Tăriceanu propune viitorilor eurodeputați români acordul de colaborare „România puternică”: A venit vremea să nu ne mai lăsăm dezbinați

Tăriceanu propune viitorilor eurodeputați români acordul  de colaborare „România puternică: A venit vremea să nu ne mai lăsăm dezbinați
Publicat: 22/05/2019, 12:23

„Dragi colegi, vă invit, după alegerile pentru Parlamentul European, să ne așezăm la masă pentru a stabili un mod de cooperare în comisiile și plenul Parlamentului European. Vă invit să învățăm din greșelile trecutului și să încetăm să ne mai exportăm neînțelegerile și conflictele la Bruxelles sau la Strasbourg. Să încetăm să ne mai ponegrim țara în numele unor interese partizane mărunte ori doar pentru a da satisfacție grupurilor politice din care vom face parte. Istoria ne-a învățat că mult prea adesea neprietenii țării și-au atins scopurile atunci când au reușit să stârnească între noi conflicte. A venit vremea să nu ne mai lăsăm dezbinați și să învățăm să luptăm împreună pentru poporul care ne alege pentru că, urmând povața marelui Ion I. C. Brătianu de acum un veac, «fiți cât de modești pentru persoana dumneavoastră, nu fiți modești pentru poporul pe care îl reprezentați»”, a transmis Călin Popescu Tăriceanu, printr-un comunicat de presă remis, miercuri, Mediafax.

Prin urmare, ALDE propune următoarele teme, precizând că lista rămâne deschisă pentru propunerile tuturor partidelor gata să se angajeze în acest proiect comun pe care Tăriceanu îl consideră de anvergură națională: „admiterea României în spațiul Schengen; ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare; creșterea fondurilor de coeziune care să ne permită recuperarea decalajelor față de țările dezvoltate; refuzul condiționării alocării fondurilor structurale în următorul exercițiu bugetar de criterii ce pot fi interpretate subiectiv și interesat, condiționare ce nu corespunde literei și spiritului tratatelor;
obținerea pentru fermierii români de subvenții egale cu cei din țările vestice; blocarea tuturor inițiativelor de tip protecționist (cum este astăzi Pachetul pe Mobilitate 1) menite să îngrădească accesul întreprinzătorilor și lucrătorilor români la piața unică europeană”.

De asemenea, liderul ALDE mai propune ca toți deputații europeni aleși în România, indiferent de familia lor politică, să se reunească periodic pentru a identifica temele relevante pentru economia și societatea românească în vederea adoptării unei poziții comune la votul în comisii sau în plen.

„Stimați colegi, putem să dăm acestui acord numele «România Puternică» sau orice altă denumire pe care o vom stabili împreună și care să semnifice hotărârea noastră de a vorbi pe o singură voce atunci când interesele tuturor cetățenilor români sunt în joc. Un astfel de acord poate și trebuie să netezească în cel mai scurt timp drumul României spre locul pe care îl merită în Europa. Această inițiativă trebuie să fie una sinceră și unanimă. Cum nu este potrivit ca ea să devină apanajul sau instrumentul electoral al niciunui partid, vă propun ca noul organism proeuropean pe care sper că îl vom crea, Grupul pentru România Puternică, să fie condus prin rotație de fiecare partid ce va avea reprezentare în Parlamentul European”, a mai precizat Tăriceanu.

Nu în ultimul rând, acesta precizează că interesele naționale excepție de la cele electorale ale fiecărui partid din România.

„Știu că avem interese electorale divergente și le vom avea mereu, așa cum este și firesc într-o democrație. Unanimitatea e străină regimurilor democratice. Cu excepția notabilă, totuși, a marilor interese ale țării. Există momente cruciale în care avem datoria să ne plasăm deasupra pozițiilor antagoniste. Pentru că, indiferent câte motive am avea să acționăm mai degrabă separat decât împreună, știu că în orice partid am fi, ne iubim sincer țara și vrem cu toții să facem mai mult pentru ea. Vă propun să ne unim fără întârziere și fără ezitare eforturile pentru a aduce pe agenda viitorului Parlament European și a viitoarei Comisii Europene temele de interes pentru români. Oriunde s-ar afla ei”, a conchis Călin Popescu Tăriceanu, în scrisoarea deschisă.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Kamala Harris a primit unul dintre cele mai bune sondaje ale sale din acest an....
Anunțul matrimonial devenit viral al unui pensionar rămas văduv: 'Caut parteneră, maxim 50 de ani....
FOTO. Bernadette Szocs, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate
Polițist local filmat când lovea un tânăr încătușat. Victima, cu lanterna pusă în ochi, a...
Părinții gemenilor dispăruți din Târgu Jiu, în șoc. Ce au găsit în telefonul fraților, înainte...
Explozia pagerelor din Liban | Cum a fost planificat atacul împotriva Hezbollah. „A fost un...
Larisa Uţă a redeschis scandalul, iar acum… Alin Oprea o desfiinţează: „O femeie mutilată de...
Andreea Bănică, imagini interzise în costum de baie, la 46 de ani: „Arăți ca o...
Laurent a venit din Franța și s-a îndrăgostit de România. A reușit să facă performanță...
Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere
“Mica recalculare” aduce bani în plus la pensii. Ce presupune și când va avea loc
Doliu la TVR! A murit o emblemă a știrilor din România
Nemții au planuri mari cu Duster 3. Aripi evazate și jante uriașe – GALERIE FOTO
Atacul unei drone ucrainene a declanşat o explozie de mărimea unui cutremur în regiunea Tver,...
SPIONII de la Hollywood! Marii ACTORI care au fost informatori
Verdict pentru Traian Băsescu. Decizia luată de Înalta Curte de Casație și Justiție
Cum să prepari ciorba de fasole în bol de pâine. Rețeta completă de la A...
Povestea lui Piki, câinele erou care și-a salvat stăpânul din inundațiile de la Galați. L-a...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
Larisa Uță, despre cum a început povestea de iubire între ea și Alin Oprea. “De...
Ce pensie primește Adriana Trandafir după o viață dedicată teatrului și filmului: ”Ce să facem?...
BANCUL ZILEI. Bulă:-I-am spus lui fiu-miu să nu se căsătorească cu o orăseancă..
Presa de stat din Rusia, interzisă pe Facebook, Instagram, WhatsApp și Threads