UDMR Harghita a strâns 28.000 de semnături pentru referendumul privind regionalizarea

UDMR Harghita a strâns 28.000 de semnături pentru referendumul privind regionalizarea
UDMR Harghita a adunat, în ultimele două săptămâni, 28.000 de semnături pentru organizarea unui referendum pe tema reorganizării regiunilor de dezvoltare, ceea ce reprezintă peste 10 la sută din totalul persoanelor cu drept de vot din județ, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Publicat: 16/10/2013, 15:43
Actualizat: 28/09/2018, 08:39

UDMR Harghita a adunat, în ultimele două săptămâni, 28.000 de semnături pentru organizarea unui referendum pe tema reorganizării regiunilor de dezvoltare, ceea ce reprezintă peste 10 la sută din totalul persoanelor cu drept de vot din județ, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Vicepreședintele executiv al Organizației Teritoriale Ciuc a UDMR, Bors Bela, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că reprezentanții Uniunii au înregistrat, marți, la Consiliul Județean Harghita, o listă cu 28.000 de semnături de susținere a organizării, în 8 decembrie, a referendumului pentru regiunea Covasna-Harghita-Mureș, cu centrul la Târgu Mureș.

Listei de semnături i-a fost anexată expunerea de motive, semnată de toți consilierii județeni ai UDMR și ai PCM din Harghita.

Potrivit sursei citate, voluntari de la UDMR au mers, în utimele două săptămâni, din casă în casă, iar persoanele care nu au fost găsite și au dorit să semneze listele de susținere au putut să o facă la sediile Uniunii din municipii, orașe, comune sau la liderii locali ai UDMR.

Bors Bela a afirmat că, până în prezent, au fost adunate câte 10.000 de semnături în zona Gheorgeni și în zona Odorhei, iar în zona Ciuc 8.000 de semnături.

„Am început campania de strângere de semnături în urmă cu două săptămâni și deja am reușit să adunăm 28.000. Ritmul este bun, semnăturile adunate până acum reprezintă peste 10 la sută din numărul persoanelor cu drept de vot din Harghita, adică dublu față de necesarul pentru organizarea unui referendum, care este de minim cinci la sută. La noi, la sediul din Miercurea Ciuc, și acum vin oameni să semneze și vom continua să adunăm semnături până în jurul datei de 15 noiembrie, mai precis până la ședința ordinară a Consiliului Județean (CJ) Harghita din luna noiembrie, unde se va adopta hotărârea privind organizarea referendumului”, a precizat Bors.

El a adăugat că referendumul va fi organizat de CJ Harghita, iar costurile vor fi suportate tot de autoritatea județeană și, dacă hotărârea CJ nu va fi atacată în instanță de Prefectura Harghita, consultarea directă, prin vot, a cetățenilor ar urma să aibă loc în 8 decembrie, ca și în județele Covasna și Mureș.

La strângerea de semnături au ajutat și voluntari de la PCM Harghita.

„Am avut în jur de 20 de voluntari în fiecare localitate, mai mulți în municipii și mai puțini în comune și sate, care au bătut la fiecare poartă pentru a vorbi cu oamenii și a le cere părerea și semnătura pentru o regiune formată din județele Covasna, Harghita și Mureș. Oamenii au fost foarte receptivi, au spus că își doresc o altă formă de regionalizare și mai ales să nu mai hotărască Bucureștiul câți bani primim și unde să-i punem, că noi știm cel mai bine în ce să-i investim și cum să-i folosim. Este în regulă câte semnături s-au adunat până acum, dar nu ne oprim aici, mergem mai departe, până la mijlocul lui noiembrie” a spus, la rândul său, președintele PCM Harghita, Salamon Zoltan.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a propus, în 25 septembrie, la Cluj, organizarea referendumurilor locale în șase județe din țară, în 8 decembrie, pentru consultarea populației cu privire la regionalizare.

Potrivit lui Kelemen, referendumurile locale pentru consultarea populației cu privire la regionalizare vor avea loc în județele Harghita, Covasna, Mureș, Bihor, Sălaj și Satu Mare.

Kelemen spunea că, în cazul județelor Harghita, Covasna și Mureș, la referendum va fi o singură întrebare, respectiv: „Sunteți de acord ca județele Harghita, Covasna și Mureș să se constituie într-o singură regiune, cu centrul în Târgu Mureș?”, la care se răspunde cu „da” sau „nu”.

În ceea ce privește cealaltă regiune, care să cuprindă județele Bihor, Sălaj și Satu Mare, liderul UDMR a afirmat că propunerea este ca Oradea să fie centrul acesteia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
Imagini deprimante cu mormântul Stelei Popescu! Cum arată locul de veci, la aproape 7 ani...
Noi detalii cutremurătoare despre moartea lui Naomi. Ce au scos la iveală prietenii apropiați
ANIMAŢIE. Cu cât creşte distanţa de frânare la o viteză de 50 km/h, în condiţii...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Ioana Dichiseanu, în lacrimi. Ce semne a primit de la regretatul Ion Dichiseanu la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
Obligatoriu până pe 25 mai. Decizie pentru proprietarii de apartamente din România
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Cum să alegi parfumurile pentru orice preferință?
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
O statuie veche de 3.400 de ani a lui Ramses al II-lea, recuperată de autoritățile...