Ponta: „Am vrut să merg cu mama la DNA, mi-a zis că se va spune că influențez justiția”. Premierul va ajunge, totuși, la DNA ca martor în dosarul Referendumul

Ponta: „Am vrut să merg cu mama la DNA, mi-a zis că se va spune că influențez justiția”. Premierul va ajunge, totuși, la DNA ca martor în dosarul Referendumul
ULTIMA ORĂ

„I-am spus că merg cu ea la DNA, nu voiam să aibă impresia că e singură sau că mă feresc. Ca de fiecare dată, ea a fost mai puternică și mi-a zis: „Stai acasă, că o să înceapă toată propaganda băsistă, cum influențezi tu justiția. Mă descurc eu foarte bine, nu am nevoie”. Și cu siguranță a făcut-o. Nu vreau să sune hazliu, dar cred că sunt fiul mamei mele cu mult înainte de a fi prim-ministru și o să mai fiu cu mult după ce nu o să mai fiu prim-ministru. Mama mea e cu mult înaintea funcției de prim-ministru”, a spus Ponta la România TV.

Cornelia Naum, mama premierului Victor Ponta, susține că nu are nicio legătură cu firma ginerelui său, Iulian Herțanu, și că nu cunoaște activitatea pe care acesta o desfășura, ea spunând că întregul scandal îl are ca țintă pe premier și că dacă l-ar putea convinge, l-ar ruga să demisioneze.

Cornelia Naum a declarat, sâmbătă seară, la Antena 3, că întregul scandal în care a fost implicată după arestarea ginerelui său, Iulian Herțanu, îl are ca țintă pe premier.

Ea a fost întrebată și de ce nu a vrut ca fiul ei să o însoțească la DNA Ploiești.

„Nu am vrut să am imaginea unei persoane speriate, care pozează în victimă. Am refuzat categoric imaginea de săracă, bătrână și bolnavă. Nu sunt atât de naivă și atât de slabă încât nu m-am prins ce cu ce are legături…Nu am vrut să dau imaginea unei persoane speriate, neputincioase. Chiar m-a deranjat că tot timpul s-a spus că am 72 de ani…Ei, și ce dacă am 72 de ani? Mă pot încă descurca pe picioarele mele, pentru treburile mele. Vi s-ar fi părut aberant să se interpreteze ca o presiune asupra Justiției? Nu asta ne mai trebuie pe lânga celelalte acuzații”, a mai spus mama premierului.

Cornelia Naum, mama premierului Victor Ponta, a fost audiată, joi, timp de proximtiv o oră, la DNA Ploiești, în dosarul în care este arestat ginerele său, Iulian Herțanu. Ea a așteptat timp de aproximativ 40 de minute pe holul DNA Ploiești până când a intrat la audieri.

În 26 februarie, și sora premierului Victor Ponta, Alexandra Herțanu, a fost audiată la Serviciul Teritorial Ploiești al Direcției Naționale Anticorupție, în același dosar în care soțul său, Iulian Herțanu, este arestat preventiv, alături de omul de afaceri Vladimir Ciorbă, sub acuzația de deturnare de fonduri europene și evaziune fiscală.

La începutul lunii martie, liderul PSD, premierul Victor Ponta, afirma că este afectat de verificările efectuate de procurorii DNA față de membri ai familiei sale, deoarece îl doare când se întâmplă ceva cu familia sa, evitând în continuare să comenteze despre dosar sau responsabilitatea cumnatului său.

Întrebat, la Antena 3, dacă este afectat de verificările efectuate de procurorii DNA față de membri ai familiei sale, Ponta a răspuns că da.

„Normal că sunt afectat. Eu nu mă apuc să mint poporul și oamenii. Țineți minte: „Între justiție și fratele meu aleg justiția” (referire la declarațiile fostului președinte Traian Băsescu-n.r.). Nici nu știai dacă să plângi sau să râzi de ipocrizie. Nu. Mă doare când se întâmplă ceva cu familia mea. Nu am comentat și nu o să comentez nicio secundă nimic legat de dosarul și de responsabilitatea cumnatului meu. E vinovat, plătește! Nu-i vinovat…M-a afectat foarte tare linșajul mediatic. Subliniez că imediat niște șmecheri din propaganda băsistă au zis: „Uite, Ponta atacă procurorii”. Hai, mă, da” ce, Rareș Bogdan e procuror?! Sau ce?! Linșajul mediatic la adresa mamei mele, care, repet, până la 72 de ani, eu asta cred, nu i-a zis niciun vecin vreodată „domn”e, ești șefă de familie mafiotă”. Asta sigur că mă doare și mă afectează foarte tare, dar trebuie să le ducem pe toate”, a spus Ponta.

