S-a dat startul transferurilor de la PSD la PNL. Primar: „Hai, lăsați-mă cu doctrina! E pe naiba! La rural iese cu ciomagul și zice: Băi, ce cauți la mine, că n-ai făcut nimic?”

S-a dat startul transferurilor de la PSD la PNL. Primar: „Hai, lăsați-mă cu doctrina! E pe naiba! La rural iese cu ciomagul și zice: Băi, ce cauți la mine, că n-ai făcut nimic?
Publicat: 06/05/2016, 15:22
Actualizat: 11/10/2016, 15:53

În Vâlcea, fenomenul „trădării” PSD-ului a făcut mare vâlvă, mai ales că în județ se vorbește deja despre șapte primari care au confirmat că au sărit în barca PNL-ului. Încă șapte ar fi pe cale să facă același lucru, spune primarul din Drăgoești, Gheorghe Melente, chiar unul dintre cei care știe sigur că în vară va candida sub sigla liberalilor. Edilul ține, însă, să menționeze că nu e singurul care face această mutare și că, totuși, cazul său nu este unul chiar ieșit din comun, din moment ce nu este membru „de tradiție” al PSD, pentru că până în toamna lui 2014 a făcut parte tot din formațiunea de dreapta, pe care a părăsit-o din cauza alianței cu PDL. În privința celorlalți, însă, Melente crede că se întâmplă ceva „în interior”.

„Să știți că deja la Vâlcea cred că e un fenomen. Cu certitudine sunt deja șapte și, din ce aud și eu, cred că se duc undeva pe la 14. Dar vă spun, gândesc puțin și în viitor. Sunt oameni, primari cu state vechi care pleacă după mandate întregi de primar PSD. După 20-25 de ani de membru de partid, e ceva, se întâmplă ceva”, a declarat Gheorghe Melente pentru gândul.

Printre emblemele pesediste locale care s-a orientat către liberali se numără primarul comunei Voicești, de 20 de ani membru PSD, care a spus deja că în vara lui 2016 va candida din partea PNL, pentru că atât timp cât a fost primar s-a aflat în permanentă opoziție, chiar și atunci când au fost „ai lui” la putere și că interesele lui și cele ale cetățenilor sunt, în ultima vreme, în totală opoziție cu ceea ce promovează partidul.

„Normal că, dacă ești la putere, și eu știu foarte bine, nu trebuie să ne învârtim în jurul cozii, pentru că fiecare dintre noi, prin lupta politică, ne dorim ca partidele noastre să vină la guvernare, că asta este politica. Ținând cont de toate acestea, știm și noi că altfel suntem priviți în momentul în care partidele noastre și ideologia partidului reprezintă interesele comunității noastre. Eu am fost în opoziție și când au fost PDL-iștii la putere, și când au fost PNL-iștii și tot așa. Și mai mult decât atât, și când au fost ai mei la putere. Deci, automat, trebuie să gândești bine, să stai strâmb și să judeci drept”, a declarat pentru gândul primarul din Voicești, Florian Vătafu.

Principala problemă a PSD-ului în Vâlcea ar fi lipsa de comunicare ce ar fi plecat de la organizația județeană care, în ultimul an, n-a mai fi fost în stare să construiască o echipă sudată, să pună pe primul plan nevoile și „păsurile” cetățenilor și să-i asculte, arată unii dintre primari. Primarul Vătafu explică modul în care a ajuns să nu mai creadă în valori pe care le-a promovat timp de două decenii și spune că oamenii au nevoie „să vii în mijlocul lor”, nu doar să treci prin sat din patru în patru ani și să le ceri votul.

„Mie îmi pare foarte rău, pentru că este foarte greu, e nespus de greu, nu vă închipuți cum e să pleci când ai plecat de la 0. Să pleci după 20 de ani, vă spun că de multe ori îmi vine să plâng, dar asta e, nu am ce să fac. Pentru că ei nu știu să țină pasul. (…) E ca și cum ai sta cu o nevastă 20 de ani și după 20 de ani te desparți”, arată edilul din Voicești.

Și primarul comunei Fârtățești, Nicolae Voicescu, cea mai mare din județul Vâlcea, acuză aceeași lipsă de interes, atât din partea organizației județene, cât și de la „centru”. Deși arată că, oficial, nu a făcut încă niciun anunț definitiv în privința candidaturii la locale, pentru că este încă o perioadă în care decizia trebuie lăsată „la macerat”, Voicescu spune că se orientarea sa e spre liberali și că, în mod categoric, nu va merge mai departe cu PSD.

