Scrisoarea lui Giuliani face valuri. Opoziția: o acțiune de LOBBY a persoanelor cu probleme în Justiție

Scrisoarea lui Giuliani face valuri. Opoziția: o acțiune de LOBBY a persoanelor cu probleme în Justiție
Publicat: 27/08/2018, 17:10
Actualizat: 25/03/2019, 19:20

George Maior, actual ambasador al României în SUA și fost director SRI, consideră că scrisoarea lui Rudolph Giuliani este expresia unui lobby inițiat de forțe interesate să apere persoane cu probleme cu legea.

„Un personaj spumos și extrem de combativ în discuțiile din Statele Unite, nu știu dacă mai e avocatul lui Donald Trump. În orice caz, ea este expresia unui lobby, inițiat de anumite forțe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiția, asta vă spun clar”a declarat George Maior.

George Maior este unul dintre principalii semnatari ai protocoalelor, care au funcționat în perioada în care era director al Serviciului Român de Informații, înțelegeri prin care se constituiau echipe operative din justiție și serviciul secret. Maior a fost acuzat în repetate rânduri că a permis implicarea în Justiție a SRI și a intervenit în favoarea unor anumite personaje politice.

Reacția ambasadorul României în SUA nu a scăpat netaxată de Ministerul Afacerilor Externe.

„Îi asigurăm pe partenerii noștri internaționali că în România există voința politică necesară din partea Guvernului României și a Coaliției de Guvernământ de a garanta funcționarea corectă a statului de drept, cu respectarea drepturilor și libertăților fundamentale, pentru dezvoltarea unei veritabile democrații și combaterea unor fenomene nocive, precum fenomenul corupției. Domnul Ambasador George Maior a avut o poziție care nu a fost aprobată la nivelul Centralei MAE sau al Guvernului, și nu reprezintă poziția MAE. Un ambasador al României ar trebui să fie preocupat ca, în conformitate cu Convenția de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, să reprezinte întotdeauna interesele statului român în statul în care este acreditat. Rolul domniei sale este de a promova interesul național, așa cum decurge el din consensul la nivel instituțional și să se abțină de la declarații publice de natură să afecteze negativ relațiile bilaterale cu alte state. Reamintim că liniile de acțiune ale amabasadorilor sunt agreate la nivelul instituțiilor din România și orice abatere va atrage răspunderea acestora, conform procedurilor în vigoare. În acest sens, domnul ambasador George Maior va fi chemat pentru explicații în Centrala MAE”, se arată într-un comunicat de presă al MAE remis Mediafax.

Chiar dacă nu a citit scrisoarea lui Rudolph Giuliani, ministrul JustițieiTudorel Toader nu crede că aduce nimic nou față de ce a declarat și el deja..

„Nu am citit scrisoarea. Ca urmare, nu pot da un răspuns înainte de a vedea conținutul. Nu e nimic nou, este ceea ce am zis și eu, în sensul că respectivele protocoale, sunt absolut nefirești, că avem Constituție, legi suficiente, clare, de natură să interpretăm, să aplicăm în baza legii”, a declarat Toader.

Prim-vicepreședintele PNLRaluca Turcana declarat pentru Mediafax, că scrisoarea lui Rudolph Giuliani „pare scrisă de consultanții de relații publice ai unor persoane anchetate”.

„Scrisoarea respectivă intră în contradicție cu toate pozițiile oficiale americane, cu toate evaluările, dar și cu prevederile parteneriatului strategic dintre Statele Unite și România. De aceea, trebuie văzută doar ca un punct de vedere și atât. Scrisoarea pare scrisă de consultanții de relații publice ai unor persoane anchetate. Dl.Giuliani vrea să facă bani și acest lucru e de înțeles. Companiile americane, în schimb, știu ce înseamnă să te lovești de corupție în România”, a declarat Raluca Turcan.

Președintele USRDan Barna este ironic și afirmă că mesajul lui Giuliani, nu are nicio „consistență din punct de vedere politic”.

„Aștept cu înfrigurare și așteptăm toți timpul când va veni și scrisoarea frizerului domnului Trump. Sunt convins că și președintele Iohannis așteaptă cu îngrijorare mesajele devastatoare care urmează probabil să vină de la frizerul și apoi de la bucătarul lui Donald Trump, criticând activitatea domnului Augustin Lazăr”, a declarat pentru Mediafax președintele USR.

El a apreciat scrisoarea ca fiind produs al unei activități de lobby.

„Această scrisoare nu are nicio consistență din punct de vedere politic.Scrisoarea pare dictată de Liviu Dragnea și Antena 3. Poziția SUA a fost în repetate rânduri exprimată de mesajele Departamentului de stat și ale Ambasadei SUA la București și este exact în direcția contrară a dictării pe care domnul Giuliani a decis să o semneze”, a mai afirmat liderul USR.

