Șova: Proiectul Autostrăzii Transilvania nu trebuie să mai aibă culoare politică

Șova: Proiectul Autostrăzii Transilvania nu trebuie să mai aibă culoare politică
Publicat: 28/06/2013, 13:55
Actualizat: 16/02/2016, 16:57

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Național, Dan Șova, a declarat, vineri, la Cluj, că proiectul Autostrăzii Transilvania nu mai trebuie să aibă culoare politică și că așteaptă soluții pentru finalizarea acestuia din partea autorităților din Regiunea Nord-Vest și Centru.

Dan Șova a declarat, la Prefectura Cluj, la o reuniune pe tema proiectului privind Autostrada Transilvania, că toți reprezentanții autorităților din Regiunea de Nord-Vest și Centru, indiferent din ce partid fac parte, vor ca autostrada să se facă.

„Am venit la Cluj, nu să vorbesc, ci mai mult să ascult, să știu exact care sunt propunerile și soluțiile reprezentanților politici din Regiunea de Nord-Vest și Centru pentru continuarea și finalizarea Autostrăzii Transilvania. Cred că Autostrada Transilvania este unul dintre proiectele României care nu mai are și nu trebuie să mai aibă culoare politică. Toți de la această masă, indiferent de la ce partid sunt, vor ca Autostrada Transilvania să se facă”, a spus Șova.

Reprezentanții Prefecturii Cluj au afirmat că discuțiile pe tema Autostrăzii Transilvania au loc în contextul realizării unei rețele eficiente de autostrăzi la nivel național, prioritate cuprinsă în programul de guvernare 2013-2016.

La întâlnirea de la Cluj participă prefecți, președinți de consilii județene, primari și parlamentari din județele Regiunii de Nord-Vest, dar și cei ai județelor Sibiu și Alba.

Contractul cu Bechtel pentrul construirea Autostrăzii Transilvania a fost reziliat la finele lunii mai, statul român urmând să plătească companiei americane 37,2 milioane de euro și datorii de 50 milioane de euro.

Dan Șova afirmase anterior că singura posibilitate pentru continuarea proiectului de construcție a autostrăzii este parteneriatul public privat sau concesiunea, probabil urmând să fie utilizată a doua variantă.

El a arătat că a discutat cu 4-5 companii de construcții mari la nivel internațional interesate să participe la acest proiect, iar după încheierea contractului cu Bechtel va fi realizat un nou studiu de trafic, care să ilustreze situația actuală pe respectivul traseu.

„Această autostradă Transilvania va trebui s-o construim în același sistem cum facem și cu Comarnic – Brașov sau Craiova – Pitești, pentru că bani de la buget să construiești 400 de kilometri de autostradă nu sunt. În momentul în care vom încheia contractul cu Bechtel voi angrena în acest proces inclusiv autoritățile locale, cel puțin cele pe al căror teritoriu trece autostrada, cum e Clujul, Sălajul, Bihorul, pe toată lumea care este interesată. Acolo trebuie sa găsim formule financiare s-o facem profitabilă. Noi, ca Guvern, am reușit să găsim bani, vreo 800 de milioane de euro în fonduri europene, ca să construim de la Sebeș la Turda”, a declarat ministrul la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată în 12 mai de Pro TV.

Proiectul autostrăzii Brașov-Borș, denumit Autostrada Transilvania, a fost aprobat în 2003 și început în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde de euro încheiat cu Bechtel, care trebuia executat până cel târziu în 2012.

Pe fondul disputelor politice inițiate de partidele care s-au succedat la guvernare și fără bani alocați de la buget, proiectul de 415 kilometri a fost derulat într-un ritm lent, iar până în prezent au fost executați doar 52 de kilometri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Îl recunoşti? Da, e chiar EL! Suferinţa şi-a pus amprenta pe chipul său
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
MAREA DOAMNĂ a României a murit în Noaptea de Înviere: Drum lin spre cele veșnice
Ce poți face cu resturile de prăjituri și cozonac rămase de la masa de Paști
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Inteligență Artificială a ținut pasul cu un pilot uman în timpul unui zbor istoric