Ponta: Poliția Rutieră nu merge la autoritățile locale, rămâne o perioadă în sistem centralizat

Ponta: Poliția Rutieră nu merge la autoritățile locale, rămâne o perioadă în sistem centralizat
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, după ședința USL, că Poliția Rutieră nu va merge către autoritățile locale, cel puțin o perioadă de câțiva ani de acum încolo, el arătând că această instituție va rămâne în sistem centralizat.
Publicat: 07/10/2013, 12:57
Actualizat: 04/08/2014, 03:02

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, după ședința USL, că Poliția Rutieră nu va merge către autoritățile locale, cel puțin o perioadă de câțiva ani de acum încolo, el arătând că această instituție va rămâne în sistem centralizat.

„Am discutat, e o opinie majoritară în USL, Poliția rutieră, cel puțin o perioadă – niște ani de acum încolo – nu merge către autoritățile locale, rămâne în sistem centralizat”, a spus Ponta.

El a precizat că România nu este încă pregătită pentru trecerea Poliției Rutiere către autoritățile locale.

„Avem sancțiuni foarte dure și trebuie să asigurăm și faptul că nu vor exista abuzuri. Un sistem centralizat ne poate ajuta, evoluția normală va fi să meargă la autoritățile locale, dar nu suntem încă pregătiți. Am risca să dăm puteri foarte mari unei poliții aflate în reorganizare, ceea ce ar naște posibilitatea unor abuzuri. Poliția Rutieră rămâne la nivel național”, a spus Ponta.

El a precizat că nici inspectoratele școlare nu vor trece la județe.

„Educația națională rămâne o politică la nivel central”, a spus Ponta.

Săptămâna trecută, ministrul de Interne, Radu Stroe, declara că proiectul privind descentralizarea propus de vicepremierul Liviu Dragnea ar afecta principiile privind securitate națională pe care este fundamentat sistemul de ordine publică, el menționând și că rămâne necesară „comanda unică”.

„Comanda unică în astfel de situații este de neînlăturat, deci trebuie să rămână undeva oriunde (la nivel central, n.r,) , eu zic la Ministerul de Interne, dar unică pentru toată țara”, a spus Stroe.

Ministrul a precizat că nu a știut de faptul că vicepremierul Liviu Dragnea a transmis Consiliilor județene proiectul de lege privind descentralizarea. „Am mai discutat așa…(cu Liviu Dragnea, n.r.), dar nu am știut că a dat drumul pe la consiliile județene”, a mai spus Stroe.

„Deocamdată această chestiune nu a fost discutată la USL cap-coadă. Asta însemnează că trebuie să vedem care sunt structurile guvernamentale centrale ce pot intra în această descentralizare. Pe fiecare structură centrală trebuie să vedem care dintre activități pot fi descentralizate, care nu. După ce stabilim aceste lucruri, mergem la treabă”, a mai declarat ministrul de Interne.

Stroe a mai susținut că un alt motiv pentru care nu susține propunerile din proiectul pentru descentralizare țin de securitatea națională.

„România este o țară sărăcuță și nu poate avea șapte, opt, nouă centre de comandă pentru diverse situații de urgență care sunt cu răniți, cu morți, cu victime, cu localități întregi. Acolo tot sistemul trebuie să participe, ori el fiind dedublat de la comandă unică și pus la șapte comenzi să zicem, sau opt sau nouă (…) nu se mai poate, nu mai e eficient. În privința securității naționale, agenții și tot sistemul nostru lucrează după niște reguli care au în vedere și problematicile care țin de securitatea națională în coroborare cu alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne”, a mai declarat ministrul.

Un proiect al descentralizării pregătit de vicepremierul Liviu Dragnea care ar urma să fie adoptat prin OUG și care a fost obținut de „Gândul” modifică nu mai puțin de 21 de acte normative, precizând atribuțiile care vor fi cedate de ministere și alte instituții către consiliile județene și primării.

Conform „Gândul”, de la ministerul lui Liviu Dragnea a plecat în teritoriu pe 24 septembrie o circulară privind propunerea legislativă intitulată „Ordonanță de Urgență a Guvernului privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competențe exercitate de ministere și celelalte organe de specialiate ale administrației publice centrale”. Dacă proiectul regionalizării nu a avansat, șefii din teritoriu au discutat insistent cu vicepremierul Dragnea în ultimele luni despre realizarea descentralizării. Termenul limită până la care cei din teritoriu trebuie să vină cu amendamente este 1 octombrie 2013, ora 12.00.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern