Maria Stan
26.11.2018
Politică

Ședință TENSIONATĂ a BPN PSD. Dragnea, despre SUSPENDAREA lui Iohannis

Liderul PSD, Liviu Dragnea, alături de premierul Viorica Dăncilă, au participat, luni, la ședința BPN al PSD. La ședință a fost prezent și ministrul Justiției, Tudorel Toader, care a făcut unele precizări. Pe de altă parte, Liviu Dragnea a subliniat că PSD nu dorește să-l suspende pe Klaus Iohannis.
Dăncilă: Nu îmi e frică de o moțiune de cenzură. Am încredere în colegii și colegele mele
 
Dăncilă a declarat, luni, că nu îi este frică de moțiunea de cenzură pregătită de Opoziție deoarece are încredere în colegii de partid și de coaliție, cât și pentru că a îndeplinit majoritatea punctelor din programul de guvernare.
 
„Nu îmi este frică de o moțiune de cenzură. Am încredere în toți colegii și colegele mele, în coaliție de guvernare și am increderea că marea majoritate a lucrurilor din programul de guvernare le-am pus în practică”, a afirmat Viorica Dăncilă, la finalul ședinței Biroului Politic Național al PSD, care a avut loc luni la Parlament.
 
La rândul său, întrebat dacă are vreo emoție la moțiunea de cenzură, președintele PSD, Liviu Dragnea, a replicat: „Nu cred că au șanse”, precizând că are încredere că parlamentarii PSD nu vor vota pentru moțiune.
 
În perioada următoare PNL vrea să depună o moțiune de cenzură în Parlament împotriva Guvernului.
 
Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, sâmbătă, la Iași, că Opoziția va stabili data la care va depune moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, după 1 decembrie, precizând că PNL încă nu au ajuns la numărul necesar de parlamentari pentru a căderea Cabinetului Dăncilă.
 
Liderul PNL a adăugat că se bazează pe parlamentari din UDMR, PSD și ALDE pentru a trece moțiunea de cenzură împotriva Guvernului.
 
În schimb, Ludovic Orban spunea cu altă ocazie, mai precis pe 19 noiembrie, că PSD-ALDE-UDMR formează, la ora actuală, o majoritate de 62% în Parlament, iar la Senat social-democrații au singuri majoritate.
 
Referitor la subiect, senatorul PMP Traian Băsescu a declarat, duminică la România Tv, că parte din Opoziție nu dorește cu adevărat o moțiune de cenzură împotriva Guvernului, adăugând ironic că poate aceasta va fi depusă în noapte de Revelion, de Crăciun sau poate chiar anul viitor, la Paște.
 

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că este „absolut convins că nu se va adopta o ordonanță pe amnistie de 1 decembrie”. O poziție similară a avut și premierul Viorica Dăncilă.

„Nu am discutat cu ministrul Toader despre vreo ordonanță de amnistiție, nici cu doamna Dăncilă și sunt absolut convins că nu se va adopta o ordonanță pe amnistie de 1 decembrie”, a spus Liviu Dragnea.

O poziție similară a avut și premierul Viorica Dăncilă.

„Nu s-a vorbit despre acest lucru. De ce îmi cereți să discut despre un subiect despre care nu am discutat cu o anumită persoană? Nu am avut pe ordinea de zi a BPN. În momentul în care iei o decizie trebuie să ai toate elementele pentru a lua o decizie pozitivă sau negativă”, a declarat Dăncilă.

Liderul social-democraților, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că parlamentarii PSD nu vor iniția niciun demers de suspendare din funcție a președintelui Klaus Iohannis.

„Nu e absolut niciun demers (din funcție a președintelui Klaus Iohannis – n.r.). Nu e luat în calcul un astfel de demers. PSD nu inițiază niciun demers de suspendare”, a declarat Liviu Dragnea.

Dragnea a mai spus că președintele Klaus Iohannis, în mod normal, trebuia să procedeze imediat la revocarea miniștrilor de la Transporturi și Dezvoltare și la numirea celor propuși.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi, că nu va lua o decizie în ceea ce privește cea de-a doua remaniere guvernamentală, privind portofoliile de la Transporturi și Dezvoltare, decât după sărbătorile Centenarului și data de 1 Decembrie.

