Traian Băsescu se ocupă și de programa școlară. Sfaturile fostului președinte

Traian Băsescu se ocupă și de programa școlară. Sfaturile fostului președinte

Băsescu a afirmat că dreptul elevilor la educație este, deocamdată, garantat doar în Constituție, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit fostului președinte, numărul copiilor care abandonează școala și al celor care o termină, dar nu își găsesc apoi un loc de muncă este în creștere, ceea ce înseamnă că învățământul nu este armonizat cu realitățile pieții muncii.

„În Constituție se vorbește despre garantarea dreptului la Educație. Deocamdată, este un drept garantat doar în Constituție, iar în România crește numărul copiilor care abandonează școala. Deocamdată, este un drept înscris în Constituiție, iar în România tot mai mulți tineri care termină școala medie sau facultăți nu-și găsesc un loc pe piața forței de muncă. Asta înseamnă că avem un învățământ care nu este armoniazat cu realitățile pieței de muncă”, a declarat Traian Băsescu.

Aflat la Casa de Cultură din Constanța, unde a participat la lansarea candidaților partidului la alegerile locale, președintele PMP le-a amintit acestora că școlile aparțin administrației locale, iar prin legea Educației, autoritățile locale pot impune 25 la sută din structura orelor de pregătire.

„Orele de pregătire ar trebui să fie adaptate nevoilor economiei din fiecare județ, oraș ori comună. Este o prevedere legală pe care administrațiile locale nu au utilizat-o până acum, iar dreptul la educație nu înseamnă pur și simplu să deschizi o ușă de școală, copilul să intre în școală, iar când a terminat de închis și deschis ușa școlii câțiva ani să constate că nu este pregătit pentru o meserie. De aceea cred că, din acest punct de vedere, al respectării dreptului la educație, administrațiile locale trebuie să intre într-un dialog puternic cu inspectoratele școlare și cu școlile și să adapteze, atât cât este posibil, programa școlilor cu nevoile economice ale locului, pentru că numai așa vor da o șansă tinerilor să-și găsească un loc de muncă după ce au terminat școala. Altfel, acest drept este doar un drept înscris în Constituție, dar nerespectat prin modul cum este creat mecanismul care dă dreptul la educație copiilor”, a afirmat Băsescu.

În ceea ce privește respectarea drepturilor din Constituție, Traian Băsescu a menționat și dreptul la sănătate, spunând despre calitatea actului de sănătate că este îndoielnică în momentul de față.

„Spitalele au fost transferate administrațiilor locale, dar, în afara câtorva mari spitale din București, Iași, Cluj și poate Timișoara, calitate actului medical este îndoielnică. Iar sănătatea și dreptul la sănătate este, de asemenea, un drept constituțional”, a afirmat fostul președinte.

Referitor la acest aspect, Băsescu le-a spus delegaților prezenți în sală și un banc: „Se duce la doctor un cetățean care a căzut și i s-a înfipt un cui în cap. După ce îl vede, doctorul îi zice: Te costă 200 de euro, îți scot cuiul, te cos și în două săptămâni nu se mai cunoaște. Domnule doctor, dar nu am 200 de euro, spune cetățeanul. Atunci, dă-mi 100 de euro, îți scot cuiul, te dau cu tinctură de iod și în trei luni nu se mai cunoaște. Domnule doctor, dar eu nu am nici 100 de euro, dar am asigurare medicală. Ei, dacă ai asigurare medicală atunci îți îndoi cuiul”.

Băsescu a adăugat că atunci când despre un sistem încep să apară bancuri, înseamnă că „românul începe să facă haz de necaz și asta-i un semnal de alarmă”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Șoferii vor fi înregistrați. A intrat în vigoare din martie 2024. E imposibil să scapi
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto