Ponta dă câte un euro din partea fiecărui român ca „sprijin dezinteresat” pentru școlile din Republica Moldova

Ponta dă câte un euro din partea fiecărui român ca sprijin dezinteresat pentru școlile din Republica Moldova
Publicat: 23/12/2013, 17:36
Actualizat: 18/03/2015, 21:15

În ultima ședință de Guvern din acest an, premierul Victor Ponta a semnat, în fața camerelor de luat vederi, hotărârea promisă cu o săptămână în urmă, prin care sunt alocați 20 de milioane de euro programului de modernizare a școlilor și grădinițelor din Republica Moldova. Cum România are 20.121.641 de locuitori după ultimele date oficiale, Guvernul dă practic câte un euro din partea fiecărui cetățean român.

Față de planurile inițiale, Ponta a suplimentat cu 10 milioane de lei suma, acordând nu 80 de milioane, „cum făcuse partitatea domnul Voinea din vremuri mai bune”, ci 90 de milioane de lei.

La momentul festiv în care s-a oficializat acordarea asistenței de stat, a fost invitat la masa Guvernbului și Iurie Leancă, prim-ministrul de la Chișinău, care a i-a promis de altfel lui Victor Ponta că se va asigura ca „cetățenii să știe de unde vin banii”.

Ocazia a fost folosită de Ponta și pentru a-și anunța ideea unei chete naționale de DVD-uri și cărți în limba română pe care elevii din România să le trimită celor de peste Prut. „Vreau să strângem în toate școlile, dvd-uri, cărți, e un efort național pe care poate să îl facă toată lumea. Vreau să lansăm un program național în acest sens”, a spus Ponta, punând pe masă primele donații, ale sale.

Sugestiile lui Ponta pentru Chișinău

„E un moment în care putem să fim mai solidari când vorbim despre Moldova. Sunt 20 de milioane de euro care merg la grădinițe și la școli. Să știți că toți miniștrii ar fi vrut cele 90 de milioane, dar au fost de acord”, i-a spus Ponta lui Leancă, înainte de a semna transferul la Ministerul Dezvoltării de unde urmează să plece banii spre Chișinău. Pentru suma care „depășește tot ce s-a alocat pentru Republica Moldova din 2010 încoace”, premierul le-a făcut însă beneficiarilor și o sugestie politică pentru anul electoral 2014: „La anul, în noiembrie, când sunt alegeri, să țină drumul proeuropean. Deci unde e HG-ul? Să nu plece omul la Chișinău cu mâna goală!”.

Datele oficiale arată că anul trecut Guvernul a alocat 61,2 milioane de lei Republicii Moldova, mai bine de jumătate din fondurile de asistență oficială la nivel bilateral.

Leancă a răspuns cu o promisiune: cetățenii, unii dintre ei și moldoveni și români, vor afla „de unde vin banii”. „Mulțumesc pentru acest sprijin dezinteresat care va schimba proiectele din Republica Moldova. Și gazoductul. Vor aduce schimbări palpabile, mai mult optimism, mai multă bucurie și vă mulțumim din suflet. Ne dorim ca după alegerile de anul viitor să facem această schimbare ireversibilă. Ar vrea să menținem același ritm de intensitate și de eficiență. Mulțumesc pentru acești bani, sumă pe care o vom folosi cu maximă eficiență. Ca cetățenii să știe de unde vin banii”, a spus premierul de la Chișinău, arătându-se încântat că în Guvernul României se bea aceeași apă minerală ca și la Chișinău.

„Tom și Jerry pot să vorbească și în română, nu în rusește neapărat”

Pe lângă bani, Ponta a dat și o directivă. Premierul i-a cerut ministrului Educației, Repus Pricopie să facă, la anul, o chetă națională în școlile din România pentru DVD-uri și cărți, „să dăm ceea ce ne prisosește”. Ideea i-ar fi venit într-o discuție privată cu Iurie Leancă înaintae ședinței de Guvern, premierul din Republica Moldova povestindu-i că în școlile și grădinițele care urmează să fie renovate cu banii din România lipsește materialul didactic în limba română.

„Îmi spunea că e bine, că acei copii trebuie să aibă o grădiniță mai frumoasă, o școală mai frumoasă, dar nu au manuale, DVD-uri, filme în limba română. Uite aici, ți le dăm, domnul prim-ministru! Deci, filme în limba română, că Tom și Jerry pot să vorbească și în română, nu în rusește neapărat. Vreau să strângem în toate școlile, dvd-uri, cărți, e un efort național pe care poate să îl facă toată lumea. Vreau să lansăm un program național în acest sens. Sunt convins că mulți au acasă foarte multe cărți și foarte multe filme pe care nu le mai folosesc. Dăm ceea ce ne prisosește, ce avem prea mult”, i-a trasat Ponta ca temă pentru 2014 lui Pricopie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer