Senator PNL: Castrarea chimică a pedofililor, comparabilă cu condamnarea homosexualilor în anii `50

Redactor:
Eliana Radulescu
Senator PNL: Castrarea chimică a pedofililor, comparabilă cu condamnarea homosexualilor în anii `50
Senator PNL: Castrarea chimică a pedofililor, comparabilă cu condamnarea homosexualilor în anii `50

Viceliderul senatorilor PNL, Octavian Motoc a comparat, în Senat, o eventuală castrare chimică a pedofililor, prevăzută de o inițiativă aflată în dezbatere, cu practica similară aplicată homosexualilor în anii `50, care a dus la numeroase sinucideri, precum cea a matematicianului Alan Turing.

„Aș dori să reamintesc faptul că în anii `50, homosexualitatea, de exemplu, era considerată o încălcare a legislației și erai obligat să optezi, în anumite state considerate conservatoare din Europa, fie să pleci la închisoare pentru constatarea unui asemenea comportament, fie să fii supus acestui proces de castrare chimică, lucru care a condus de foarte multe ori la acte de sinucidere. Fac o trimitere, doar așa, în treacăt, că în aceste zile un film, care cu siguranță va avea câștig de cauză la Oscar, „The Imitation Game”, se referă la o asemenea situație și, pentru a nu se ajunge la astfel de situații destul de grave și pentru a nu încălca aceste tratate, cred că poziția guvernamentală este una corectă și necesară”, a spus Octavian Motoc.

Motoc a făcut aceste afirmații la dezbaterea în plenul Senatului a unei propuneri legislative privind castrarea chimică a pedofililor.

„Binențeles că suntem de acord cu combaterea actelor cu caracter pedofil și a infracțiunii contra libertății și integrității sexuale a persoanelor, însă trebuie să respectăm în totalitate dispozițiile tratatelor internaționale în materia drepturilor omului”, a adăugat liberalul.

Un alt vicelider al grupului PNL, senatorul Tudor Barbu, a făcut apel la colegii săi de Cameră să voteze în favoarea inițiativei legislative, în pofida punctului de vedere negativ din partea Guvernului și al Comisiei juridice.

„Acest vot este extrem de important pentru că suntem într-o țară creștină. Este un vor extrem de important pentru că suntem într-o țară păgână din punct de vedere al ratei infracționalității. (…) Știu foarte bine, sunteți, majoritatea, părinți, majoritatea aveți copii acasă, pe care vă chinuiți să îi feriți de foc, să îi feriți de înec, de răutăți, de infractori, să le faceți o copilărie și o adolescență cât mai frumoase și să îi împingeți într-o viață cât mai sănătoasă”, a subliniat Barbu.

Acesta a subliniat că nu este o propunere legislativă care vine să îngrădească drepturile cuiva ci să protejeze copiii, „să sprijine procesul de descurajare a celor care se gândesc măcar să se bage în așternut cu o fetiță de patru ani sau cu un băiețel de șase ani”.

„Nu votați pe criteriul politic și nu vă uitați la Europa, că v-ar bate obrazul, pentru că Europa aici a judecat cum a crezut de cuviință și a lăsat la liberul arbitru al fiecărei nații să își stabilească punctul de vedere”, le-a spus el senatorilor.

Tudor Barbu a adăugat că sunt țări membre UE care au legislație cu mult mai dură.”Sunt țări europene cu democrație mult mai așezată și mai verificată în secole care au promovat un astfel de act normativ și l-au transformat în lege, tocmai pentru a-și apăra copiii într-o lume care, din păcate, devine din ce în ce mai agresivă față de cei mici”, a completat parlamentarul.

Din partea Guvernului, secretarul de stat Valentin Iliescu a declarat, în plen, că Executivul își menține punctul de vedere de respingere a acestei inițiative legislative, având în vedere că inițiatorii nu au făcut demersuri legislative pentru remedierea viciilor de legalitate și de constituționalitate semnalate.

Comisia juridică a propus plenului un raport suplimentar de respingere adoptat cu unanimitate de voturi.

Propunerea legislativă privind combaterea și prevenirea actelor cu caracter pedofil și a infracțiunilor contra libertății și integrității sexuale ale persoanelor urmează să fie supusă votului Senatului în calitate de primă Cameră sesizată.

Alan Turing a pus fundamentele informaticii moderne, a definit criteriile inteligenței artificiale și a descifrat codurile folosite de armata germană, fapt care, potrivit multor istorici, ar fi salvat viețile a milioane de oameni, prin scurtarea duratei războiului, și a fost foarte aproape de a rezolva o enigmă biologică care îi pasionează și în zilele noastre pe oamenii de știință.

Considerat un Einstein al matematicii, Turing a fost însă și persecutat în timpul vieții pentru că a fost homosexual.

El a decedat la vârsta de 41 de ani, pe 7 iunie 1954, prin otrăvire cu cianură, după ce a fost condamnat, în 1952, pentru „ultraj adus bunelor moravuri”, din cauza homosexualității sale, pe atunci ilegală în Marea Britanie, și constrâns la castrare chimică.

Inchide