Radu Stroe, adversar al lui Traian Băsescu, propus la Adminstrație după ce a ratat Apărarea

Radu Stroe, adversar al lui Traian Băsescu, propus la Adminstrație după ce a ratat Apărarea
Publicat: 06/08/2012, 16:25
Actualizat: 05/07/2013, 21:56

RADU STROEa fost nominalizat pentru a ocupa funcția de MINISTRU delegat al ADMINISTRAȚIEI, după demisia lui Ioan Rus și a lui Victor Paul Dobre.

RADU STROE, cunoscut adversar politic al actualului președinte suspendat, Traian Băsescu, a fost deputat, senator, secretar general al Guvernului, iar în 2008 a fost foarte aproape să preia protofoliul Apărării.

Radu Stroe este cunoscut pentru divergențele pe care le-a avut cu președintele suspendat Traian Băsescu, de-a lungul timpului.

Un episod celebru al relației celor doi a fost cel în care, în 2006, la învestirea în funcția de secretar general al Guvernului, Băsescu i-a înmânat lui Stroe un bilet. Citirea bilețelului a părut că îl debusolează pe moment pe Stroe, în timp ce Traian Băsescu nu-și ascundea satisfacția față de reacția liberalului.

În presă au apărut imediat mai multe explicații în legătură cu ceea ce putea să cuprindă bilețelul, iar Băsescu afirma că ceea ce scria pe foaie nu era secret. Radu Stroe nu a oferit detalii, sporind și mai mult misterul.

După un an, el a oferit detalii. În februarie 2006, în CSA,T s-au discutat legile siguranței nationale, iar Băsescu le-a propus celorlalți membri ca proiectul de lege să fie dezbătut mai întâi cu toate partidele politice înainte de a fi date publicității. Stroe și-a luat angajamentul, alături de alți membri, să nu dea presei informații legate de acest proiect legislativ, cu atât mai mult cu cât cele discutate aveau caracter secret. La numai câteva zile însă, în presă au apărut informații legate de proiectul legilor siguranței, cel bănuit fiind Radu Stroe, ministru liberal. Biletul cuprindea angajamentul lui Stroe legat de păstrarea secretului.

În 2008, Stroe a fost desemnat pentru portofoliul Apărării de către PNL, însă, în urma unor discuții dintre Traian Băsescu și Călin Popescu Tăriceanu, premier la acea vreme, Stroe nu a mai primit funcția.

Radu Stroe, nominalizat de conducerea partidului pentru postul de ministru al Apărării, declara pentru Mediafax, la acea dată, că a aflat „uluit” de la televizor că premierul Tăriceanu a propus o altă persoană la șefia Ministerului Justiției decât Meleșcanu, pe care urma să îl înlocuiască la Apărare.

Radu Stroe este, în prezent, deputat ales în circumscripția electorală 42 București, Colegiul uninominal 1. A fost validat în această funcție în 1 februarie 2010, ocupând locul rămas vacant prin demisia lui Bogdan Olteanu.

Stroe s-a născut la 31 august 1949, la Osoi, județul Iași, este divorțat și nu are copii. A absolvit Institutul de Marină Civilă Constanța în 1972, iar, în 1981, Facultatea de Drept București.

Stroe a fost ofițer navigație în flota comercială (1972 – 1974), inginer în Ministerul Transporturilor (1975 – 1985 și 1991-1996), a lucrat în Administrația Canal Dunăre București (1986 – 1990) și a fost secretar general adjunct și secretar general al Guvernului (1997 – 2000).

În perioada 2001 – 2004 a fost deputat de Maramureș, iar între 2005 – 2008 a deținut un mandat de senator de Maramureș dar și de ministru coordonator al SGG. Stroe a primit Ordinul Steaua României în grad de Ofițer.

În ceea ce privește activitatea politică, Stroe a fost membru PCR până în decembrie 1989, iar în PNL a deținut mai multe funcții, fiind inclusiv secretar general, până în mai 2011.

La capitolul „Activitate politică” din CV-ul postat pe site-urile Senatului și PNL, Radu Stroe mai declară: „Nu am avut activități sociale”.

La capitolul „Funcții, activități într-o organizație din administrația publică centrală sau locală”, acesta precizează: „Nimic în afara funcțiilor profesionale, respectiv: director general adjunct, director general, consilier al ministrului, secretar general adjunct și secretar general al Guvernului și ministru”.

Deputatul menționează, în cea mai recentă declarație de avere, că este posesorul unui teren agricol în comuna natală, primit moștenire. El a cumpărat, în 2008, un apartament la Predeal (Brașov), cu o suprafață de aproximativ 70 metri pătrați.

În ceea ce privește activele sale financiare, deputatul deține, din 2008, conturi curentente și depozite bancare de aproximativ 35.000 de euro și aproximativ 100.000, la acesta din urmă arătând că 35.000 de lei reprezintă „limita de credit”.

Ca venituri, acesta declară indemnizația anuală de deputat de 50.784 lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Complet interzis în România. Se confiscă mașina pe loc. Decizia de care șoferii nu au...
Gabriel Cotabiță, implicat într-un scandal amoros. A divorțat pentru amantă
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Mici, dar istețe: cum influențează lumea insectele și alte nevertebrate?