Ponta: Anumite măsuri legate de salarii și taxa auto nu pot avea efecte fără buget aprobat pe 2013

Ponta: Anumite măsuri legate de salarii și taxa auto nu pot avea efecte fără buget aprobat pe 2013
Publicat: 12/12/2012, 18:23
Actualizat: 06/02/2019, 06:16

Premierul Ponta spune că măsuri privind salarii sau returnarea taxei auto, amânate pentru anul viitor de Guvernul Boc, pot fi aplicate doar după avizarea bugetului, care poate fi aprobat de Parlament după 20 ianuarie, arătând astfel că speră ca zona de consultări pentru noul Guvern să nu fie extinsă

Primul-ministru Victor Ponta le-a cerut membrilor Cabinetului, la începutul ședinței de guvern, să transmită și ultimele date necesare Ministerului Finanțelor, în vederea definitivării bugetului pentru anul viitor.

„Vă rog pe absolut toți să ne concentrăm pe problemele de finanțare și de bugetare. Din păcate, nu avem încă bugetul, s-au lungit alegerile, chiar dacă unii nu-și aduc aminte că s-au opus. Sper să nu se lungească mult prea mult și zona de consultări și de numire a noului Guvern. Nu putem să venim cu bugetul. În Parlament, sigur, putem să-l trimitem, dar la începutul anului avem consultări cu partenerii noștri internaționali, comisiile de specialitate în ianuarie și, probabil, undeva după 20 ianuarie Parlamentul în sesiune extraordinară pentru aprobarea bugetului”, a spus Ponta.

El a asigurat că majorarea salariilor cu 7,5% de la 1 decembrie este acoperită, dar că pentru luna ianuarie este prevăzut, prin lege, ca instituțiile să dispună de 1/12 din bugetul anului 2012 și a explicat astfel că anumite acte normative, a căror aplicare a fost amânată pentru anul viitor de Guvernul Boc, nu vor putea fi puse în aplicare în lipsa unui buget aprobat.

„Asta înseamnă că o mare parte din actele normativ amânate de către Guvernul Boc nu pot să-și producă efecte decât în momentul în care avem buget și, aici, vorbesc și de anumite lucruri care țin de salarii, vorbesc de taxa auto, de toate celelalte pe care Guvernul Boc le-a amânat pentru 31 decembrie 2012, având o premoniție că nu va mai fi domnia sa atunci”, a arătat Ponta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase