Ponta dă vina pe FMI și CE pentru închiderea CNE Hunedoara, în ziua în care acordă companiei un ajutor de stat. În curtea instituției se protestează

Ponta dă vina pe FMI și CE pentru închiderea CNE Hunedoara, în ziua în care acordă companiei un ajutor de stat. În curtea instituției se protestează

„Vă rog să mergeți cu ceea ce aprobăm azi, dar să mergeți și cu ceea ce ne cer tot timpul și Comisia, și FMI-ul, să închidem CNH-ul (CNE Hunedoara-n.r.). Poate ne ajută ei să-l salvăm și să facem restructurările de care e nevoie și să-l salvăm”, i-a spus premierul ministrului Energiei la începutul ședinței Guvernului.

Gerea și-a exprimat speranța că dialogul permanent cu factorii implicați pe care l-a avut până în prezent cu cei de la Hunedoara va continua, astfel încât cele două părți să rămână pe aceleași „baricade”.

Prim-ministrul a reluat solicitarea adresată ministrului Energiei și a subliniat faptul, la modul general, că uneori oamenii își fac rău singur.

„Mergeți acolo să le spuneți că facem toate eforturile, dar dacă… Așa se întâmplă, că uneori ne distrugem noi tot, nu mai apucă să distrugă alții”, a spus Ponta.

La rândul său, ministrul de resort și-a exprimat dezamăgirea că nu toate acțiunile pe care el le crede benefice sunt apreciate.

„E greu de înțeles atunci când vii cu o veste bună, lumea se supără”, a afirmat Gerea.

Peste 200 de angajați ai Complexului Energetic Hunedoara au protestat recent față de neacordarea ajutorului de stat de 167 milioane de lei, printre revendicări fiind și crearea unei strategii energetice care să cuprindă termocentralele Mintia și Paroșeni.

Comisia Europeană a aprobat temporar un ajutor în valoare de 37,7 milioane de euro pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara, deținut de Ministerul Energiei.

Ca urmare a pierderilor înregistrate în 2013 și în 2014, Complexul Energetic Hunedoara se confruntă cu probleme grave de lichiditate.

Complexul Energetic Hunedoara, cu sediul la Petroșani, județul Hunedoara, deține o cotă de piață de aproximativ 5% din producția de energie electrică din România și are aproximativ 6.500 de angajați.

Circa 300 de ortaci protestează în curtea CEH, scandând „Minerii și Valea și-au pierdut răbdarea

Aproximativ 300 de mineri de la Lonea și Lupeni au ajuns, miercuri după-amiază, la sediul Complexului Energetic Hunedoara, unde protestează în curtea unității, scandând „Minerii și Valea și-au pierdut răbdarea”, iar directorul CEH, Constantin Jujan, a ieșit să discute cu aceștia.

Cei aproximativ 200 de mineri de la Exploatarea Minieră Lonea, care au plecat în marș, miercuri la prânz, spre sediul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), aflat la peste opt kilometri distanță, au ajuns la Petroșani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La Petroșani au ajuns și o sută de ortaci de la Mina Lupeni.

La ora transmiterii acestei știri, ortacii se află în curtea CEH și scandează „Minerii și Valea și-au pierdut răbdarea”.

Minerilor li s-au alăturat și câteva zeci de angajați ai CEH, personal TESA din clădirea de birouri, care poartă banderole albe pe brațe.

Directorul CEH, Constantin Jujan, a ieșit din sediu pentru a discuta cu protestatarii.

Miercuri dimineață, peste 300 de mineri de la exploatările Lonea și Lupeni, din schimburile trei și patru și o parte din cei din schimbul întâi, au refuzat să intre în subteran și au protestat în fața sediilor celor două unități miniere, solidari cu liderul sindical de la Lonea, Vasile Păduraru, care este în continuare în greva foamei și legat cu lanțuri de poarta de la intrarea în mină.

Ulterior, peste 200 de mineri de la Exploatarea Minieră Lonea au plecat în marș spre sediul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) din Petroșani.
Pe de altă parte, numărul ortacilor care au intrat în greva foamei a ajuns la patru, fiind vorba de doi mineri de la Lonea, între care și liderul sindical, unul de la Lupeni și unul de la preparația Coroiești.

„Angajații Complexului Energetic Hunedoara vor să atragă atenția Guvernului asupra problemelor cu care se confruntă, mai ales că astăzi pe ordinea de zi a ședinței Guvernului va fi un act normativ care prevede acordarea de ajutor de stat de salvare pentru Complexul Energetic Hunedoara. Suma pe care vor să o aloce este insuficietă și obligă complexul la divizare în societate de mine și termocentrale. Amintim că suntem unificați doar de doi ani, iar divizarea ar însemna închiderea minelor și transformarea termocentralelor în CET-uri. Cerem excluderea din actul normativ a obligativității divizării CEH”, declara Petru Nica.

Minerii mai cer o infuzie financiară în CEH și crearea unei scheme de sprijin pentru finanțarea producției de energie electrică, dar și facilități fiscale pentru firmele care generează locuri de muncă în Valea Jiului și județul Hunedoara.

Marți după-amiază, liderul sindicatului de la Mina Lonea, Vasile Păduraru, s-a legat cu lanțuri de poarta de la intrarea în mină, în semn de protest față de faptul că cei 900 de angajați ai exploatării nu vor primi integral salariile.

Vasile Păduraru are 45 de ani și este liderul de sindicat de la Mina Lonea, care are circa 900 de angajați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Gabriela Firea dă LOVITURA TOTALĂ în partid. Ce s-ar putea întâmpla după alegeri: NU-L IARTĂ
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne