Teodor Atanasiu despre fostul președinte al TNL Alba, care a propus sterilizarea femeilor rome: Mai departe mergem pe drumuri diferite dacă își susține în continuare ideile

Teodor Atanasiu despre fostul președinte al TNL Alba, care a propus sterilizarea femeilor rome: Mai departe mergem pe drumuri diferite dacă își susține în continuare ideile
Publicat: 08/02/2013, 19:59
Actualizat: 09/02/2019, 07:50

Președintele PNL Alba, senatorul Teodor Atanasiu, afirmă că nu împărtășește în niciun fel afirmațiile fostului președinte al TNL Alba Rareș Buglea, privind sterilizarea femeilor rome, iar în cazul în care el continuă să își susțină punctul de vedere vor merge „pe drumuri diferite”.

Teodor Atanasiu a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că a avut o discuție cu fostul președinte al TNL Alba Rareș Buglea imediat după ce propunerea sa privind sterilizarea femeilor rome a fost preluată de presă, însă a precizat că nu i-a solicitat să-și dea demisia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„În momentul în care domnul Buglea, discutând cu prietenii lui de pe Facebook, a făcut această propunere despre sterilizarea femeilor rome, noi ne-am delimitat foarte clar de atitudinea tânărului liberal. Mai mult decât atât, eu am avut cu el o discuție foarte serioasă, în care i-am explicat foarte clar că valorile PNL nu conțin astfel de idei și că, dacă dorește să facă parte din acest partid, trebuie să-i împărtășească și doctrina, care nu este una a intoleranței. După discuția pe care am avut-o în acest sens, m-am bucurat că Rareș Buglea a organizat o conferință de presă în care și-a cerut scuze și și-a dat demisia din funcția politică pe care o deținea”, a spus Atanasiu.

Întrebat ce părere are despre faptul că Buglea și-a nuanțat poziția și susține acum sterilizarea tuturor femeilor care își abandonează copiii, Teodor Atanasiu a spus că nu este de acord nici cu această propunere, însă a afirmat că, din punctul său de vedere, această afirmație nu este o discriminare, ci mai degrabă o idee nelalocul ei.

„Pentru organizația liberală lucrurile sunt foarte clare, domnul Rareș Buglea nu mai poate fi președintele Tineretului Liberal și nu mai este, că și-a dat demisia. Eu nu i-am cerut demisia, deoarece este un act unilateral, eu i-am explicat însă ce înseamnă un lider al unui partid cu doctrină liberală și că el nu se încadrează în acele criterii. Demisia și-a dat-o singur. Mai departe mergem pe drumuri diferite dacă își susține în continuare aceste idei”, a conchis Atanasiu.

Rareș Buglea, președinte TNL Alba și consilier local la Alba Iulia, a postat pe contul său de Facebook un comentariu în care vorbea despre educația sexuală a membrilor etniei rome, dar și despre sterilizarea femeii rome.

„Am introdus noi apa în țigănime…( apropo, când întrebi pe cineva de acolo unde locuiește mai nou nu zice țigănime, zice lângă Dedeman 🙂 ) Ei bine dragii mei acolo s-a introdus apa și un strat subțire de pavele (așa de dragul votului) dar este total insuficient! În loc de apă va fi enorm de greu să introducem mentalitatea și educația acolo și mai ales zic eu, educația sexuală…. știu că falșii umaniști mă vor critica aspru, dar susțin în continuare sterilizarea femeii rome, dacă după prima naștere la ancheta socială se dovedește că nu are condiții, și nici intenția de a crește primul prunc în condiții cât de cât umane!”, susținea Buglea în postarea sa de pe rețeaua de socializare, care conține numeroase greșeli gramaticale.

Consilierul local mai spunea că femeia romă nu ar mai trebui lăsată să nască al doilea sau al cincilea copil, iar „statul să plătească ajutoare sociale”.

Buglea mai susținea că „iubește omul indiferent de culoare, religie, origine”, însă afirma că ceea ce se întâmplă în familiile de romi care nasc numeroși copii este „dovadă de inconștiență”.

