Președintele, CU OCHII PE GUVERN! Iohannis cere agenda de lucru a viitoarelor ședințe

Președintele, CU OCHII PE GUVERN! Iohannis cere agenda de lucru a viitoarelor ședințe
Publicat: 17/12/2018, 15:43
Actualizat: 25/03/2019, 22:57

Luni, președintele Klaus Iohannis i-a cerut premierului Viorica Dăncilă, printr-o scrisoare oficială, să-i transmită agenda de lucru a ședințelor de guvern, așa cum prevede legea.

„Stimată doamnă Prim-ministru, în vederea exercitării prerogativelor stabilite de art. 87 din Constituție, vă solicit să îmi transmiteți agenda de lucru a fiecărei ședințe a Guvernului. Învederez că obligația comunicării este prevăzută de art. 39 din Regulamentul privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum și a altor documente, în vederea adoptării/aprobării, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 561/2009. Potrivit dispozițiilor menționate, agenda de lucru a ședinței Guvernului se comunică autorităților publice interesate, împreună cu proiectele de documente de politici publice, proiectele de acte normative sau alte documente, precum și documentele însoțitoare respective, cu cel puțin 24 de ore înainte de ziua ședinței Guvernului”, se arată în scrisoarea semnată de președinte.

Într-un mesaj transmis pe Facebook la 29 de ani de la Revoluție, Klaus Iohannis acuză Coaliția PSD-ALDE că întinează memoria martirilor din 1989 prin încercările disperate de a impune amnistia și grațierea

„În urmă cu 29 de ani, românii apărau cu propria viață libertatea și democrația. Idealurile Revoluției din Decembrie 1989 stau la baza Constituției noastre, care este garanția supremă că sacrificiul pentru drepturi și libertăți fundamentale nu a fost în zadar. Astăzi, memoria acestor martiri este întinată de încercările disperate ale unor infractori, în frunte cu Liviu Dragnea, de a impune amnistia și grațierea. România nu se va întoarce la epoca de neagră amintire a partidului-stat.”

Duminică, după discursul lui Liviu Dragnea de la Consiliul Național PSD, președintele USR Dan Barna a făcut din nou apel la șeful statului să participe la fiecare ședință de guvern – așa cum i-ar permite atribuțiile legale – pentru a împiedica adoptarea unei ordonanțe de urgență privind amnistia și grațierea.

„Atât doamna prim-ministru, cât și ministrul Justiției ne-au asigurat că nu intenționează să dea o astfel de ordonanță. Ne-au asigurat ferm, privindu-ne în ochi. Este limpede acum că atât doamna Dăncilă, cât și domnul Toader au mințit. Că ne-au mințit pe noi, de la USR, este mai puțin important. Că au mințit o țară întreagă este mult mai grav. Este inadmisibil. Că vor da ordonanța de urgență pentru a-i scăpa de pușcărie pe Dragnea și Tăriceanu în primele săptămâni de la preluarea Președinției UE este o umilință uriașă pentru România și va avea consecințe imprevizibile asupra viitorului nostru european,” scrie Barna pe Facebook.

„Reiau apelul pe care l-am făcut președintelui Iohannis, de a participa la toate ședințele de guvern în care ar putea fi adoptată această ordonanță. Dacă e nevoie să participe la toate ședințele de guvern, atunci îi cer președintelui să facă asta. Trebuie luate toate măsurile constituționale pentru a împiedica adoptarea acestei ordonanțe.”

Președintele PSD Liviu Dragnea a anunțat duminică, într-un discurs la Consiliul Național al partidului, că PSD – ALDE are obligația să dea o ordonanță de urgență pe amnistie și grațiere, pentru a fi reparate toate nedreptățile care s-au făcut în Justiție.

„Dacă cineva găsește alte instrumente, alte măsuri legislative, orice alt tip de acțiune care să rezolve în totalitate, să repare toate nedreptățile care s-au întâmplat în România și care se întâmplă în continuare, toate abuzurile din justiție, altele decât grațierea și amnistia, va avea tot sprijinul partidului și al meu personal. Dacă nu, nu mai ezitați! Nu știu când, nu știu cum, dar PSD, PSD-ALDE are și această obligație, să repare nedreptățile. Ca să nu-și mai taie venele cei din presa cu epoleți și toți ăia plătiți de Sorosică prin Bitcoins – ați văzut că toate lucrurile ies la iveală! Domnule, inventați ceva, găsiți o decizie CCR, o virgulă într-o decizie a CCR să spuneți – aceste două acte normative, trei, cinci acte normative nu sunt aplicabile lui Liviu Dragnea și închidem subiectul. Ieșiți toți din această capcană în care ei personalizează toate aceste intenții ca și sunt sunt date pentru mine,” a cerut Dragnea.

Luni dimineață, ministrul Justiției Tudorel Toader a confirmat că se caută alternative la amnistie pentru îndreptarea abuzurilor..

„Dacă există alte soluții, legislative, evident, de îndreptare a abuzurilor comise, evident și normal s-a exprimat acordul cu respectivele soluții. Dacă nu, s-a agreat ideea ca amnistia, grațierea să fie ultima soluție de îndreptare a respectivelor abuzuri. Ne aflăm în acest stadiu,” a declarat Toader.