Din partea PSD-ului nu voi candida, ăsta e un răspuns foarte clar. De ce? Pentru că am avut foarte multe dezamăgiri, de asta. Adică din punctul de vedere al localității mele, care este una dintre cele mai mari comune din județul Vâlcea, foarte multe proiecte au fost amânate, respinse, nefinanțate și eu am considerat că unde oamenii nu se țin de cuvânt și nu sunt serioși e bine ori să devii neutru ori să te retragi. Lupta asta de ani de zile pe care am făcut-o, practic, pentru binele comunității mele și pentru binele județului, mi-am dat seama că în ultimii ani a fost cam în zadar„, a explicat primarul din Fârtățești.

Social-democrații au pierdut teren la capitolul „colaborare”, întrucât comunicarea dintre autoritățile locale, liderii partidului și Guvern a fost practic, inexistentă în 2015, spune Voicescu, mai ales că unele dintre proiecte i-au fost inițial respinse, amânate sau, pur și simplu, ignorate de cei din ministere.

„Am avut două proiecte în derulare pentru care, în primă fază, n-am primit decât o hârtie în care ziceau că nu se finanțează. Vă dați seama în ce postură ingrată am fost în fața alegătorilor. Aparatul tehnic de acolo de la Ministerul Dezvoltării nu știu ce urmărea. Faptul că m-au exclus, practic, în prima fază cu două lucrări începute, nu știu ce a fost. Până la urmă, am dus o muncă tehnică intensă și de audiențe, ca la sfârșitul anului 2015 să se aloce fondurile care erau legale și necesare acestei investiții. Faptul că lipsa de comunicare între localități și București, practic, s-a rupt, asta a fost în detrimentul PSD-ului, vă spun”, își explică Voicescu nemulțumirile, mai ales că, spune el, foarte mulți primari din județ sunt deranjați de această atitudine.

Supărarea s-a resimțit și la Primăria Drăgoești, așa că edilul Gheorghe Melente s-a hotărât și el: lasă PSD-ul pentru PNL. După ce a vorbit despre trecerea primarilor din Vâlcea la PNL ca despre un adevărat „fenomen”, Melente, a explicat că situația lui este foarte simplă pentru că ceea ce face este doar „să se întoarcă la matcă”. Așa sintetizează primarul doi ani în care, mai întâi, a ieșit câștigător de pe listele liberalilor, a trecut prin PSD, pentru ca acum să revină la doctrina de dreapta.

„Eu am ieșit primar de pe listele PNL. După celebra ordonanță 55 mi-am dat acceptul pentru a fi din partea PSD-ului, dar asta nu înseamnă că m-am înscris la PSD. Mi-am dat acordul ca, în baza USL-ului, eu să reprezint PSD-ul. Și acum, după ultimele discuții și după ce s-a dat neconstituțională OUG 55, eu am purtat discuții și am revenit la matcă”, a arătat Melente.

Edilul spune că nu a fost „ispitit” de liberali prin alocări de sume, la fel cum nici în trecut nu a mers cu PSD-ul ca să primească mai multe fonduri și că decizia a venit și pe fondul evenimentelor care s-au întâmplat în formațiunea social-democrată în ultimul timp, atât la nivel județean, cât și național.

„De la București, eu zic că a fost mai bună colaborarea decât cu liderii de la județ. Cel puțin în privința mea, că de un an de zile și de când sunt în barca PSD-ului n-a prea fost colaborare cu liderii de la județ, deci comunicarea, colaborarea a fost redusă, dacă nu inexistentă”, spune Gheorghe Melente.

Există, însă, și primari care rămân fideli PSD-ului, iar Ion Vasile, edilul din Pesceana a ținut să accentueze acest lucru, spunând că multe dintre informații sunt doar speculații. Acesta recunoaște, totuși, că au existat niște negocieri, că liberalii au venit cu propuneri, dar că el rămâne social-democrat, mai ales că are o comună pesedistă și nu-i poate dezamăgi pe locuitori, în felul acesta beneficiind și de mai multă susținere.

„Rămân membru al PSD, sunt și președintele partidului, ales anul trecut. Și mai ales că la noi comuna peste 60% e PSD-istă și nu pot să-i trădez”, a declarat Ion Vasile.

„Ponta a fost unul dintre cei mai buni premieri ai României”

Alegerea lui Liviu Dragnea ca președinte al PSD cu o majoritate covârșitoare în toamna anului trecut nu i-a nemulțumit pe primarii comunelor din Vâlcea, dar pentru unii dintre ei Victor Ponta rămâne imaginea liderului adevărat și „unul dintre cei mai buni premieri pe care i-a avut România”.

Primarul din Fârtățești recunoaște că posibilitatea ca în viitor să treacă la PNL este una care poate să devină realitate și că această modificare radicală are, într-o oarecare măsură, legătură și cu schimbarea șefului de la București.

Are legătură și cu faptul că Ponta nu mai este liderul partidului. În dânsul am avut încredere, da, așa e. Evident că aveam mai multă încredere, mai multă susținere în domnul Ponta. L-am considerat un lider serios, iar conjunctura politică a fost așa cum a fost, iar actul de bărbăție de care a dat dovadă, eu zic că l-a făcut mult mai bun ca om„, explică Nicolae Voicescu.

Acesta spune că nu are nimic să-i reproșeze lui Liviu Dragnea, dar că, într-adevăr, comunicarea între București și localități a lipsit în ultimele luni. Delegațiile au mers în Capitală cu dosare concrete și cu proiecte în derulare, dar „dânșii s-au dovedit imuni la solicitările legale” ale edililor: „își văd numai de interesul dumnealor acolo și m-au dezamăgit complet”, declară primarul din Fârtățești. Acesta mai spune și că, în ultima vreme, conducerea PSD a derapat, în sensul că a început „să încurajeze nemunca”, o idee foarte dăunătoare societății la ora actuală.

„Lucrurile trebuie luate mai concret. Adică să găsim posibilitatea de a-i determina pe cetățeni să pună mâna să muncească, pentru că, până la urmă, ca să te dezvolți, ca și acasă, dacă nu muncești nu ai dezvoltare și nu ai satisfacții. Deci o luaseră bine cu USL-ul, după aia, mă rog, s-a stricat problema„, detaliază primarul celei mai mari comune din Vâlcea.

Același lucru declară și Gheorghe Staiu, edilul din Șușani, care încă regretă că Victor Ponta n-a câștigat alegerile prezidențiale, mai ales că primarul l-a și votat cu toată convingerea.

Să știți că da, plecarea domnului Ponta a fost o chestie care m-a făcut să iau decizia asta. Am avut încredere în domnul Ponta, bineînțeles, l-am și susținut și în alegerile prezidențiale, nu mi-e rușine să recunosc, și îmi pare rău că nu a câștigat, sincer vă spun„, completează Staiu.

Ca membru PSD cu experiență de aproape 20 de ani, primarul Vătafu din Voicești crede și el cu tărie că Ponta a fost unul dintre „oamenii bazați” care pentru el rămâne un model.

„Din punctul meu de vedere, Ponta a fost unul dintre cei mai buni premieri ai României și unul dintre conducătorii care au fost oameni bazați, care au demonstrat. Nu neapărat pot să spun că domnul Dragnea nu este un lider, este un lider, e vechi în partid, bineînțeles. Dar, din punctul meu de vedere, domnul președinte Ponta pentru mine rămâne un model”, declară Florian Vătafu.

Există, totuși, și primari care cred că Liviu Dragnea e mai popular, mai înclinat spre oameni, pentru că s-au întâlnit cu el prin Vâlcea în mai multe rânduri. Pe Ponta, însă, nu l-au văzut decât în Capitală, mai rar, și în contexte mai rigide.

„Cu domnul Dragnea ne-am întâlnit de mai multe ori pe la județ pe-aici, pe domnul Ponta nu l-am văzut decât la București. Acuma nu că am ceva cu domnul Ponta”, spune primarul din comuna Pesceana, Ion Vasile.

„Hai, lăsați-mă cu doctrina! E pe naiba! La rural iese și cu ciomagul și te întreabă ce cauți la el la poartă”

Despre doctrină, numai de bine, doar că cei mai mulți dintre primari promovează o ideologie care nu se găsește în niciun manual de științe politice: doctrina cetățeanului. Cu toate că recunosc și ei că traversarea atât de rapidă a spectrului politic de la stânga la dreapta este o mare schimbare, mai toți țin să sublinieze că la sate locuitorii votează mai mult „omul” și mai puțin formațiunea politică de care aparține el.

