Tăriceanu îl atacă pe Iohannis: Este prizonierul lui Coldea și Kovesi

Tăriceanu îl atacă pe Iohannis: Este prizonierul lui Coldea și Kovesi
Publicat: 30/07/2016, 12:08

Tăriceanu s-a arătat dezamăgit de răspunsul pe care l-a primit de la președinte ca urmare a apelului public făcut ca acesta să verifice afirmațiile fostului președinte Traian Băsescu, potrivit cărora România s-a transformat într-un stat mafiot, în care DNA și SRI sunt scăpate de sub orice control civil.

„Știm foarte bine toți că președintele a fost condamnat, nu este acuzat, într-un dosar în care folosindu-se de documente false a obținut câștiguri incorecte, eu aș fi fost mai reținut să înlătur cu atâta ușurință prezumția de nevinovăție care trebuie să funcționeze în statul de drept”, a spus Tăriceanu.

Președintele Seanatului a mai afirmat că Iohannis „nici nu vede și ceea ce vede se face că nu vede” pentru că președintele este „produsul sistemului”.

Întrebat dacă în opinia sa șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, și adjunctul SRI Florian Coldea conduc România, Tăriceanu a spus că au „un rol extrem de influent”.

De asemenea, întrebat dacă președintele este prizonierul celor două persoane, președintele Senatului a replicat: „Așa cum se conturează din ce în ce mai mult tabloul, așa se pare”.

El a declarat că se ajunge ca serviciile de informații să controleze toate instituțiile statului, spunând că în ce privește controlul Parlamentului asupra serviciilor este „mai rău decât frecția la piciorul de lemn”.

„Ceea ce este grav este că aceste persoane nu sunt persoane nicidecum alese democratic. Ele nu au, aș spune, din punct de vedere legal dreptul să facă ceea ce fac, să decidă în mod disceționar asupra libertății unor cetățeni, asupra eliminării din viața publică a altora, să intervină în ceea ce înseamnă numiri, demisii, destituiri”, a conchis președintele Senatului.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat, într-un răspuns adresat președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și fostului șef de stat Traian Băsescu că etichete de tip ”stat mafiot” pot afecta imaginea României, dovedind incapacitatea acestora să-și asume funcțiile prezente sau trecute.

”În România, statul de drept este funcțional, iar declarațiile unor persoane puse sub învinuire sau trimise în judecată care pun sub semnul întrebării ori contestă acest lucru sunt lipsite de credibilitate. Sunt încrezător în ceea ce fac instituțiile statului și, alături de întreaga opinie publică, așteptăm efectele pozitive ale activității acestora. În același timp, etichete de tip „stat mafiot” pot afecta imaginea României în lume, pot conduce la decredibilizarea unor instituții și, nu în ultimul rând, dovedesc incapacitatea unor persoane care dețin sau au deținut funcții publice importante în statul român să-și asume rolul pentru care au fost numite sau alese”, este răspunsul lui Iohannis după ce Tăriceanu i-a cerut să verifice afirmațiile lui Băsescu potrivit cărora DNA și SRI au scăpat de sub orice control civil.

„Afirmațiile lui Traian Băsescu, potrivit cărora România s-a transformat într-un stat mafiot, au fost lipsite de orice echivoc, ele descriind o situație inacceptabilă, în care DNA si SRI sunt scăpate de sub orice control civil, au acaparat și exercită puterea într-un mod nelegitim în locul instituțiilor democratice alese de cetățeni”, a afirmat Tăriceanu, potrivit unui comunicat de presă emis de Senat.

„În condițiile în care Comisia de supraveghere a activității SRI din Parlament este total ineficientă și nu dispunem de niciun alt instrument juridic, fac un apel public la președintele României să-și folosească întreaga autoritate și toate pârghiile de care dispune, pentru a verifica la nivel instituțional veridicitatea gravelor afirmații făcute de fostul președinte al României”, a explicat șeful Senatului.

Tăriceanu i-a cerut șefului statului să-și asume responsabilitatea demiterii șefei DNA Laura Codruța Kovesi și a adjunctului SRI Florian Coldea în cazul în care afirmațiile fostului președinte sunt reale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern