Tomac o cheamă la întâlnire pe Dăncilă: Vom discuta despre votul în Diaspora

Redactor:
Politic
Tomac o cheamă la întâlnire pe Dăncilă: Vom discuta despre votul în Diaspora
Eugen Tomac a anunțat că a fost mandat de colegii de partid pentru a îi cere premierului Viorica Dăncilă o întrevedere cu privire la votul în Diaspora la alegerile prezidențiale. Președintele PMP a precizat că PMP își va oferi expertiza pentru a nu exista probleme la secțiile din străinătate.

„Mai mult decât atât am discutat și dezbătut în cadrul Consiliului Național o situație care ne preocupă în mod constant și anume că Comisia specială pentru legile electorale s-a grăbit atunci când a adoptat legea cu privire la alegerile prezidențiale dedicată Diasporei. În continuare nu vom scăpa de cozile de la secțiile de votare pentru că decizia cu privire la trei zile de alegeri poate crea o serie de probleme în ceea ce privește organizarea alegerilor și nu vom scăpa în continuare de aceste cozi”, a afirmat Eugen Tomac, la finalul Comitetului Executiv Național al PMP, joi, la Parlament.

„În acest sens, am primit mandat din partea colegilor mei să îi solicit o întrevedere prim-ministrului Dăncilă pentru a îi explica din punct de vedere instituțional ce trebuie făcut pentru a preveni un nou eșec. Am văzut că a făcut apel către partidele politice să vină cu soluții. I-am solicitat în scris acest lucru. Suntem pregătiți să punem la dispoziție expertiza PMP în acest domeniu”, a completat liderul PMP.

Acesta a reamintit faptul că a fost secretar de stat la Ministerul de Externe și are experiență în ceea ce privește organizarea votului în străinătate.

„Amintesc că am fost secretar de stat în MAE, am coordonat pregătirea alegerilor în străinătate și singura ocazie în care nu a existat niciun fel de incident din punct de vedere al participării la vot a fost cea în care eu am gestionat acest domeniu. Tocmai pentru că am această expertiză vrem s-o punem la dispoziția Guvernului din respect pentru cetățenii români care sunt peste hotare și care au dreptul să participe la vot și trebuie statul să le creeze din timp condiții pentru ca în zilele în care se va vota, pentru că nu sunt trei sunt și de fapt sunt cinci zile pentru că ai o zi de pregătire, ai o zi în care se va închide procesul electoral. Deci, pe lângă această chestiune, trebuiesc suplimentate locațiile unde se vor înființa aceste secții și multe alte chestiuni pe care noi le-am sesizat și vrem să cerem Guvernului să se implice cu foarte multă atenție în ceea ce privește organizarea alegerilor prezidențiale”,a conchis Eugen Tomac.

Miercurea trecută, Camera Deputaților a adoptat, decizional, proiectul de lege prin care votul în Diaspora pentru alegerile prezidențiale este extins la trei zile. Legea mai prevede ca votul în România și în Diaspora să fie extins până la ora 24.00, în cazul în care există cetățeni în secția de votare.

Românii din afara țării vor putea vota la alegerile prezidențiale pe parcursul a trei zile, respectiv vineri, sâmbătă și duminică.

Legislația a fost completată, astfel încât alegătorii, atât din România cât și din afara țării, care vor fi prezenți la coadă la închiderea secției de vot, respectiv ora 21.00, să poată vota până la ora 23.59.

O altă modificare vizează introducerea votului prin corespondență și pentru alegerile prezidențiale. De asemenea, a fost simplificat procesul de vot prin automatizarea listelor suplimentare.

Executivul a adoptat, marți, o Hotărâre de Guvern pentru organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale pe 10 noiembrie, iar al doilea tur de scrutin pe 24 noiembrie.

 

Inchide