Fostul premier Adrian Năstase a apreciat, luni, că scrisoarea pe care avocatul lui Donald Trump i-a trimis-o lui Klaus Iohannis pe tema protocoalelor secrete, reprezintă „un semn că și în străinătate, oamenii s-au trezit din narcoticele” fostului ministru al justiției, Monica Macovei.

„Mi se pare ciudat că trebuie să vină cineva din afară să ne spună că aceste protocoale nu sunt în ordine. Puteați să mă întrebați mai demult și vă spuneam același lucru. Este adevărat, însă, că această scrisoare din partea dlui Giuliani are o semnificație importantă și ea arată o modificare de abordare, inclusiv în SUA, în legătură cu un anumit mod de funcționare a justiției bazată pe acest tip de raporturi între parchete, procurori și servicii secrete. Și sigur că, în contextul din SUA, unde au apărut numeroase tensiuni de același tip, această scrisoare reflectă o lecție învățată, cum spun englezii, despre ceea ce poate să însemne ca risc pentru democrație o colaborare care trece dincolo de interesele securității naționale. În mod evident, astfel de înțelegeri, care pot să aibă în vedere interese politice, interese partizane, nu au niciun fel de legătură cu justitia, cu legea, cu Constituția”, a declarat, luni, fostul premier Adrian Năstase.

Întrebat dacă ar trebui înființată, așa cum a propus Rudolph Giuliani, o comisie independentă formată din judecători internaționali care să examineze originile protocoalelor secrete asupra justiției, Năstase a spus că scrisoarea avocatului lui Trump trebuie privită mai mult ca un „semn”.

„Să nu exagerăm. Eu cred că e vorba de un mesaj, e vorba mai curând de un semn că, și în străinătate, oamenii s-au trezit din narcoticele pe care le-au administrat unii dintre cei ca Monica Macovei și alții, care prin intermediul reprezentanților Partidului Democrat, au încercat să controleze situația politică din România. Eu cred că este vorba de un mesaj politic important și lucrul acesta trebuie avut în vedere”, a spus fostul prim-ministru.

Senatorul PSD Titus Corlățean consideră scrisoarea lui Rudolph Giuliani drept „un semnal de avertizare foarte serios”.

„E un semnal extrem de important care trebuie tratat foarte serios de decidenții României, pentru că vine din partea cuiva care ȘTIE, pentru că a fost Procuror General al Statelor Unite, ce înseamnă un sistem judiciar democratic pe deplin și un om cu foarte multă experiență în administrație și din punct de vedere politic. Radiografia este impecabilă. Acum, corecți să fim, noi am spus în România faptul că existența acestor protocoale înseamnă practic un Cod Penal și un Cod de procedură penală, paralele cu codurile adoptate de Parlament. Deci e o justiție care e injustiție„, a declarat Corlățean.

Parlamentarul PSD mai spune că „într-o democrație veritabilă”, nu există „mixtură de oameni din servicii de informații și cei care fac anchete penale”.

„Lucrurile astea nu funcționează și într-o democrație veritabilă și cred că dincolo de absența unei reacții din partea judiciarului românesc cu privire la calificarea acestor protocoale din punct de vedere juridic, care sunt consecințele abuzurilor care au fost săvârșite, într-o formulă de nonjustiție, de mixtură de oameni din servicii de informații și cei care fac anchete penale, procurorii, transferând competențele către oamenii din servicii, în materii de achete penale și subordonând, de fapt, Parchetele, DNA-ul, unor comandamente legate de forțe de putere și de informații. Lucrurile astea nu există într-o democrație veritabilă. E clar că trebuie făcute unele lucruri legislativ-instituțional. Eu nu exclud o privire internațională, așa cum propune domnul Giuliani asupra acestor chestiuni, dar eu cred că este corect pentru un stat care se dorește democratic, prin resursele proprii, interne, prin instituțiile democratice românești să facem curățenie”, a mai spus senatorul.

Întrebat de jurnaliști dacă scrisoarea ar trebui privită ca o poziție oficială a SUA sau ca o acțiune de lobby, Titus Corlățean a declarat că „având în vedere că domnul Giuliani este și avocat și consilier al președintelui Trump, cine știe să citească, citește până la capăt. Este și un semnal de avertizare foarte serios. Mediul de afaceri american, care ne-a fost prezentat în diferite feluri, de ce e îngrijorat, stabilitate legislativă, da este vorba și despre acest lucru, dar într-un sistem în care justiția funcționează așa cum funcționează, mână-n mână cu serviciile de informații, asta nu este o justiție”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun