Președintele Iohannis îi cere premierului Ponta să intre în legalitate: Guvernul a greșit, trebuia să organizeze alegeri parțiale pentru posturile vacante

Publicat: 18/05/2015, 19:27
Actualizat: 19/05/2015, 18:30

La aproape o lună după ce Curtea de Apel Cluj a decis că guvernul a comis un „exces de putere” când a încălcat legea și nu a organizat alegeri parțiale locale și parlamentare, a venit și prima reacție a președintelui Klaus Iohannis.

„După părerea mea abordarea Guvernului este greșită, trebuia să organizeze alegeri parțiale în toate județele în care sunt posturi vacante”, a fost poziția președintelui Klaus Iohannis.

Șeful statului a precizat că această temă ar trebui discutată între partidele politice.

Guvernul a încălcat legea și nu a organizat alegeri parțiale locale pentru cinci posturi de președinte de Consiliu Județean – Cluj, Mehedinți, Botoșani, Neamț, Vâlcea și trei posturi de primar de mare municipiu – Neamț, Râmnicu Vâlcea, Sibiu. De asemenea, guvernul Ponta a refuzat să organizeze alegeri parțiale parlamentare și pentru 14 colegii rămase vacante.

Curtea de Apel Cluj a decis că, prin modul în care a acționat, Guvernul Ponta a făcut un „exces de putere”. Premierul Ponta a susținut mereu că nu va organiza alegeri parțiale, decât dacă o instanță va decide acest lucru. Deși legea este clară, când a fost întrebat de gândul de ce nu respectă prevederile legale, a răspuns: „este opinia dumneavoastră”.

„În sensul legii, termenul de refuz nejustificat de a soluționa o cerere constituie exprimarea explicită cu exces de putere a voinței de a nu rezolva o cere a unei persoane, iar exces de putere semnifică exercitarea dreptului de apreciere al autorității prin încălcarea limitelor prevăzute de lege sau prin încălcarea drepturilor”, precizează Curtea de Apel Cluj în motivarea deciziei sale.

Guvernul Ponta s-a dus în fața instanței, arătând că nu există nicio sancțiune dacă încalcă legea și nu organizează alegeri parțiale locale și parlamentare.

„Susține pârâtul că nu poate fi vorba de o încălcare întrucât nu a fost stabilită prin lege o sancțiune. Susținerea nu poate fi reținută întrucât lipsa unei sancțiuni exprese în lege vizând administrația locală/ alegerea administrației nu înseamnă că termenul apreciat de legiuitor ca fiind unul rezonabil nu trebuie respectat. Nerespectarea unui atare termen conform statuărilor prin jurisprudența CEDO și CJUE atrage sancțiuni pecuniare, iar acestea pot fi applicate și autorităților în condițiile legilor naținale, respectiv a legii 554/ 2004, neîndeplinirea unei operațiuni, emiterea unui act, inclusive refuzului nejustificat”, este poziția Curții de Apel Cluj, exprimată în motivarea deciziei sale.

Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
'Ai bărbat acasă'. Andreea Tonciu i-a prins în ipostaze intime, în mare. Reacţie şoc
FOTO. Cum arată fiica lui Virgil Ianțu în costum de baie! Adolescenta este de o...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Turcia îşi schimbă numele. Ce alegere a făcut preşedintele Erdogan
Banca vinde un PASSAT care merită toată atenția
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
'Ai bărbat acasă'. Andreea Tonciu i-a prins în ipostaze intime, în mare. Reacţie şoc
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
ȘTEFANIA a PIERDUT lupta cu MOARTEA, la doar 20 de ani
Dovada clară că există călători în timp? Previziunea uluitoare făcută despre Elon Musk acum 70...
Cine este, de fapt, polițista care s-a sinucis? Motivul șocant pentru care a decis să...
Se dau toți banii înapoi! Anunț de ultimă oră pentru milioane de români: Returnăm banii...
S-a dat alarma de război. Trimit militarii în România. Alertă totală lângă țara noastră
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...