În dosarul în care au fost arestați preventiv Iulian Herțanu și Vladimir Ciorbă au fost puși sub control judiciar deputatul Sebastian Ghiță, deputatul PSD Vlad Cosma și tatăl acestuia, președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, directorul de producție al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, precum și omul de afaceri Liviu Munteanu.

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghiță, Vlad și Mircea Cosma au sprijinit grupul infracțional din care făcea parte Iulian Herțanu ca să acceseze și să primească fonduri europene în cadrul contractului de extindere a rețelei de canalizare din orașul Comarnic, proiect în valoare de aproape zece milioane de euro.

Procurorii susțin că, în perioada 2011 – 2015, președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, fost președinte al filialei județene a PSD, a făcut demersuri (intervenții pentru numirea în funcții a unor persoane, obținerea de informații confidențiale – activități derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la funcționari ai SC Hidro Prahova și a exercitat presiuni (amenințări cu privire la înlocuirea din funcție) asupra directorului general al societății, pentru ca aceștia să atribuie ilegal asocierii SC Grossmann Engineering Group SRL – SC Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrări pentru extinderea rețelei de canalizare în orașul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a făcut presiuni pe durata derulării contractului pentru prelungirea termenelor de execuție și efectuarea ilegală de plăți.

„Scopul grupului infracțional astfel format și sprijinit a fost atins, urmărirea penală făcută până la acest moment relevând: deturnarea din cadrul proiectului și însușirea în interes propriu, de către membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 de lei (bani ridicați în numerar din conturi ale persoanelor juridice și fizice, reprezentând 54% din totalul sumelor care au fost identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineering Group, către «partenerii» la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări), sustragerea de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 de lei ( din care 1.509.176 lei reprezentând TVA și 1.006.117 de lei reprezentând impozit pe profit)”, arăta DNA.

Proiectul privind extinderea rețelei de canalizare la Comarnic, în valoare de aproximativ zece milioane de euro, avea termen de finalizare februarie 2014, însă lucrările, care nu au fost finalizate, au fost sistate la sfârșitul anului trecut.

Cornelia Naum, mama premierului Ponta, este asociată, alături de ginerele său, Iulian Herțanu, în firma „Hertanu Projects” SRL. Herțanu mai este asociat în firma Liquid Studios SRL, unde are doi asociați, în timp ce soția sa, Alexandra Florina Herțanu, sora premierului Victor Ponta, este asociată în firma SC Exfin 2000 SRL, unde deține 49 % din acțiuni, iar o altă persoană, Natalia Maier, deține 51 % din acțiunile firmei.

Firma Hertanu Projects SRL, al cărei asociat principal este Iulian Herțanu, a fost înregistrată în anul 2004, cu sediul social în București și are ca principal domeniu de activitate specific agențiilor de publicitate. Herțanu deține 95% din această firmă, al cărei administrator este, în timp ce mama lui Victor Ponta, Cornelia Niculina Naum, are restul de 5%.

SC Hertanu Projects are, de asemenea, trecute la Registrul Comerțului alte câteva zeci de activități secundare, de la editarea ziarelor la „activități de servicii suport pentru învățământ” sau intermedieri în comerțul cu animale.

În anul 2011, Hertanu ProjectsSRL a avut un număr mediu de 2 salariați și a înregistrat un profit net de 9.979 lei la o cifră netă de afaceri de 87.929 lei. Un an mai târziu, în 2012, firma a înregistrat o cifră de afaceri netă de 115.322 lei și un profit net de 4.026 lei, pentru ca în 2013 cifra de afaceri netă să scadă la 9.700 lei, iar firma să raporteze o pierdere brută de 29.603 lei.

Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
FOTO. Vica, balerina lui Piţurcă, s-a fotografiat goală în pat! Imagini interzise cu vedeta TV
Vestea care șochează! Fiul premierului Ludovic Orban este implicat într-un scandal URIAȘ
Lumea filmului, în doliu. Sylvester Stallone este în șoc
FOTO. Cum arăta Mirela Vaida acum 15 ani. Imagini fabuloase de pe vremea când cânta...
ȘOC în cazul Caracal! Unde ar fi fost văzută Alexandra. A apucat să SPUNĂ că...
România este în topul ţărilor acuzate la CEDO. Cât plătim pentru condamnările de la CEDO
Cum ar putea România să hrănească toată Europa
Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
Colegii îi furau mereu laptele din frigider. Enervată, Naty a făcut un GEST de care...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
Mihai Stoica s-a dat de gol! Unde se afla acesta, cu toate că a fost...
Ministrul Sănătăţii, anunţ şoc. Vom avea sau nu restricţii după alegeri?
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide