Scandalul legumelor „otrăvite” și amenințările lui Liviu Dragnea la adresa supermarketurilor – FOCUS

Scandalul legumelor „otrăvite și amenințările lui Liviu Dragnea la adresa supermarketurilor - FOCUS
Publicat: 30/04/2019, 08:58

„De ce producătorii români nu au dreptul ca produsele lor se se găsească în galantare? Noi de ce nu avem dreptul să mâncăm produse românești? În schimb avem dreptul și obligația să mâncăm mere, pere, prine, roșii pline de otravă. Să o spunem deschis, e otravă. Toate chimicalele înseamnă otravă. Numai eu știu în Ilfov câteva localități unde fac roșii aproape la fel de bune ca în Teleorman. Au șansa să ajungă la marile lanțuri? Nicio șansă. Sunt antieuropean când spun lucrurile astea? (…) Ce concurență când la supermarket n-am nicio șansă să intru cu produsele mele”, a declarat președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, pe 16 martie la Snagov.

Președintele PSD Liviu Dragnea și ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, au făcut referire la un dublu standard al produselor, neconforme cu cele din Occident, care ajung pe piețe precum cea din România.

Pe 4 aprilie, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunța, printr-un comunicat, că loturi mari de legume și fructe provenite din Serbia sau Macedonia, cum ar fi varza, merele, morcovii, ceapa uscată, pătrunjelul, salata verde se descarcă în România, iar pe facturi nu se înscrie originea produselor.

Același comunicat anunța că în urma controlului, inspectorii au făcut următoarele constatări: „Produsele autohtone se deosebesc prin calitate și prospețime de loturile de legume și fructe din import sau comerț intracomunitar, care prezintă în marea lor majoritate un grad de deshidratare, sunt mai fade, fără caracteristici apreciate de consumatori, multe specii de fructe fiind frecvent protejate contra deshidratării prin ceruire fină. Loturile de legume și fructe provenite din import sau din comerț intracomunitar pierd din prospețime și fructuozitate, prin transport și depozitare, de regulă fiind recoltate înainte de maturare pentru a rezista la transport și depozitare”.

De asemenea inspectorii au mai precizat că „majoritatea legumelor și fructelor provenite din țările europene sau din import sunt obținute prin tehnici de cultură super intensive sau intensive, cu dirijarea în totalitate a factorilor de nutriție și de mediu”.

„Legumele și fructele românești produse de persoane fizice sunt, în totalitate, obținute prin metode tradiționale, moștenite în gospodăria țăranului roman, sunt crescute pe sol, fertilizate în principal organic, irigate prin brazdă sau picurare, ceea ce le conferă calități organoleptice și însușiri culinare deosebit de apreciate”, potrivit comunicatului MADR.

Pe 10 aprilie, într-o deplasare în locul de unde a pornit Programul de Tomate, în județul Giurgiu, liderul social-democrat a lansat avertismente la adresa Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Protecția Consumatorului, Oficiul Antifraudă și Autoritatea Națională a Vămilor că dacă nu implementează un sistem care să oprească importurile de legume și fructe „de contrabandă”, actualii angajați instituționali urmau să fie înlocuiți.

„Trebuie să reușim să nu mai existe în România acest standard dublu, anume roșiile bune se păstrează pentru țările din Vest, iar în România vin roșii proaste și nesănătoase. E valabil pentru orice legumă, fruct care intră în această țară. Interesul nostru este ca românii să aibă pe masă legume și fructe sănătoase, pentru că românii merită mai mult”, a spus atunci Liviu Dragnea.

El a mai afirmat că legea care reglementează ponderea de 51% de produse agricole românești din magazine nu este respectată: „Nu avem nicio șansă cu legea aia, ca producătorii români să aibă prioritate, pentru că i se pun atât de multe piedici, pentru că e interesul să se vândă marfă de afară și dacă mergi în Franța sau în Germania și mănânci o roșie din magazin, oricum nu e ca roșia românească, pentru că n-are nimeni în lume pământul pe care l-a dat Dumnezeu aici în România, dar oricum are ceva gust față de roșiile pe care le găsești în București”.

