Prima pagină » Știri politice » România nu a primit informații despre despăgubiri în cazul TEZAURULUI furat. Ministrul Culturii anunță schimbări pentru expozițiile internaționale

România nu a primit informații despre despăgubiri în cazul TEZAURULUI furat. Ministrul Culturii anunță schimbări pentru expozițiile internaționale

România nu a primit informații despre despăgubiri în cazul TEZAURULUI furat. Ministrul Culturii anunță schimbări pentru expozițiile internaționale

Natalia Intotero, ministrul Culturii, a declarat vineri că autoritățile române nu au primit nicio informare din partea Olandei referitoare la despăgubirile pe care România ar putea să le primească în urma furtului artefactelor din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României. Totodată, oficialul a anunțat că vor fi modificate condițiile de organizare a expozițiilor internaționale.

„Nu am primit nici o informare din partea autorităţilor olandeze şi nu s-a primit nici la nivelul celulei de criză, care, în momentul de faţă, coordonează activitatea ministerelor din România, care sunt implicate pentru a sprijini derularea anchetei de pe teritoriul olandez”, a declarat Natalia Intotero la B1.

Ministrul Culturii a precizat că va propune modificarea condițiilor prin care obiectele de patrimoniu pot fi expuse în afara țării.

„Vom ieşi astăzi cu o propunere de modificare a acestor condiţii, prin Hotărâre de Guvern care reglementa realizarea acestor expoziţii, a acestor exporturi. Această Hotărâre de Guvern va fi pusă în transparenţă 15 zile, în această perioadă, instituţiile care vor aviza ulterior şi va intra această Hotărâre de Guvern în şedinţa de Guvern vor veni cu completări, vor veni în sprijin, dar în egală măsură vom face şi dezbateri, unde vom invita toţi specialiştii din domeniu, să vină cu propuneri pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ”, a explicat Intotero.

Schimbările legislative anunțate de Ministerul Culturii vizează și organizarea concursurilor pentru posturile de conducere vacante din cadrul instituțiilor culturale.

„Muncim pe partea de îmbunătăţire a cadrului legislativ şi ne dorim ca să avem conduceri, la aceste instituţii, pe mandat, în urma unui examen. Din păcate, în ultima perioadă, au fost conduceri interimare pentru că nu s-a organizat concurs şi organizarea acestui concurs, în vederea organizării acestui concurs, va trebui să îmbunătăţim cadrul legislativ şi să ţinem cont de părerea specialiştilor şi de părerea tuturor celor care au activitate în domeniul cultural. Ne dorim un management mai performant şi mai responsabil”, a declarat ministrul.

Tezaurul dacic, dispărut fără urmă

În continuare, poliția olandeză investighează furtul și caută artefactele furate. Trei suspecți au fost arestați, iar un al patrulea este în continuare căutat.

Sursa foto: Profimedia images

Sursa foto: Profimedia images

În ceea ce privește autoritățile române, incidentul, care a făcut înconjurul Europei, a generat tensiuni diplomatice, iar Marcel Ciolacu, premierul României, a declarat că țara noastră nu poate accepta acest furt și că Olanda poartă întreaga responsabilitate pentru pierderea obiectelor istorice.

În cazul în care obiectele vor fi recuperate în stare deteriorată, guvernul olandez va acoperi și costurile de restaurare.

Totuși, experții vorbesc deja despre faptul că artefactele românești, furate de la muzeul din Olanda, ar fi fost deja topite. Mai multe ponturi pe care le-ar fi primit un detectiv olandez indică această variantă sumbră. Există un risc de 50% ca hoții care au furat coiful de la Coțofenești și cele trei brățări dacice să fi topit comorile pentru metalul prețios.

La acest moment, trei persoane au fost arestate, iar un al patrulea suspect este căutat.

Hoții au pătruns în Muzeul Drents pe 25 ianuarie, folosind explozibili și spărgând mai multe geamuri. Au furat patru obiecte de aur prețioase, Coiful de la Coțofenești din secolul V î.Hr. și trei brățări dacice de aur.


CITEȘTE ȘI:

Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe ... vezi toate articolele

Citește și