidele au acceptat invalidarea mandatului de senator al persoanei în cauză”, a adăugat Turcan.

Potrivit Regulamentului Camerei Deputaților, comisia de validare propune invalidarea alegerii unui deputat în cazul în care constată încălcarea prevederilor legale privind condițiile de eligibilitate și în cazul în care există o hotărâre judecătorească de condamnare, rămasă definitivă, privind săvârșirea de către respectivul deputat a unor infracțiuni legate de derularea procesului electoral.

Cu toate acestea, raportul comisiei de validare trebuie să treacă și de votul deputaților. Șeful Camerei, Florin Iordache, susține că prevederea din Regulament nu i se aplică lui Dragnea, deoarece nu are legătură cu alegerile de acum.

Reacția PSD – Eugen Nicolicea: „Cei care vorbesc de invalidarea mandatului se fac de râs și nu le pasă”

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că articolul în baza căruia a fost condamnat liderul PSD Liviu Dragnea nu face referire la fraudă electorală, el arătând că aceia care vorbesc de invalidarea mandatului de deputat al lui Dragnea și sesizarea CCR se fac de râs.

„Să le luăm pe rând: pentru ce a fost condamnat Dragnea? Pentru folosirea influenței de lider politic pentru a obține foloase. Unde scrie fraudă aici? Articolul pentru care a fost condamnat nu face referire la fraudă electorală. Sancțiunea nu este fraudă electorală, deci nu este cazul nici măcar să se discute despre acest subiect”, a precizat Nicolicea, pentru MEDIAFAX.
El a arătat, în al doilea rând, că referendumul nu este o operațiune electorală și că, deci, nu se poate face legătura între condamnarea lui Dragnea și fraudă electorală.
„Chiar dacă la referendum se votează, referendumul nu este operațiune electorală, că nu alegi ceva. Era vorba de demiterea lui Băsescu. Legile electorale se referă la alegerile organelor respective – alegeri parlamentare, locale. La referendum nu e vorba de o operațiune electorală”, a adăugat Nicolicea.
El a spus, în al treilea rând, referindu-se la anunțul făcut de președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, privind faptul că formațiunea sa va pleda și vota pentru invalidarea mandatului de deputat al lui Dragnea și va sesiza CCR în cazul în care PSD va avea câștig la vot, că aplicarea Regulamentului Camerei Deputaților nu este de competența CCR.
„Sunt zeci de decizii ale Curții în care se vorbește despre autonomia Parlamentului și a Regulamentelor. Ar respinge sesizarea ca inadmisibilă. Cei care vorbesc de invalidarea mandatului se fac de râs și nu le pasă pentru că au simțul ridicolului atrofiat”, a mai spus Nicolicea.
Liviu Dragnea: „De ce nu inițiază o lege să nu mai pot folosi numele Liviu Dragnea? Sau o lege prin care să mă evapor?”
La rândul său, liderul PSD a afirmat că această problemă nu există pe fond și că situația e ridicolă.
„Am fost întrebat de foarte multe ori dacă am de gând să declanșez suspendarea președintelui. Am spus mereu că nu am asta în obiectiv. În schimb văd din cealaltă parte – și lăsați-o mai ușor cu PNL, USR, PMP – nu le vin ideile lor, de la ei – ei nu vor ca nici măcar deputat să fiu. De ce nu inițiază o lege să nu mai pot folosi numele Liviu Dragnea? Sau o lege prin care să mă evapor?”, a declarat Dragnea, în cadrul unei intervenții telefonice la Antena 3, potrivit Mediafax.
Referindu-se la partidele care au anunțat că vor pleda pentru invalidarea mandatului său de deputat, Dragnea a precizat că acestea se acoperă de ridicol.
„Comisia de validare de la acest nou parlament verifică două lucruri: dacă au fost îndeplinite condițiile de eligibilitate pentru fiecare deputat ales și dacă la aceste alegeri – deci la aceste alegeri – respectivul a fost condamnat pentru fraude electorale sau încăkarea legislației electorale. Ori, nu e cazul”, a adăugat Dragnea..
Tăriceanu: „Din punct de vedere politic, mi se pare o greșeală”
Despre inițiativa PNL de invalidare a mandatului lui Dragnea, șeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a precizat că, din punct de vedere politic, este„o greșeală” și s-a întrebat retoric de ce, dacă articolul respectiv a fost în vigoare și până acum, nu au cerut retragerea mandatului pe care liderul PSD tocmai îl încheie.
„Lucrul acesta pentru mine înseamnă două lucruri: o dată un aspect juridic în care nu vreau să intru, dar din punct de vedere politic mi se pare o greșeală. Linia pe care s-au înscris și discursul pe care l-au avut i-au tras în jos, încât PNL a ajuns să preia modelul PDL, a pierdut valorile liberale și este condus în stil PDL. De ce nu s-a cerut atunci suspendarea lui Dragnea în mandatul pe care tocmai îl încheie? Aici este o chestiune foarte importantă care nu poate fi neglijată: importanța și semnificația votului politic pe care cred că PNL nu o înțelege și nu o poate eluda”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu duminică, la Digi24.
Acesta a mai catalogat demersul liberalilor drept unul„impropriu” și a precizat că i se pare anormal să scoată de la naftalină un articol care ar fi trebuit să funcționeze și până acum, dar pe care nimeni nu l-a invocat.„Important este ca în acest moment, cu toții, începând de la președinte și până la partide, să înțelegem semnificația votului. (…) Care este legitimitatea unui partid care a caștigat puține voturi să încerce să dea la o parte o majoritate care s-a conturat și care este PSD+ALDE cu 55%. Să nu-și imagineze că suntem dispuși să intrăm într-o structură care nu are legitimitate. ALDE nu a facut ca alții, să semnalizeze dreapta și să o ia la stânga (…) Am semnat un protocol cu PSD, deci în momentul acesta pentru noi nici nu s-a pus o astfel de problemă. După alegeri am spus că vom face o coaliție de guvernare cu PSD”, a mai explicat Tăriceanu.
Referitor la discuția pe marginea propunerilor care i-ar fi fost făcute pentru a prelua șefia PNL, liderul ALDE a declarat că regretă atitudinea unora dintre reprezentanții PNL care vorbesc în necunoștință de cauză și că el nu este„o persoana fizică oarecare, deci nu ar fi fost un demers cu totul și cu totul anormal”.
„Să știți că atunci când ies public și spun anumite lucruri nu spun neadevăruri. Au fost pe multiple canale transmise mesaje către ALDE și către mine, dar le-am refuzat. (…) La PNL nu ar fi o mare problemă (n.r. numirea unui președinte în locul alegerii sale prin vot), o spun, evident, cu malițiozitate, pentru că nici președintele precedent, cealaltă doamnă, Gorghiu, nu a fost aleasă. Văd o lipsă de democrație internă, președinții se numesc, nu se votează, o spun cu răutate, și cu regret”, a mai punctat Tăriceanu.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni