PNL renunță la protestul de vineri de la Parlament, după ce PSD a primit aprobare de la Sorin Oprescu „pentru o contramanifestație”

Redactor:
Sorina Ionașc
Liberalii au decis să renunțe la protestul de vineri, anunțat în București, la Parlament. Oficial, liderii PNL susțin că nu-și doresc incidente, având în vedere că PSD a anunțat o "contramanifestație fix în aceeași zi și la aceeași oră". Nemulțumirea peneliștilor vine însă și din faptul că au primit autorizație doar pentru 1.500 de persoane, deși au cerut pentru 5.000 de protestatari. PNL plănuia, pentru ziua de vineri, un lanț uman în jurul Parlamentului, însă și PSD a cerut același lucru. "Am decis ca să nu fim parte la niște manifestări care să aducă aminte de luna iunie 1990. PSD face ce știe el cel mai bine, contramanifestații, contra-mitinguri și nu am dori ca să aibă vreun român de suferit", a spus Vasile Blaga.

Liderii PNL au decis să nu mai organizeze proteste vineri, în ziua în care se va vota moțiunea de cenzură în Parlament. Surse din PNL au declarat pentru gândul că au cerut autorizație pentru 5.000 de persoane, însă au primit doar pentru 1.500, lucru pe care nu-l acceptă.

„Surpriză, PSD a propus o contramanifestație, despre asta este vorba, în același loc și la aceeași oră. Am continuat discuțiile despre cum se desfășoară acest miting și în urma acestor discuții, la propunerea domnului Mircea Ionescu Quintus, am decis ca să nu fim parte la niște manifestări care să aducă aminte de luna iunie 1990. PSD face ce știe el cel mai bine, contramanifestații, contra-mitinguri și nu am dori ca să aibă vreun român de suferit, indiferent pe cine susține. Am decis ca în cursul lunii iunie vom organiza un miting mare în București, rugându-l pe domnul Oprescu și PSD să nu mai vină și atunci cu o contramanifestație”, a declarat co-președintele PNL, Vasile Blaga, după ședința Biroului Politic Național al PNL.

Liderul PNL a insistat asupra faptului că PSD dorește, de fapt, evenimente asemănătoare „celor din 1990”, iar incidentele nu sunt de dorit. Pe de altă parte, Blaga a precizat că va fi organizat un mare miting în cursul lunii iunie.

„Este vorba despre modul în care gândește Ponta și PSD și se manifestă, exact ca la începutul anilor 1990, când firavele mitinguri ale partidelor istorice de atunci erau distruse de mineri și de alții. Nu dorim să fim parte la o astfel de manifestare. Nu dăm niciun pas înapoi, domnul Ponta și purtătorii săi de mesaje ne amenințau cu plângere la Parchet dacă ne trece prin cap să facem mitinguri și ne-a trecut prin cap și le și facem. Nu reușește să ne sperie cu astfel de poziții, dar nu dorim să fie incidente în ziua de vineri. La astea ne-am așteptat, din informațiile pe care le avem”, a adăugat Blaga.

În plus, și Alina Gorghiu s-a arătat nemulțumită și de faptul că liberalii au primit un perimetru „nu foarte confortabil și atrăgător” pentru a protesta, în timp ce pesediștii vor beneficia de o zona mai bună.

„De câteva zile am anunțat faptul că vom face un lanț uman în jurul Parlamentului pentru respectarea unor drepturi ale cetățenilor români. Astăzi se adeveresc amenințările lui Ponta și ale ilustrului necunoscut Cazanciuc de la Ministerul Justiției, amenințări care spuneau un lucru: că vor face așa încât să strice o manifestare pașnică pe care PNL dorește să o organizeze. (…) O să fac un apel la PSD și la forțele de ordine să înțeleagă că demersul PNL este unul pașnic, nu ne dorim niciun fel de concurență cu PSD, dacă o să-i întrebați pe cei de la PSD o să vedeți că nici nu știu de ce organizează acest protest, decât acela de a crea situații neplăcute”, a declarat Alina Gorghiu, înainte de ședința Biroului Politic Național al PNL.

PNL primise de la Primăria Capitalei autorizație pentru organizarea unui miting la Palatul Parlamentului, vineri, când Parlamentul va dezbate moțiunea de cenzură a liberalilor.

Marți seară, Vasile Blaga spunea, la Gândul Live, că liberalii au avut parte de o „surpriză”, constatând că Primăria Capitalei a aprobat și organizarea unui miting PSD în aceeași zi, la aceeași oră și în același loc.

„Surpriză la Primăria Generală a Capitalei: două mitinguri, au venit și pesediștii. Și atunci apucă-te și împarte în două cercul din jurul Parlamentului, pe partea dinspre Academie cei care ne susțin pe noi și proiectul nostru, pe partea cealaltă ei. Incredibil. Spre Parcul Izvor, PSD-ul, așa a zis domnul Oprescu, și noi pe partea cealaltă. Ăsta este Victor Ponta. (…) Pe de o parte ne amenință, să încerce să-i timoreze pe cei mai slabi de înger, pe de altă parte își trimite trupele să facă o contramanifestație”, afirma liderul liberal, la  Gândul Live.

Tot în ședința Biroului Politic Național de miercuri, PNL a adoptat și o rezoluție prin care, pe lângă demisia premierului Victor Ponta și a întregului Guvern, cere și alegeri anticipate.”PNL consideră că singura soluție cinstită, transparentă și firească de ieșire din criza politică este întoarcerea la urne”, se arată în rezoluția adoptată de liberali.

„PNL consideră că schimbarea premierului nu este suficientă pentru bunul mers al României și al guvernării. PSD, aflat la putere, este într-o profundă criză morală, având ca unică preocupare apărarea politicienilor suspecți de fapte de corupție și obstrucționarea Justiției. Prin faptele sale de zi cu zi, PSD pune la îndoială sistemul constituțional democratic și încalcă brutal normele statului de drept. PSD, prin liderii săi actuali, s-a delegitimat iremediabil și nu mai are ce oferi românilor. PNL consideră că singura soluție cinstită, transparentă și firească de ieșire din criza politică este întoarcerea la urne: alegerile anticipate. Românii, prin votul lor, vor da soluția corectă, al cărei prim pas a fost făcut la alegerile din 16 noiembrie”, se arată în rezoluția adoptată de liberali.

Inchide