Stroe: Prefecturile, Jandarmeria și Poliția să aplice legea privind arborarea unui drapel străin

Stroe: Prefecturile, Jandarmeria și Poliția să aplice legea privind arborarea unui drapel străin
Publicat: 07/02/2013, 13:03
Actualizat: 07/02/2013, 14:06

Radu Stroe a precizat că încă de miercuri a solicitat prefecturilor, Poliției și Jandarmeriei să se aplice toate dispozițiilor legale cu privire la arborarea în România a darapelului altui stat.

„Ieri (miercuri n.r.) am dispus pe linia prefecților, dar și pe linia celorlalte instituții de specialitate ale Ministerului Afacerilor Interne, Poliția și Jandarmeria, să se aplice în continuare toate dispozițiile legale cu privire la arborarea drapelului altui stat pe teritoriul României”, a spus Radu Stroe.

Secretarul de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt a declarat marți că maghiarii din Transilvania sunt supuși unei agresiuni simbolice și, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă arborând steagul Ținutului Secuiesc, relatează gandul.info.

Presa maghiară a relatat că declarația lui Nemeth Zsolt este o replică la scandalul steagului secuiesc. Oficialul maghiar, cunoscut pentru pozițiile sale pro-autonomie, a îndemnat primarii din Ungaria să arboreze în semn de solidaritate steagul Ținutului Secuiesc.

La sfârșitul săptămânii trecute, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, steagul Ținutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfășurat evenimentul.

În replică, premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă și să transmită că România nu acceptă de la nimeni din străinătate „obrăznicii” și lecții privind funcționarea autorităților locale și nici sfaturi privind arborarea steagurilor.

Ambasadorul Ungariei la București, Oszkar Fuzes, a declarat, miercuri, într-o intervenție televizată, că asumă integral afirmațiile secretarului de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt privind steagul secuiesc, el exprimând și ideea că ar susține modificarea art. 1 din Constituția României și autonomia.

În replică, ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat că afirmațiile ambasadorului ungar privind modificarea Constituției României reprezintă „o clară încălcare a regulilor diplomatice”, iar dacă nu se va întoarce în limitele mandatului, partea română va lua măsuri pentru încetarea acestuia.

Corlățean a precizat, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că a transmis instrucțiuni ambasadorului român la Budapesta să facă joi „un demers clarificator” la MAE ungar și că va discuta și el cu omologul Janos Martonyi.

De asemenea, ministrul de Externe a spus că speră să fie vorba de „o greșeală” a lui Fuzes și că acesta are nevoie de „o perioadă de reflecție foarte serioasă” asupra mandatului său.

Referitor la arborarea steagului Ținutului Secuiesc, Corlățean a spus că în trecut instituțiile statului român au fost slabe, iar un fost ministru de Interne a permis acest lucru, determinând „tentații” și „probleme” în acest sens.

„Atunci cand instituțiile statului sunt slabe, iată, avem astfel de chestiuni, consecințe ale unor astfel de episoade. Ceea ce spun și eu, și am spus-o de la bun început, statul trebuie să-și facă datoria și aștept și de la prefecți și din discuțiile cu colegul de la Ministerul de Interne pur și simplu ca legea să fie pusă în aplicare și cei care încalcă legea să fie sancționați. Și eu știu acest lucru că guvernul și actualele instituții își vor face datoria”, a mai susținut Corlățean.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Mihai Albu, noi detalii ÎNFIORĂTOARE despre lupta cu cancerul de prostată: „A fost o operație...
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
Cum arată ferma pe care Tavi Colen o deține în mijlocul Bucureștiului! Are peste 1000...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
NOILE REGULI pentru cei care au centrale termice de APARTAMENT. Ordinul de la UE a...
Prințul Harry, șocat. Ultima lovitură de la Regele Charles
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Maimuțele capucin folosesc pietre și bețe pentru a căuta mâncare în pământ
×