Oricum ar fi, trecerea la PNL este justificată de primari mai ales prin faptul că organizația județeană și politicile pe care le promovează nu sunt în armonie cu interesele comunităților. Unii consideră că echipele PNL sunt unele tinere, cu viziune, că liderii au dat dovadă de mare seriozitate în alianța USL, iar alții recunosc că, pur și simplu, au niște „simpatii locale”.

„La nivel de județ văd în ei o echipă sudată, tânără, care cumva se aseamănă intereselor comunității locale pe care o conduc eu. Sunt oameni care au venit în teritoriu, eu îii cunosc de mult timp. Vreau să vă spun că eu fac politică, dar prietenia e prietenie sau cunoștințele sunt cunoștințe. În schimb, când plecăm să facem politică, ne desparte totul, faptul că suntem cunoștințe sau altceva, nu are treabă una cu cealaltă. Pe foarte mulți dintre ei îi cunosc de foarte mult timp, ei de 12 ani de zile, dintotdeauna, și-au dorit să mă duc către ei, dar le-am spus întotdeauna că nu m-au convins, că eu gândesc altfel, chiar dacă îmi sunt prieteni ca și oameni”, a declarat Florian Vătaful, primarul din Voicești.

Astfel, în urma unor pendulări între dreapta și stânga, Gheorghe Melente s-a hotărât: e mai degrabă „dreptaci”, așa că trece înapoi la PNL, de unde tocmai plecase în urmă cu circa doi ani. De fapt, acesta spune „să-l mai lăsăm în pace cu doctrina asta, pentru că la locale nu e importantă deloc”. Primarii trebuie să fie mai puțin politicieni și mai mult administratori, ba în plus, ar trebui ca după alegeri ei să rămână independenți și să fie lăsați doar să-și facă treaba, susține Melente.

Hai, lăsați-mă cu doctrina! E pe naiba! Vă spun, cu toată doctrina, dacă nu realizezi ceva la comună, „pa, tată!”. Te trimite acasă cetățeanul, că cetățeanul vede el, în jurul lui, ce ai făcut. (…) Că dacă îi povestesc eu la cineva de doctrină, eu mă duc să-i spun de doctrină și el mă ia că are noroiul până la genunchi, ce fac? Îi spun doctrina, nu? Sincer acum. La rural iese și cu ciomagul și zice: ‘Băi, ce cauți la mine, că tu n-ai făcut nimic?””, explică primarul din Drăgoiești.

De aceeași părere este și primarul din Pesceana care, deși ocupă cel mai important scaun din comună, spune că el nu face politică, pentru că înainte a lucrat la CFR și dă de înțeles că nu se prea pricepe, doar că, de voie, de nevoie, trebuie s-o facă și pe asta.

„Nu fac politică. Eu am venit pe administrație mai mult, nu prea mă pricep la politică așa, dar, vrând, nevrând, trebuie să facem. Vedeți dumneavoastră, eu am lucrat la CFR până înainte de primărie și am fost și mulți ani lider de sindicat și, vă dați seama, eu sunt cu cetățenii. Am trăit de la 19 ani printre oameni, adică prin funcția pe care o aveam la CFR, și de asta”, încheie primarul pledoaria despre interesul cetățenilor.

Tot despre nevoile locuitorilor vorbește și Florian Vătafu, primarul din Voicești, care spune că, după 20 de ani în care a crezut că face social-democrație, că reprezintă clasa de mijloc, și-a dat seama că, de fapt, nu s-a schimbat nimic, așa că, probabil ar fi nevoie să treacă la liberalism.

„Vedeți dumneavoastră, fiecare ne dorim să fim liberali, dorim măsuri liberale. Noi încă, după o perioadă de 25 de ani de la Revoluție nu am ajuns în acel punct, cu toate că ar fi trebuit. Uitați-vă, își mai păstrează cineva ideologia partidului? Să fim cinstiți. Vreți să vă dau un exemplu? Domnul Oprea, care a fost PSD-ist și în cabinetul trecut, se făcu UNPR-ist. Sau chiar domnul Băsescu, care a fost primul care a aderat cu PD-ul la internaționala socialistă și peste noapte se făcu de dreapta”, încheie primarul Vătafu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii