Șerban Nicolae: Așteptarea privind schimbarea lui Kovesi și Lazăr a creat-o ministrul Toader

Șerban Nicolae: Așteptarea privind schimbarea lui Kovesi și Lazăr a creat-o ministrul Toader
Publicat: 05/04/2017, 13:43
Actualizat: 26/03/2019, 07:57

„Așteptarea privind schimbarea Laurei Codruța Kovesi și a lui Augustin Lazăr din funcții în urma raportului de evaluare a creat-o chiar domnul ministru Toader. Nu i-a fost cerută de PSD, nici de lideri, nici de grupurile parlamentare, nici de persoane individuale, pentru că nu și-ar permite nimeni să facă o asemnea propunere. Nici nu ar putea ministrul Justiției să dea curs unei asemenea solicitări.

Domnia sa a fost cel care a creat o asemnea așteptare din perspectiva unei evaluări care a fost judicios întocmită și cu o concluzie pe măsură. Dar eu am și spus nu în aceste condiții și nu pe decizia CCR s-ar impune revocarea din funcție a unui șef de parchet sau unei persoane cu funcție de conducere în ministerul Public. Lucrurile s-au amestecat. Ați văzut se vobește când de câmpul tactic în care se amestecă judecătorii și procurorii, ceea ce nu mai trebuie în niciun caz acceptat. Am auzit o discuție legată și de DIICOT. DIICOT, cel puțin în ultima perioadă sub mandatul procurorului șef Horodniceanu nu a fost implicat în niciun fel de scandal, de dezbatere publică ca o preocupare a siocietății, ba din contră, există suficiente temeiuri pentru a crede că lucruirile încep să se schimbe în bine acolo”, a declarat senatorul PSD Șerban Nicolae.

Senatorul a spus că „se îndoiește” că PSD ar putea retrage sprijinul politic lui Tudorel Toader, însă este de părere că evaluările ar trebui făcute „mai temeinic” și „pe criterii foarte clare”.

„Ministrul Justiției ar avea între obligațiile sale prioritare și aceasta de evaluare mult mai temeinică pe niște criterii foarte clare. Să vedem ce se întâmplă cu dosarele aflate pe rol în ceea ce privește vechimea. Dacă există disfuncționalități în ceea ce privește prioritizarea și ordionea cronologică în care sunt luate dosarele, (…) de ce se produc niște schimbări, niște permutări. Câți procurori se alocă pentru că un dosar pentru că totdeauna, DNA-ul cel puțin se plânge de insuficiența procurorilor”, a mai spus senatorul PSD.