Reacția Elenei Udrea, după ce i-a ascultat pe denunțători: Nici un copil de grădiniță nu putea să-i creadă pe Topoliceanu, Botoroagă, Lungu și Nastasia

Redactor:
Ștefan Pană
Reacția Elenei Udrea, după ce i-a ascultat pe denunțători: Nici un copil de grădiniță nu putea să-i creadă pe Topoliceanu, Botoroagă, Lungu și Nastasia
Reacția Elenei Udrea, după ce i-a ascultat pe denunțători: Nici un copil de grădiniță nu putea să-i creadă pe Topoliceanu, Botoroagă, Lungu și Nastasia

„Eu sper că cineva de aici a fost în sală și a văzut ce hal de declarații au dat oamenii aceia. Niciun copil de grădiniță nu putea să-i creadă. Era evident, contrazicerile dintre ei, contrazicerile cu vechile declarații, neconcordanțe, minciuni, atitudinea. Un judecător cu experiență – și cei de la Înalta Curte evident că au experiență – își dau seama văzând un inculpat care dă o declarație dacă spune adevărul sau nu. Se simțea de la un capăt la altul”, a spus Udrea.

Deputatul a susținut că dorința celor patru era de a da vina total pe ea pentru toate faptele din dosar, lucru care nu i-a convins pe judecători.

„Evident că ținta este Elena Udrea. Dorința era de a da vina pe Elena Udrea pentru a scăpa ei. Mă bucur că au rămas să fie judecați în continuare alături de mine în acest proces”, a spus aceasta.

Instanța supremă a respins, miercuri, cererile formulate de Ștefan Lungu, Gheorghe Nastasia, Ana Maria Topoliceanu și Dragoș Botoroagă de judecare în procedură simplificată, în dosarul „Gala Bute”, în urma căreia ar fi putut beneficia de reducerea cu o treime a pedepselor.

Cererile de judecare în procedură simplificată au fost formulate de cei patru inculpați în dosarul „Gala Bute” la termenul din 16 octombrie. Aceștia au arătat în fața instanței că recunosc în totalitate faptele de care sunt acuzați și au dat declarații complete privind împrejurările în care s-au comis faptele de care sunt acuzați de către procurori.

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, printr-o decizie dată miercuri, judecarea cauzei în procedură simplificată pentru Lungu, Nastasia, Topoliceanu și Botoroagă.

Instanța a respins și cererea formulată de Societatea Națională a Apelor Minerale de introducere în cauză a Federației Române de Box, în calitate de parte responsabilă civilmente, precum și cererea de intervenție formulată de Gene Greb Bejan.

Judecătorii au admis însă cererile formulate de procurorii DNA și de Agenția Națională de Administrare Fiscală, dispunând introducerea în cauză, în calitate de parte responsabilă civilmente, a firmei lui Rudel Obreja, SC Europlus Computers SRL, actualmente SC Euro Box Promotion SRL.

De asemenea, instanța a dispus emiterea unei adrese către Autoritatea Națională pentru Turism, care trebuie să clarifice aspectele legate de constituirea de parte civilă.

La termenul din 16 octombrie, completul de judecată de la Înalta Curte de Casație și Justiție a citit rechizitoriul din dosarul „Gala Bute” și le-a adus la cunoștință inculpaților drepturile procesuale. Instanța a arătat că dacă inculpații recunosc în totalitate faptele, limitele pedepsei închisorii se reduc cu o treime.

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului Elena Udrea a arătat, în fața instanței, că înțelege acuzațiile care îi sunt aduse de către procurori, alege calea procesului normal și vrea să dea declarații în timpul judecății cauzei. Și fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu și fostul ministru Ion Ariton au arătat în fața instanței că vor să fie judecați în procedură normală.

Ștefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia, fost secretar general în MDRT, Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naționale de Investiții, și Dragoș Botoroagă au spus că vor să fie judecați prin procedură simplificată. Instanța i-a audiat apoi, pe rând, pe Lungu, Nastasia, Botoroagă și Topoliceanu.

Elena Udrea declara, înainte de începerea discuțiilor din proces, că se opune cererilor foștilor săi colaboratori de judecare în procedură simplificată în dosarul „Gala Bute”, pentru că dacă spun că au luat șpagă pentru ea, trebuie să îi stea alături la proces și să demonstreze cum i-au dat banii.

Elena Udrea este sub control judiciar din 16 iunie, când instanța supremă a decis înlocuirea măsurii arestului la domiciliu. Udrea a stat în arest la domiciliu din 7 mai până în 16 iunie. Din 25 februarie până în 30 aprilie, Udrea a fost încarcerată în Arestul central al Poliției Capitalei, apoi transferată la Penitenciarul Târgșor.

