REACȚIE. Premierul din Moldova, taxat de presa de peste Prut: „Contabilitatea bate diplomația! Zeci de ani de relații bilaterale cu România sterși de Ion Chicu prin declarații abuzive”

REACȚIE. Premierul din Moldova, taxat de presa de peste Prut: „Contabilitatea bate diplomația! Zeci de ani de relații bilaterale cu România sterși de Ion Chicu prin declarații abuzive”
Ion Chicu, premierul Moldovei. Sursa: Facebook
Publicat: 23/05/2020, 18:45
Actualizat: 06/04/2021, 22:51

Presa și Societatea Civilă din Republica Moldova reacționează după mesajul premierului Ion Chicu, considerat un atac la adresa României.

Un articol din publicația disinfo.md titrează faptul că prin controversatul mesaj al lui Ion Chicu, premierul Moldovei, „ Contabilitatea bate diplomația! Zeci de ani de relații bilaterale cu România sterși de Ion Chicu prin declarații abuzive”

„Prostia este molipsitoare” spune un vechi proverb moldovenesc, iar dacă ajungi a fi înconjurat de astfel de persoane atunci nu ai nicio șansă de scăpare. Interacțiunea constantă a premierului Republicii Moldova, Ion Chicu, cu președintele Igor Dodon se pare că îi face rău șefului cabinetului de miniștri. Or limbajul de bulevard și atacurile de care dă dovadă premierul în ultima perioadă de timp sunt un indicator.

Pe lângă ieșirile total lipsite de diplomație și bun simț, pe care le-a avut prim-ministrul în adresa presei de la Chișinău, dar și a reprezentanților bisericii, chiar dacă în ultimul caz a fost pe bună dreptate, iată că le-a venit și rândul celor de peste hotarele țării. Și în cel mai recent caz este despre reprezentanți ai României în Parlamentul Uniunii Europene și chiar România ca stat”, notează publicația disinfo.md.

Reacție. A uitat normele de diplomație

Publicația mai scrie că premierul a uitat normele de diplomație.

„Uitând de normele de diplomație, care ar trebui să-i fie carte de căpătâi și de funcția pe care o deține în statul Republica Moldova, Ion Chicu l-a numit pe europarlamentarul român Siegfried Mureșan „băiețaș român oploșit în structurile europene”. Și dacă ai citit aceste câteva cuvinte și deja simți că miroase a limbaj din spatele blocului, atunci urmează și altele „țara ta geme de cea mai mare corupție din Europa”.

Acest lucru se întâmplă în contextul actual al pandemiei de COVID-19, când România a oferit, în mod dezinteresat, un sprijin substanțial Republicii Moldova, demonstrând solidaritate și fiind alături, în mod concret, de cetățenii Republicii Moldova într-un moment foarte dificil”.

„Afirmațiile lui Chicu, atac la adresa României”

Publicația de peste Prut scrie că afirmațiile lui Chicu sunt un atac la adresa României.

„În primul rând, declarațiile premierului Ion Chicu nu sunt doar un atac asupra lui Siegfried Mureșan, ci un atac direct lipsit de diplomație și bun simț în adresa României. Poziția pe care a adoptat-o premierul în spațiul public a stârnit un scandal diplomatic, precum și a bulversat opinia publică”, se mai precizează în articolul din disinfo.md.

Premierul Ion Chicu a avut o reacție pe Facebook stârnită de un articol de presă în care se arăta ca europarlamentarul român Siegfried Mureșan a criticat guvernul de la Chișinău pentru că întârzie implementarea reformelor.

„Stau si mă uit eu la băiețașii ăștea români oploșiți prin structurile europene, care vin cu „patronajul” peste noi… Ratați, nimic în viață și în țară realizat, numai de „adus mingi” buni… Ce-ai făcut june în țara ta, că geme de cea mai mare corupție din Europa? Ai numai în județul Suceava jumate din numarul de bolnavi COVID19 integistrati in toată țara mea. Si medici, cam tot atîți. Județele moldovenești au 40% din decedați din total pe România. Și de 2 ori mai mulți decedați moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, desi numarul populației este egal. Pentru noi este foarte importantă opinia cetățenilor noștri despre activitatea guvernului. Și doar critica moldovenilor pentru noi contează. Atacurile concertate ale unor personaje, cu pretenții de avocați ai Moldovei, pot să-i impresioneze doar pe patronii lor. Pe mine  deloc” – a scris premierul Ion Chicu pe Facebook.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață