Ponta spune că a vorbit cu Băsescu despre grațierea lui Gică Popescu. Ce i-a spus președintele

Ponta spune că a vorbit cu Băsescu despre grațierea lui Gică Popescu. Ce i-a spus președintele
Publicat: 03/07/2014, 14:47
Actualizat: 02/02/2019, 19:04

„Despre grațieri am avut o discuție cu președintele Băsescu, în doi ani și jumătate de când sunt prim-ministru, o singură dată despre un caz, despre cazul Gică Popescu. Am spus: «Domnul președinte, dacă dumneavoastră ați fi de acord, eu am vorbit cu ministrul Justiției și avizul ar fi favorabil, pozitiv». Deci, într-un fel i-am zis, ne ceartă pe noi presa băsistă. Mi-a zis: «Nu, orice aviz îmi dați, voi respinge». În rest, nu am discutat niciodată despre acest subiect cu președintele Băsescu și am semnat ca prim-ministru un singur decret de grațiere, în urmă cu o lună parcă a fost, cu acea femeie care avea foarte mulți copii”, a spus Ponta.

El a amintit că procedura de grațiere necesită un aviz din partea Ministerul Justiției și contrasemnătura premierului, dar „dreptul final” îi aparține președintelui.

În 4 martie, Curtea de Apel București i-a condamnat definitiv la închisoare cu executare pe toți cei opt oameni din fotbal judecați în dosarul transferurilor, fostul fotbalist Gheorghe Popescu, la acel moment candidat la șefia Federației Române de Fotbal, primind o condamnare de trei ani, o lună și zece zile.

În favoarea grațierii lui Gică Popescu s-au pronunțat mai multe personalități, dar și oameni politici, printre care Valeriu Zgonea, Crin Antonescu și premierul Victor Ponta, în nume personal, existând și o petiție on-line în acest sens.

Președintele Traian Băsescu a declarat atunci că până acum nu a avut motive să acorde nicio grațiere în actualul mandat, menționând că va reflecta de la caz la caz și că președintele poate face mult rău justiției prin abuzul de grațieri.

Șeful statului s-a referit și la ideea retragerii decorației lui Gică Popescu. „Am văzut, uneori au fost articole, presiuni, «luați-i medaliile lui Năstase, luați-i..». Un om care a intrat în închisoare nu poate fi negat, în opinia mea. Pedeapsa penală nu îl desființează. Acei oameni care au primit decorații, nu discutăm numai despre Adrian Năstase sau Gică Popescu (…) nimănui nu i-am ridicat decorațiile, pentru că omul a intrat în pușcărie pentru că a greșit. Nu poate fi negat pentru ce a făcut el înainte de a fi în închisoare”, a mai comentat Traian Băsescu.

Președintele Traian Băsescu s-a referit și la mediatizarea subiectului grațierii lui George Becali și a lui Gică Popescu. „V-aș ruga, la fel cum subiectul ăsta este foarte actual, pe anumite televiziuni, eu aș vrea să știu, dacă nu-i cu păcat, dacă a plătit cineva bani pentru a se face astfel de campanii pentru Becali, pentru Gică Popescu. Mi se pare o campanie foarte puternică și nejustificată”, a comentat Traian Băsescu.

Președintele a ținut să precizeze că este o întreagă procedură a grațierii și că nu contează dacă o televiziune strânge 50.000 de semnături, poate să strângă și un milion, două milioane, și cinci, procedura este cu totul alta. „Dacă televiziunile respective ar respecta statul de drept, ar citi măcar legea care permite președintelui grațierea”, a mai afirmat președintele Băsescu.

Potrivit Legii 546/2002, grațierea este măsura de clemență luată de președintele României, ce constă în înlăturarea, în total sau în parte, a executării pedepsei aplicate de instanță ori în comutarea acesteia în una mai ușoară. Grațierea individuală se acordă la cerere sau din oficiu, după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare. Cererea de grațiere individuală se adresează președintelui și poate fi făcută de persoana condamnată, apărătorul ori reprezentantul legal al acesteia sau de soțul persoanei condamnate, ascendenții, descendenții, frații, surorile ori copiii acestora, precum și de aceleași rude ale soțului persoanei condamnate.

În vederea exercitării prerogativei de grațiere, președintele poate solicita avize consultative de la Ministerul Justiției, care este obligat să le înainteze în termen de 30 de zile de la data solicitării. De asemenea, atunci când consideră necesar, președintele României poate solicita informații organelor administrației publice locale, conducătorului locului de detenție, organelor judecătorești și ale parchetelor, organelor de poliție și altor instituții publice, precum și comandantului unității, pentru condamnații militari.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Schimbări uluitoare de vreme. Anunțul de ultimă oră de la ANM
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Oana Moșneagu, însărcinată? Toată lumea a observat burtica: ”Vine bebe”
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Montgolfier, inventatorii balonului cu aer cald. Pionierii zborului cu echipaj uman