Preda: PDL nu exclude coabitarea cu Executivul. Dacă lui Ponta i-a venit mintea la cap, va coabita

Preda: PDL nu exclude coabitarea cu Executivul. Dacă lui Ponta i-a venit mintea la cap, va coabita
Publicat: 16/08/2012, 13:35
Actualizat: 25/06/2014, 19:08

Prim-vicepreședintele PDL Cezar Preda a declarat, joi, referitor la afirmația lui Victor Ponta privind coabitarea cu Traian Băsescu, că dacă acestuia „i-a venit mintea la cap și vrea să coabiteze, va coabita” și a precizat că democrat-liberalii nu exclud coabitarea cu Executivul.

Cezar Preda a afirmat, într-o conferință de presă, la sediul central al PDL, că cine intră în politică și exclude coabitarea nu face politică, ci altceva și a precizat că democrat-liberalii nu exclud „coabitarea” cu premierul Victor Ponta, ca exemplu dând susținerea în Parlament, de către PDL, a tuturor legilor cu impact economic.

„Asta înseamnă coabitarea. Nu frânezi, ci participi. (..) Întotdeauna în politică trebuie să existe un compromis mare, pe care îl faci pentru cetățeni. Noi ne-am obișnuit în politică cu compromisuri mici și, acum, când este vorba de un compromis mare, nu ne imaginăm cum l-am putea face”, a arătat prim-vicepreședintele PDL.

Cezar Preda a mai spus că nu crede în lipsa unei coabitări la nivelul celorlalte instituții ale statului, precum președinția și primul-ministru, arătând că această coabitare a fost „nereceptată” de liderii USL.

„Vă reamintesc că, în decurs de 40 de zile, președintele României a avut doar trei intervenții, care erau de interes național și nu cu privire la activitatea Guvernului. Despre ce lipsă de coabitare poate să vorbească domnul Ponta”, a continuat Cezar Preda.

Prim-vicepreședintele PDL i-a acuzat pe Crin Antonescu și Victor Ponta că, „din start, și-au propus să scape de Traian Băsescu”.

„Dacă domnului Ponta, în tinerețea sa, i-a venit mintea la cap și vrea să coabiteze, va coabita. Am înțeles că domnul Antonescu este mult mai radical, «ori el, ori eu», Cred că este ori el. Dânsul nu știe cum să scape acum și omul, când este în disperare și o stare din aceasta disperare, face ceea ce s-a văzut și aseară”, a mai comentat Cezar Preda.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, întrebat despre afirmațiile lui Crin Antonescu, că el poate coabita, ca premier, cu orice președinte care își respectă atribuțiile constituționale, precizând că Traian Băsescu nu și le-a respectat și pare că nu vrea să și le respecte.

„Eu am spus foarte clar că eu pot să coabitez și cu Băsescu și cu orice președinte cu condiția să-și respecte atribuțiile constituționale. Din păcate Traian Băsescu nu și le-a respectat și se pare că nici nu vrea să și le respecte (…) Eu, ca prim-ministru, coabitez cu orice președinte care își respectă atribuțiile constituționale. Din păcate, Traian Băsescu nu și le-a respectat, de aia a și fost suspendat”, a spus Ponta.

Președintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, răspunzând unei întrebări, că nu este preocupat de modul în care premierul Victor Ponta și președintele suspendat, Traian Băsescu, pot coabita.

Solicitat să comenteze declarația premierului Victor Ponta, potrivit căreia se poate coabita cu președintele suspendat Traian Băsescu, Antonescu a răspuns: „Nefiind nici premier și nici președinte suspendat, nu sunt preocup de modul în care pot dânșii pot coabita”.

„E o întrebare care nu mă privește și la care premierul a răspuns”, a adăugat Antonescu.

Președintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, într-un interviu pentru „Vocea Rusiei”, întrebat ce se va întâmpla cu Victor Ponta și Crin Antonescu dacă el va reveni la Cotroceni, că statul român are mecanismul coabitării și că va trebui să aibă loc această coabitare.

„Trebuie să vă spun, și știți cu siguranță, că eu am mai fost suspendat o dată de aceleași partide: socialiștii cu liberalii, în anul 2007. Atunci poate că era prea devreme să învățăm mecanismul coabitării. Acum însă este nepermis să nu-l utilizăm. Până la urmă chiar forma constituțională pe care o avem, cu președintele având un mandat de cinci ani, iar Guvernul cu mandat de patru ani, face greu de conceput că președintele va avea tot timpul o majoritate, ceea ce generează obligația ca statul român și politicienii din România să învețe să gestioneze interesele țării și în condiții de coabitare. Deci eu cred că asta va trebui să se întâmple: coabitarea între un președinte de o culoare politică sau provenit dintr-un partid de centru-dreapta cu majoritate parlamentară și implicit guvernamentală de centru-stânga”, a spus Băsescu, în interviul publicat miercuri.

Premierul Victor Ponta afirmă, într-un interviu acordat ziarului The Guardian, că este dispus „să coabiteze” cu președintele Traian Băsescu dacă acesta va respecta rolul pe care i-l conferă Constituția, apreciind că, după 20 de ani de „timp pierdut”, criza politică din România se apropie de final.

Potrivit lui Victor Ponta, criza politică ce afectează România din mai se apropie de soluționare, punând capăt la ceea ce el consideră 20 de ani de „timp pierdut”, de la revoluția care a condus la înlăturarea regimului comunist.

Ponta a precizat că, dacă încercarea de demitere a lui Traian Băsescu prin referendum va eșua, este pregătit să „coabiteze” cu președintele dacă acesta va respecta rolul conferit de Constituție. „Aceasta probabil este cea mai mare criză din ultimii zece ani, dar toate instituțiile, inclusiv Curtea Constituțională, Parlamentul și Guvernul au dovedit că sunt solide și cred că partea cea mai grea a trecut. După această vară călduroasă, vom intra într-o situație de normalitate și vom dovedi că toate angajamentele noastre europene vor fi respectate”, a spus Ponta, respingând acuzațiile privind o presupusă tentativă de lovitură de stat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
Cum a fost ucisă Mirela, de fapt! Chinul de nedescris la care a fost supusă
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024. Românii mai pot beneficia de ea doar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
TREBUIE SĂ DEA mai mulți bani. Lovitură pentru cei care au mașini pe BENZINĂ
Arpad Paszkany, fostul patron de la CFR Cluj, sedus de o ispită de la „Insula...
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Cum a fost ucisă Mirela, de fapt! Chinul de nedescris la care a fost supusă
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
Alertă de vreme extremă: De la călduri amorțitoare la ploi torențiale, lapoviță și ninsoare
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Tipul de personalitate prezice cine este sau nu fericit, dar și cine este într-o relație