„De ce o mai lăsam să îl nască și pe al 2-lea și pe al 5-lea……să plătească statul ajutoare sociale și să punem noi zece lacăte pe poartă???? Iubesc omul indiferent de culoarea, religia, originea….lui, însă cea ce facem noi acum, adică fam de români care un copil maxim doi, iar fam de țigani și mă refer aici la țiganii cei mai needucați și ne integrați…de la cinci copii în sus…este o dovadă de inconștiență și iresponsabilitate față de viitorul acestei țări! Și cred că le asigurăm un viitor foarte «sigur» copiilor noștri, pe când vor fi ei mari, iar ponderea va fi de 5 la 1”, scria Buglea.

Luni, când această postare a fost redată în presă, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a anunțat că s-a autosesizat și că va analiza această situație sub aspectul prevederilor Ordonanței de Guvern nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, referitoare la un posibil comportament discriminatoriu care a avut ca scop sau a vizat atingerea demnității umane.

Totodată, președintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, declara că Rareș Buglea și-a scris demisia din funcția de președinte al organizației de tineret ca urmare a afirmațiilor făcute pe rețeaua de socializare privind sterilizarea femeilor de etnie romă.

Președintele TNL, Florin Alexe, declara că organizația pe care o conduce se delimitează de afirmațiile liderului TNL Alba, care este și consilier local, fapt pentru care i s-a cerut demisia de onoare.

Ulterior, Rareș Buglea declara că a decis să-și dea demisia din funcția de conducere pe care o deține în cadrul PNL și anunța că va încerca să se „delimiteze” de PNL până la clarificarea scandalului în care este implicat.

Buglea spunea că a considerat că aceasta este soluția „pentru a nu afecta imaginea TNL, o organizație liberală și europeană”.

„Îmi cer scuze dacă printr-o exprimare nefericită, fie pe rețeaua de socializare sau în declarațiile ulterioare, am lăsat impresia că mă refer doar la o anumită etnie, și nu așa cum am vrut și vreau să susțin, mă refer la toate mamele iresponsabile din România, îmi cer scuze față de membrii acestei etnii dacă s-au considerat direct vizați. Într-adevăr, pe pagina de pe Facebook mă refeream la anumite mame rome, pentru că ponderea acestor cazuri, trebuie să recunoaștem, acolo o întâlnim mai des, dar eu nu mă refer la etnia întreagă, mă refer la orice mamă care după o naștere, două se constată că nu are niciun fel de dragoste, de grijă și de preocupare pentru acei copii”, spunea Buglea.

El adăuga că a propus „o oarecare soluție pentru a stopa această natalitate scăpată de sub control” și își exprima dezamăgirea că „pentru unii, mai sensibili sau rău-intenționați, această propunere suna cam dur și era interpretată xenofobă, rasială”.

Buglea spunea că intenția sa nu a fost aceasta, precizând că este un liberal și prin urmare un om tolerant.

„Nuanța e foarte importantă aici. Mesajul a fost unul foarte clar. Această natalitate scăpată de sub control, în astfel de medii, foarte sărace și needucate, într-un fel sau altul, nu neapărat stopată, dar trebuie controlată. Dacă am vorbit de sterilizare pe postarea mea, probabil că la un moment dat sau sub o formă cât se poate de legală și de civilizată, de europeană, aceasta poate fi o soluție. Mă refer la sterilizarea voluntară. Acele mame trebuie convinse că statul nu le poate ajuta la nesfârșit. Astăzi, cu un copil, mâine cu doi, poimâine cu zece”, afirma Rareș Buglea.

Potrivit sursei citate, „aceste mame trebuie ajutate, iar sterilizarea este o metodă contraceptivă de natură chirurgicală pe care o practică multe femei chiar din înalta societate”.

„Eu nu propun un lucru violent și agresiv, propun să le educăm în acest sens pe aceste femei”, conchidea Buglea.

Rareș Buglea este, de anul trecut, consilier local în Alba Iulia. În ultimii ani, Buglea a fost angajat al Prefecturii Alba și a lucrat pe mai multe proiecte europene în cadrul Asociației Pakiv România, organizație care se implică în rezolvarea problemelor persoanelor de etnie romă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Cum să faci 1 milion de euro în 5 ani! Discuție cu analistul financiar Iancu...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A vrut să experimenteze pe copil". Un tată și-a lăsat bebelușul să moară de foame...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vânzările de lux ale grupului LVMH au depăşit exporturile agricole ale Franței