Președintele Consiliului European trasează o primă concluzie, după discuția cu Trump: „Nu sunt 100% sigur că putem spune astăzi că avem o opinie comună despre Rusia”

Președintele Consiliului European trasează o primă concluzie, după discuția cu Trump: Nu sunt 100% sigur că putem spune astăzi că avem o opinie comună despre Rusia
Publicat: 25/05/2017, 16:30
Actualizat: 09/06/2018, 18:03

„Pe durata întâlnirii cu președintele Trump, am discutat despre politică externă, securitate, schimbări climatice și relații comerciale. Sentimentul meu este că am convenit asupra multor subiecte. În primul rând, în ceea ce privește combaterea terorismului, și sunt sigur că nu trebuie să explic de ce. Dar unele probleme rămân deschise, cum ar fi climatul și comerțul. Și nu sunt 100% sigur că putem spune astăzi că avem o opinie comună despre Rusia, deși atunci când vine vorba de conflictul din Ucraina se pare că avem aceeași abordare”, a precizat Donald Tusk.

Donald Tusk și Donald Trump s-au întâlnit la Bruxelles, iar subiectele cele mai importante au fost respectarea Acordul de la Paris, din 2016, privind schimbările climatice și promovarea unor acorduri comerciale multilaterale.

„Totuși, principalul meu mesaj către președintele Trump a fost că valorile fundamentale occidentale, cum ar fi libertatea, drepturile omului și respectul pentru demnitatea umană oferă cooperării și prieteniei noastre cea mai profundă semnificație. Cel mai important obiectiv astăzi este consolidarea întregii lumi libere în jurul acestor valori, și nu doar a intereselor. Valorile și principiile în primul rând – asta ar trebui să spunem noi, Europa și America”, a mai spus Donald Tusk.

Klaus Iohannis: „Noi ne dorim să avem o abordare unitară”

La rândul său, președintele Klaus Iohannis, prezent la summitul NATO de la Bruxelles, a reiterat faptul că își dorește „un flanc estic bine consolidat, într-un mod echilibrat”, idee despre care susține că a fost preluată la modul general și că „se lucrează la un concept care va duce la o abordare echilibrată”.

„Este probabil un lucru general acceptat că ne dorim o alianță puternică, coezivă care merge înainte. Vrem o întărire a relației transatlantice, relația dintre SUA și Europa trebuie să fie o relație foarte puternică. Dacă ne apropiem un pic de zona noastră, de regiunea noastră, atunci e clar că ne dorim un flanc estic bine consolidat. Dorim, însă, ca acest flanc estic să fie consolidat într-un mod echilibrat și acest lucru l-a detaliat și ultima dată l-am prezentat și în timpul summitului de la Varșovia și constat că ideea a fost preluată la modul general și se lucrează la un concept care va duce la o abordare echilibrată”, a declarat Klaus Iohannis, joi, la Bruxelles.

În ceea ce privește Rusia, Iohannis a declarat că se dorește „o abordare unitară”.

„Dacă vorbim de flancul estic, e clar că trebuie să vorbim și despre Rusia și aici lucrurile sunt foarte clare. Noi ne dorim să avem o abordare unitară, nu împotriva Rusiei, ci o abordare unitară când vine vorba despre Rusia. În rest, sunt multe programe în derulare, exerciții și ne dorim ca ele să fie de o amploare corespunzătoare pentru a avea această prezență asigurată”, a mai spus șeful statului.

Joi, Donald Trump se întâlnește la Bruxelles cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, și cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Ulterior, liderul de la Casa Alba va lua prânzul cu președintele Franței, Emmanuel Macron.

În această după-amiază, Donald Trump va participa pentru prima dată la un summit NATO, unde este așteptat să promoveze stimularea cheltuielilor pentru apărare până la echivalentul a două procente din PIB.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”