Trei miniștri și-au dat LOG OUT din Guvernul Ponta

Redactor:
Anca Simina
Semnalul de final al negocierilor dintre PSD și formațiunea lui Călin Popescu Tăriceanu pentru viitorul Guvern Ponta 4 a fost dat astăzi de doi dintre actualii membri apolitici ai Cabinetului. Florin Jianu și Răzvan Nicolescu și-au anunțat singuri plecarea, prin intermediul conturilor personale de Facebook, pentru a face loc reconstituirii ministerului Economiei așa cum PLR îl dorește - la pachet cu Departametul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri și Turism și cu cel pentru Energie, favorit pentru a-l reprimi fiind fostul ministru Andrei Gerea.

Decizia lui Victor Ponta de a include în noul Guvern numai miniștri înregimentați politic este confirmată de doi dintre membrii actualului Cabinet care ar urma să își încheie mandatul în maximum două săptămâni. Primul care a anunțat-o astăzi oficial a fost ministrul pentru Energie, Răzvan Nicolescu, printr-un mesaj pe pagina personală de Facebook. „Am discutat astăzi cu prim-ministrul Ponta despre ceea ce urmează. Mi-a comunicat că își dorește un nou concept: lipirea, din nou, a Departamentului pentru Energie la Ministerul Economiei și numirea unui ministru politic”, a scris ministrul delegat pentru Energie.

O oră mai târziu, scenariul reconfigurării Ministerului Economiei așa cum a funcționat în timpul guvernelor Tăriceanu și Boc a fost oficializat și de Florin Jianu: „Portofoliul IMM-urilor se va alipi la Economie și va fi condus politic”.

Ulterior, al treilea ministru delegat a anunțat pe Facebook că pleacă din Guvern. Aurelia Cristea, ministru delegat pentru Dialog Social, spune că decizia a fost luată în urma unei discuții cu Victor Ponta.
 

Dacă refacerea portofoliului Economiei, în prezent gestionat de Constantin Niță, răspunde solicitărilor lui Călin Popescu Tăriceanu, scoaterea miniștrilor apolitici din Guvern vine să calmeze tensiunile din PSD în condițiile în care la ședința Consiliului Executiv de după alegeri, președinții de filiale au cerut, prin vocea lui Gheorghe Nichita și prin cea a lui Marian Oprișan, să nu mai fie puși în fața unei liste cu tehnocrați „la televizor”, ci să li se dea șansa de a se pronunța asupra numelor viitorilor miniștri.

Guvernul Ponta 4 ar urma să fie conturat mâine în conducerea PSD și prezentat Parlamentului luni, pentru a fi votat pe 21 decembrie, în aceeași zi cu învestirea președintelui Klaus Iohannis.

Jianu (Turism): „Guvernul viitor va conține numai oameni politici”

Cooptat în urmă cu 10 luni în Guvern, în garnitura figurilor ministeriale noi, apolitice, Răzvan Nicolescu sugerează că a refuzat varianta compensării printr-o altă funcție guvernamentală, urmând să rămână președinte al Consiliului de Administrație al Agenției Europene de Reglementare în Energie (ACER). „Un lucru e cert: voi continua ca Președinte al Consiliului de Administrație al Agenției Europene de Reglementare în Energie (ACER), mandatul pe care l-am primit de la Consiliul UE expirând în anul 2016. Această poziție nu are nici un fel de legatură cu sistemul de administrație din România”, adaugă Niculescu la plecarea din Guvern.


Sursa foto: Facebook

Intrat în guvern dinspre reprezentanții patronatelor, Florin Jianu se arată, la rândul său, dezinteresat de o altă potențială funcție. „Guvernul viitor va conține numai oameni politici. Eu nu sunt om politic (…) Portofoliul IMM-urilor se va alipi la Economie și va fi condus politic. Nu m-a interesat și nu mă interesează nicio altă funcție, nu am alergat după niciuna, nu o voi face nici de acum înainte. Iar politica rămâne o problemă a cărei rezolvare, deși sunt matematician, îmi rămâne necunoscută”, rezumă Jianu imaginea sa despre principiile construirii noului Guvern.

Sursa foto: Facebook

Plecările din Guvern ale miniștrilor tehnocrați anunțate pe Facebook reprezintă o premieră în comunicarea la Palatul Victoria. În ambele situații, premierul Ponta a avut întâlniri cu titularii funcțiilor guvernamentale, lăsându-i însă să se „retragă” înainte de a pune pe masa PSD o schiță de guvern din care numele lor lipsesc.

Petrescu, pe picior de plecare. PLR, în negociere pentru Economie și Mediu

Într-o situație similară ar urma să fie, potrivit discuțiilor preliminare, și ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu. Fosta consilieră a premierului nu a făcut însă, până la acest moment, niciun anunț legat de plecarea sa de la Minister.

Absența miniștrilor tehnocrați din viitorul Cabinet a fost anunțată în aceeași zi cu retragerea oficială a UDMR de la guvernare. Ministerele Culturii și Mediului rămân astfel cu portofolii vacante. În noul Cabinet, UNPR, PC și PLR ar urma să ia câte două porfotolii ministeriale și, eventual, câte o funcție de vicepremier, în timp ce miniștrii PSD urmează să fie votați duminică în ședința unui Comitet Executiv.

În acest moment, PC are ministerul Agriculturii, și cel al Comunicațiilor. Cei de la UNPR dețin ministerul de Interne și cel pentru Relația cu Parlamentul. PLR a mers, la negocieri, pe cinci variante: Economie, cu condiția comasării, Finanțe, Transporturi, Cultură și Mediu. Ultimele discuții, susțin surse politice, au conturat varianta instalării liberalilor la Economie și la Mediu.

Pe de altă parte, printre miniștrii PSD care ar urma să plece din Guvern se numără ministrul Educației, Remus Pricopie, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, ministrul Economiei și Constantin Niță. În ședința Comitetului Executiv al PSD de la sfârșitul lunii decembrie s-a cerut de asemenea remanierea lui Mircea Dușa, ministrul Apărării.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Carmen Brumă arată fabulos la 44 de ani! Și-a arătat sânii printr-o bustieră neagră
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Dialogul care îți dă fiori reci! „Crezi că e rupt?” Întrebarea Simonei Halep a primit...
Amendă de 800.000 de lei pentru Kaufland! Ce au găsit inspectorii ANPC. Românii sunt stupefiați
Sonda spaţială Voyager a detectat un „zumzet persistent” dincolo de sistemul nostru solar
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Scriitoarea Ileana Vulpescu a murit miercuri. Dramaturg: „Dacă ar fi murit vreun manelist, s-ar fi...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
Amendă de 5000 de lei pentru această greșeală banală! Mulți români obișnuiesc să facă asta
Soția lui Liviu Guță ripostează. Ce susține că a dus, de fapt, la divorțul celor...
S-a dus și mitul bunului Bill Gates? Este șocant motivul pentru care soția miliardarului a...
S-a decretat STARE DE URGENȚĂ! Anunțul ȘOCANT al momentului
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Întrebarea care face RAVAGII la interviurile de angajare din România. 90% dintre candidaţi pleacă acasă
Inchide