Stroe: Voi cere vot în Consiliul JAI pentru aderarea României la Schengen

Stroe: Voi cere vot în Consiliul JAI pentru aderarea României la Schengen
Publicat: 10/02/2013, 22:25
Actualizat: 11/02/2013, 09:22

Ministrul Radu Stroe a declarat duminică seară că la Consiliul JAI din martie va cere vot pentru intrarea României în Schengen și a comentat refuzul lui Traian Băsescu de a semna scrisoarea privind aderarea prin faptul că președintele nu ar vrea să-și lege numele de un eventual insucces.”Voi cere vot la Consiliul JAI”, a subliniat ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, într-o emisiune de la Antena 3.

Stroe a mai spus, în același context, că refuzul președintelui Băsescu de a semna scrisoarea privind aderarea poate fi explicat prin faptul că șeful statului nu ar vrea să-și lege numele de un eventual insucces al României în procesul de aderare.

Declarațiile lui Stroe vin după ce președintele Traian Băsescu a declarat că fără transmiterea către guvernele țărilor UE a unei scrisori semnate de premier și președinții Camerelor privind aspectele negative din raportul MCV, România are șanse aproape zero privind o decizie de aderare la Schengen în Consiliul JAI din martie.

„Este nevoie absolută de o scrisoare semnată de principalii decidenți politici care pot face ceva în îndreptarea aspectelor negative semnalate în raport. De aceea mai sugerez o dată să se renunțe la jocul „o scrisoare în care să cerem să intrăm în Schengen și să o semnăm toți”, pentru că o astfel de scrisoare nu ar stârni decât zâmbete. Eu cred că scrisoarea trebuie să fie semnată principalii decidenți ai majorității parlamentare, premierul, președintele Senatului și președintele Camerei, în care să ia punct cu punct aspectele negative din raportul MCV și să transmită poziția în raport cu cele semnalate”, a declarat Băsescu, duminică, în conferință de presă.

Șeful statului a subliniat că nu ar avea nicio valoare dacă ar trimite singur o scrisoare sau dacă ar semna și el varianta de scrisoare alături de cei trei în formula dorită de aceștia.

Președintele a subliniat că în scrisoarea pe care consideră el că trebuie să o trimită cei trei e necesar să fie menționate răspunsuri exacte la aspectele semnalate în raportul MCV cum ar fi desemnarea procurorului general și procurorului șef al DNA.

„Ar trebui să fie în această scrisoare o poziție cu privire la ce se întâmplă dacă un ministru al Guvernului este constatat a fi incompatibil de ANI. Ar trebui de asemenea un subiect să fie ce face majoritatea parlamentară dacă se cere arestarea sau percheziționarea unui parlamentar. Ar trebui să fie un răspuns și un angajament de respectare a hotărârilor justiției în ceea ce privește plecarea parlamentarilor din Parlament. Ar trebui să fie răspunsuri cu privire la ce întâmplă cu un parlamentar constatat incompatibil. În lipsa unei astfel de scrisori, România are șanse aproape zero să obțină un răspuns în Consiliul JAI din 6-7 martie și eu cer public să se facă un astfel de demers. Nu garantez că va fi un succes, dar este ceva ce poate face establishmentul politic românesc pentru a apropia șansele de intrare în Schengen”, a adăugat Băsescu.

Președintele a spus că el și-a epuizat argumentele în plan european și că e de părere că și-a făcut datoria prin recomandarea obținută la Consiliul European din decembrie către Consiliul JAI să pună din nou decizia de aderare la Schengen a României și Bulgariei la reuniunea din 7-8 martie.

Băsescu a arătat și că a „tatonat atmosfera și abordările” în rândul liderilor UE după raportul MCV, iar aceasta „nu este bună deloc”.

El a punctat și că deși raportul MCV nu are nicio legătură cu condițiile de aderare la Schengen din Tratatul de Aderare, nu poate fi ignorat că unele state au această abordare.

„Pentru că, deși nu are nicio legătură cu condițiile din Tratatul nostru de Aderare, nu putem să nu observăm o abordare politică a statelor. Și nu avem ce face pentru că funcționează dreptul de veto”, a spus Băsescu.

El a mai arătat că nu sunt suficiente eforturile diplomatice ale MAE în întâlniri cu ministerele de Externe din țările care se opun, cu europarlamentarii din Germania, Olanda, Finlanda sau Franța, ci este nevoie și de această scrisoare pe care să o aibă pentru a o transmite mai departe oficialii români care vor reprezenta țara la Consiliul JAI din martie.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că președintele Traian Băsescu trebuie să spună dacă nu e de acord cu intrarea României în Schengen, pentru că nu e nicio supărare, el arătând că, dacă șeful statului nu va semna scrisoarea privind aderarea, atunci o va face el, trimițând-o șefilor de Guvern.

„Inclusiv președintele Barroso, inclusiv președintele Van Rompuy consideră că România trebuie să intre în Schengen. Dacă domnul Băsescu nu e de acord, și ne susțin domnul Barroso și domnul Van Rompuy, și domnul Băsescu consideră că nu trebuie să intrăm în Schengen, s-o spună, nu e nicio supărare. E un stat de drept România și o democrație și fiecare om are dreptul la opinie. Dar ne aflăm într-o situație ciudată, în care președintele CE și președintele Consiliului European sunt de partea României să intrăm în Schengen, iar domnul Băsescu spune cumva că nu ar trebui să intrăm în Schengen”, a spus Ponta.

El a precizat că ratarea intrării în Schengen nu reprezintă o problemă pentru Guvern, ci pentru România.

„Ideea că dacă nu intrăm în Schengen pierde Guvernul, mi se pare copilărească. Poate se lămurește domnia-sa dacă e bine sau nu e bine sau dacă se bucură cumva că nu intrăm în Schengen și o să fie o problemă pentru Guvern. Nu o să fie nicio problemă pentru Guvern, e nedrept pentru România. Ori, eu cred că trebuie să se gândescă la România, asta-i tot”, a spus Ponta.

Premierul a arătat că, dacă Traian Băsescu nu va semna scrisorea, atunci o va trimite el, în calitate de premier, pentru șefii de Guvern.

„Însă, imediat, acolo unde s-a spus, și la Berlin, și la Londra, și la Paris, că de fapt e o bătălie internă și că de fapt, uite, Guvernul vrea în Schengen și președintele nu vrea în Schengen, în momentul în care nu apar ambele semnături (…) deci dacă nu vrea președintele să semneze scrisoarea ca România să intre în Schengen, înseamnă că știe el ceva de ce nu trebuie să intre. E foarte ciudat. Eu sper ca lucrurile astea să se lămurească după ce președintele se întoarce de la Consiliu”, a spus Ponta.

Președintele Traian Băsescu a declarat și joi că o simplă solicitare de a intra în Schengen este „superfluu”, el arătând că înainte de a cere acest lucru pe toate vocile România trebuie să arate că a înțeles mesajele UE în privința statului de drept.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Cu cine petrece Violeta Bănică de Paște: „Abia aștept”
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice