Tokes: Secuii din Ținutul Secuiesc vor fi minoritari pe propriul teritoriu, ca tătarii în Crimeea

Tokes: Secuii din Ținutul Secuiesc vor fi minoritari pe propriul teritoriu, ca tătarii în Crimeea
Publicat: 11/03/2014, 17:22
Actualizat: 11/08/2015, 20:09

Laszlo Tokes a declarat luni, în Parlamentul European, că la Târgu-Mureș a avut loc o manifestație a minorității maghiare „împotriva politicii de asimilare a Guvernului român”. Secuii din Ținutul Secuiesc „sunt pe cale, precum tătarii din Peninsula Crimeea, să devină o minoritate pe propriul teritoriu”, a mai spus Tokes, care a cerut Parlamentului European și celorlalte instituții europene să-i ajute pe secui să obțină autonomia.

La rândul său, europarlamentarul PPE Sógor Csaba a declarat că maghiarii vor ca Ținutul Secuiesc să fie transformat „într-o regiune autonomă cu statut special, cu respectarea integrității teritoriale a României”.

„Practica internațională arată că există diferite tipuri de autonomie care pot promova o coabitare pașnică între diferitele grupuri etnice”, a spus Csaba, adăugând că mesajul cheie al demonstrației de luni de la Târgu-Mureș este acela că există în continuare „chestiuni nerezolvate” „Comunitatea maghiară își exprimă nemulțumirea și solicită Guvernului român să înceapă un dialog”, a mai spus el.

Luni seară, aproximativ 4.000 de persoane au participat la comemorarea secuilor uciși în 1854, organizată la Târgu Mureș, CNS cerând autonomia Ținutului Secuiesc, dar și începerea unui dialog cu noul guvern privind statutul regiunii. Oamenii au ascultat discursuri timp de aproximativ trei ore și jumătate, în fața Monumentului Secuilor Martiri, după care președintele CNS i-a îndemnat pe manifestanți să se deplaseze pe trotuar spre centrul orașului. Participanții au pornit în marș strigând „Hungaria”, „Să piară Trianonul” și „Autonomia”.

În timpul manifestației, mai multe persoane îmbrăcate în tricouri cu însemnele organizației „64 de Comitate” (HVIM) s-au certat și îmbrâncit cu jandarmii, la un moment dat aruncându-se cu petarde.

„Conform legii, după ce vom identifica persoanele care au încercat să comită anumite acte neconforme legii, vom sancționa. Deocamdată n-am dat nicio sancțiune. Legea ne permite să identificăm întâi persoanele, ca să le putem sancționa. Au fost filmări, există filmări și vom analiza imaginile și vom identifica persoanele”, a declarat, marți, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi Mureș, Daniel Manea.

El a precizat că la manifestație au fost mobilizați aproximativ o sută de jandarmi, care nu au fost nevoiți să intervină în forță.

La rândul său, prefectul de Mureș, Corneliu Grosu, a declarat, marți, că unii dintre participanții la „marșul secuilor”, respectiv reprezentanți ai organizației „64 de Comitate”, au încercat să provoace forțele de ordine, adăugând că astfel de „plimbări prin oraș cu solicitări de rupere a pământului românesc” ar trebui interzise

Prefectul a spus că este „nepermis” ca persoane din afara județului „să strice liniștea și să conturbe populația de la Târgu Mureș”, iar „seara, când vin de la serviciu”, locuitorii orașului să îi asculte pe manifestanți „când urlă ca disperații”.

Grosu a apreciat că au fost peste 2.000 de oameni din afara județului, din totalul celor aproximativ 4.000 care au luat parte la manifestări, ceea ce demonstrează un interes scăzut față de așteptările organizatorilor, care s-au pregătit pentru peste 100.000 de participanți.

„La Monumentul Secuilor Martiri, cât și pe parcursul mișcării maselor de oameni spre centrul orașului (…) au fost acțiuni și au fost manifestări antistatale, antiromânești, segregaționiste, șovine – scandându-se lozinci cu cuvinte grele adresate românilor, adresate statului român, autorităților române din București și Târgu Mureș. Totul s-a transformat într-o parodie de solicitare a unor așa-zise drepturi pe care unii și le revendică de prin 1900 toamna, care au culminat cu un fâs. Se anunța cu surle și trâmbițe, inclusiv de către organizatorul principal, Izsak Balazs (președintele CNS – n.r.), că se vor duce la Prefectură și vor depune documente de protest la Guvern și la Președinție. Nu a venit nimeni, nu a depus nimic. De dimineață am fost informat că a venit pe e-mail o hârtie cu tot felul de revendicări”, a adăugat prefectul.

Mitingul de la Târgu Mureș a fost organizat, pentru al doilea an consecutiv, de Consiliul Național Secuiesc (CNS), cu ocazia Zilei Libertății Secuiești – 10 martie, când sunt comemorați trei secui martiri executați în 1854. CNS a cerut și aprobare pentru un marș de la monument și până la Prefectură, însă acesta nu a fost autorizat de Primăria Târgu Mureș.

(Cătălina Mihai)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE MOBILE. Ordinul de la UE a devenit deja...
Câinii și pisicile vă pot ucide. Alertă pentru proprietarii de animale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vitamina care ar putea încetini îmbătrânirea