Legea prevede că magazinele au obligația ca, pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate și de panificație, „să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% din volumul de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din lanțul alimentar scurt, așa cum este definit în conformitate cu legislația în vigoare”. Actul normativ definește „produs românesc” drept un „produs obținut pe teritoriul național din materii prime de bază provenite în proporție de 100% din fermele din România” iar „produsul are la bază interesul acordat de producători comercianților în sensul asigurării siguranței și securității alimentare”.

Prevederea ca 51% dintre produsele de pe raft să fie românești, introdusă în 2016, este neagreată de unii comercianți și reprezentanți ai acestora. Comisia Europeană a considerat că legea 150/2016 încalcă legile comunitare, motiv pentru care acestea trebuie schimbate și repuse în limitele legale.

Pe 11 aprilie, la o zi după amenințările lui Liviu Dragnea, inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală și inspectorii Direcției Generale a Vămilor au demarat la nivel național acțiunea „Demetra”, de verificare a circuitelor de comercializare a legumelor și fructelor.

În urma declarațiilor lui Liviu Dragnea, Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) a transmis că existau sute de tiruri cu zeci de mii de tone de legume și fructe perisabile blocate de peste 24 de ore în întreaga țară. Camioanele, care proveneau inclusiv din UE, din spațiul european de liberă circulație a mărfurilor, au fost sigilate de ANAF în vederea controlului, însă inspectorii nu au făcut față volumului mare de marfă ce trebuia controlată.

Peste 80 de tone de legume și fructe, între care 23 de tone de ceapă uscată din Polonia și 200 de kilograme de usturoi din China, au fost confiscate. Controalele la nivel național, coordonate de ANAF, au avut în vedere depistarea reziduurilor de pesticide din legumele și fructele provenite atât din comerțul intracomunitar, cât și din import, potrivit unui comunicat emis de ANSVSA pe 14 aprilie.

Printre neconformitățile sancționate atunci, ANSVSA menționa lipsa documentelor sanitare veterinare, igiena necorespunzătoare, lotizare necorespunzătoare (depășirea capacității de depozitare), mijloace de transport necorespunzătoare, lipsa elementelor de identificare (etichetare necorespunzătoare) și lipsa autorizației de fucționare a depozitului de destinație.

Marți, în urma unui control al Autorității Naționale Fitosanitare, MADR aducea asigurări că toate legumele și fructele autohtone sunt sigure pentru consumatori.

„Se constată faptul că fenomenul de substituire a legumelor și fructelor este încă prezent, în sensul că produsele provenite din import sau comerț intracomunitar sunt comercializate ca produse românești, practică la care mai apelează comercianții din piețele agroalimentare. De asemenea, nu toți comercianții respectă trasabilitatea produselor, prin neprezentarea documentelor de proveniență”, arată comunicatul emis de Ministerul Agriculturii.

Aceeași sursă arată că printre obiectivele acțiunilor de monitorizare și inpsecție este și „asigurarea unui spațiu distinct și semnalizat corespunzător pentru minim 40% din numărul total de tarabe din piață pentru producătorii agricoli autohtoni, persoane fizice sau producători agricoli, organizați conform OUG 44/2008”.

Totodată, potrivit sursei citate, sunt prelevate probe de către reprezentanții Autorității Naționale Fitosanitare în vederea efectuării de analize privind nivelul reziduurilor de pesticide „din majoritatea speciilor expuse în această perioadă la comercializare”.

Pentru această acțiune, reprezentanții MADR notează: „Consumul de legume și fructe din producția autohtonă contribuie major la sprijinul și dezvoltarea sectorului legumicol și pomicol românesc”.

Joi, președintele PSD Liviu Dragnea a declarat că urma să sărbătorească Paștele în familie și să aibă pe masă „doar produse românești și bulion făcut acasă”.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Eliza Natanticu, la un pas de moarte după ce a luat o bacterie din spital:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Carl Benz, inventatorul primului automobil modern. „Primul meu client a fost nebun. Al doilea voia...