În 21 aprilie, Elena Udrea a fost trimisă în judecată, în dosarul „Gala Bute”, în care este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului omonim de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului și respectiv de luare de mită în legătură cu finanțarea de către același minister a mai multor contracte.

Alături de Udrea, au fost trimiși în judecată fostul ministru Ion Ariton, fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ștefan Lungu, fostul secretar general în MDRT Gheorghe Nastasia, fostul director al Companiei Naționale de Investiții Ana Maria Topoliceanu și Dragoș Botoroagă.

Potrivit DNA, între 2010 și 2011, Elena Udrea și fostul director al Companiei Naționale de Investiții Ana Maria Topoliceanu au primit aproximativ 300.000 de lei de la administratorul firmei Consmin SA, pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menționată în baza contractelor încheiate cu CNI.

Anchetatorii au mai stabilit că Ștefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea la minister, îi dădea banii primiți lui Tudor Breazu. Plățile se făceau fie în numerar, fie prin intermediul societății Ekaton Consulting SRL, administrată de Breazu, în baza altor contracte fictive de consultanță. În acest fel, s-ar fi realizat patru transferuri bancare în valoare totală de 209.762 de lei și o plată în numerar de aproximativ 90.000 de lei.

În 2011, Udrea ar fi cerut și primit, de la omul de afaceri Adrian Gărdean, foloase materiale în valoare de 10% din plățile efectuate de minister pentru contractele de lucrări încheiate de SC Termogaz Company SA și SC Kranz Eurocenter SRL, în schimbul garanției că finanțările vor fi aprobate la timp.

După trimiterea în judecată a dosarului, procurorii au dispus să continue cercetările față de Elena Udrea pentru infracțiunea de spălare de bani, fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului fiind acuzată că a luat mită mai multe sume de bani, pe care le-ar fi transferat la PDL București, sub aparența unor contracte de donație fictive, întocmite pentru a disimula originea infracțională a banilor.

Elena Udrea este urmărită penal și în dosarul „Microsoft”, cauză în care a fost arestată preventiv din 11 februarie până în 17 februarie, când instanța a înlocuit măsura cu arestul la domiciliu. Udrea a stat în arest la domiciliu până în 25 februarie, când a fost arestată preventiv în dosarul „Gala Bute”.

Într-un nou dosar, DNA a cerut, marți, avizarea de către Camerea Deputaților a urmăririi penale, reținerii și arestării preventive a deputatului Elena Udrea, aceasta fiind acuzată de luare de mită, trafic de influență, spălare de bani, instigare la abuz în serviciu, fals în declarațiile de avere din perioada 2009-2012, efectuare de operațiuni financiare incompatibile cu funcția, ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile în virtutea funcției.

Dosarul vizează vânzarea și renovarea unei vile din Eforie Sud, dar și un contract între Hidroelectrica și o firma privată, pentru care Elena Udrea ar fi cerut aproximativ cinci milioane de dolari.

Potrivit DNA, Elena Udrea ar fi primit mită de la un om de afaceri 3,8 milioane de dolari și o creanță de 900.000 de euro pentru a asigura firmei controlate de acesta derularea, în continuare, a contractului bilateral de vanzare – cumparare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA.

Elena Udrea a susținut că noul dosar penal este bazat pe denunțurile fostei șefe a CNI Ana Maria Topoliceanu.

Gheorghe Hagi dă o nouă lovitură memorabilă. "Regele" pregăteşte un nou transfer de milioane. Puştiul...
Vestea trista a zilei! S-a intamplat in urma cu putin timp
FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Antonescu! S-au văzut formele generoase în toată splendoarea lor
FOTO. Larisa Iordache, imagini incendiare pe Instagram! Cum arată gimnasta, la 3 ani de la...
Ce se întâmplă cu școlile din București. Nicușor Dan a făcut anunțul oficial
Un fost premier, după atacurile din Franţa: ”Musulmanii au dreptul să omoare milioane de francezi”
Video. Scene șocante, devenite virale în mediul online. Un bărbat acuzat că a călcat pe...
Vestea trista a zilei! S-a intamplat in urma cu putin timp
O echipă de specialişti a stabilit finalul pandemiei. Când se va termina coşmarul pentru România
Și-a luat o NOUĂ amantă pentru a se distra. TÂNĂRA i-a venit însă de hac...
Secretul bine ascuns din vila Elenei Ceaușescu. Cum își teroriza angajații. Viclenia ei nu avea...
ȘOC! Carnea de pui pe care toți o cumpără din magazin are un mare PERICOL....
Moşii de Toamnă 2020: Ce NU este bine să dai de pomană în Sâmbăta Morţilor?
15 semne că femeia te înșală. Una dintre cele mai mari „minciuni” pe care mulți...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
De unde vin produsele vândute de magazinele Lidl in România ?
Gabriela Cristea este în doliu. Ea și Tavi Clonda au pierdut un prieten drag: „Primul...
×
Inchide