„Până luni, voi redacta un proiect de posibilă sesizare a Curții Constituționale pentru un conflict juridic de natură constituțională între Guvernul României și președintele republicii pentru refuzul de revocare și numire a miniștrilor propuși. Nu înseamnă că s-a luat decizia. Înseamnă că la nivelul Ministerului Justiției, vom redacta acest proiect de posibilă sesizare a Curții Constituționale. În cursul zilei de luni îl vom prezenta, îl vom discuta și apoi cei care au competențele de a decide vor decide dacă vor sesiza Curtea cu un astfel de conflict. Posibila sesizare venind de la Guvern, parte a conflictului, adică sub semnătura doamnei premier”, a anunțat Tudorel Toader, după ședința Biroului Permanent Național al PSD.

Ministrul Justiției a mai precizat că în ședință s-a discutat și despre recomandările MCV. „În primul rând, în spațiul public național și european, se reia și se discută în forme și cu accente diferite, modul în care România înțelege să pună în aplicare recomandările din raportul MCV. Noi am făcut la Ministerul Justiției o analiză, o evaluare a raportului, considerente privind posibilele soluții de urmat în opera de legiferare, astfel încât în limitele competențelor de legiferare, în limitele constituționale să vedem cum și cât punem în aplicare respectivele recomandări. Noi avem la minister un astfel de material pe care îl vom dezvolta și cel mai probabil în cursul zilei de vineri îl voi prezenta spre analiză și decizie”, a completat Toader.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu va lua o decizie în ceea ce privește cea de-a doua remaniere guvernamentală, privind portofoliile de la Transporturi și Dezvoltare, decât după sărbătorile Centenarului și data de 1 Decembrie. Premierul Viorica Dăncilă i-a propus pe Lia Olguța Vasilescu la Ministerul Dezvoltării și pe Mircea Drăghici la Ministerul Transporturilor.

Reuniunea social-democraților a început la ora 13.00 la Parlament, la ședință fiind prezenți fostul ministru al Apărării Mihai Fifor și fostul ministru al Afacerilor Europene Victor Negrescu, precum și secretarul generar interimar al PSD, Codrin Ștefănescu.

Ministrul Justiției a participat și la ședința Comitetului Executiv Național al PSD din data de 21 noiembrie. Ulterior acesta a declarat referitor la miniștrii refuzați de președintele Klaus Iohannis, că doar premierul poate decide revocarea unui ministru, șeful statului neavând niciun cuvânt de spus.

Toader a explicat că, potrivit deciziei Curții Constituționale din 2008, președintele poate să refuze o singură dată numirea într-o funcție de ministru. Esența legii, spune Toader, se află la articolul 85 din Constituție, care are trei alineate, respectiv o ipoteză în care postul de ministru este vacant, o altă ipoteză când postul de ministru este ocupat și primul-ministru dorește o remaniere parțială și o a treia ipoteză e când remanierea, datorită schimbării configurației politice, trece prin Parlament sau la început, când se numește Guvernul.

Ministrul Justiției a mai arătat că, după părerea sa, un ministru refuzat de președinte pentru un anumit minister poate fi propus pentru a ocupa alt portofoliu.

„Răspunsul este «da», categoric, pentru că poți să nu fii compatibil cu un domeniu, specialist într-un domeniu, dar poți să fii bun manager, bun ordonator de credite pentru un alt domeniu. Președintele nu poate refuza cuiva vocația de a deveni ministru. (…) Prin urmare, eu am exprimat în CEx punctul de vedere bazat pe articolul 85 din Constituție, bazat pe decizia CCR din 2008, bazat pe literatura relevantă de specialitate care promovează aceeași soluție, concret că da, doamna ministru Olguța Vasilescu poate fi propusă pentru a prelua ministerul Dezvoltării. Poate fi propusă pentru că e un alt portofoliu”, a conchis Toader.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, la sfinalul ședinței CEx al PSD, că o va propune pe Lia Olguța Vasilescu la Ministerul Dezvoltării și pe Mircea Drăghici la Ministerul Transporturilor. Decizia partidului a venit după ce șeful statului a refuzat numirea Olguței Vasilescu la Transporturi și a lui Ilan Laufer pentru Ministerul Dezvoltării Regionale.

Cu toate acestea, la o zi distanță, președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu va lua o decizie în ceea ce privește cea de-a doua remaniere guvernamentală, privind portofoliile de la Transporturi și Dezvoltare, decât după sărbătorile Centenarului și data de 1 Decembrie.

Totodată, Lucian Șova și-a înregistrat, joia trecută, demisia din funcția de ministru al Transporturilor la cabinetul premierului, au precizat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale. Demersul lui Șova a venit ca urmare a deciziei PSD de a-l remania, mandatul său urmând să fie preluat de Mircea Drăghici. Șeful statului nu a semnat nici decretele de revocare din funcție a miniștrilor Lucian Șova și Paul Stănescu.

Inchide