Udrea, despre autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc: Articolul 1 din Constituție nu trebuie atins

Udrea, despre autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc: Articolul 1 din Constituție nu trebuie atins
Deputatul PDL Elena Udrea a declarat, duminică, la Băile Tușnad, că nu este de acord cu autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc, că articolul 1 din Constituție nu trebuie atins și că utilizarea limbii maghiare în instituțiile publice și de învățământ este suficientă.
Publicat: 17/03/2013, 21:57
Actualizat: 29/07/2014, 14:48

Deputatul PDL Elena Udrea a declarat, duminică, la Băile Tușnad, că nu este de acord cu autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc, că articolul 1 din Constituție nu trebuie atins și că utilizarea limbii maghiare în instituțiile publice și de învățământ este suficientă.

Întrebată de ziariști care este părerea sa despre declarațiile președintelui UDMR, Kelemen Hunor, făcute în 15 martie în Harghita, că năzuința comunității maghiare este „autonomia teritorială”, Elena Udrea a declarat că articolul 1 din Constituție, potrivit căruia „România este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil”, nu trebuie atins, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Categoric sunt, în acest moment, pentru neatingerea articolului 1 din Constituție”, a declarat Udrea, adăugând că nu este de acord cu autonomia teritorială solicitată de maghiarii din Transilvania.

În opinia acesteia, autonomia administrativă este o soluție bună, iar discuțiile care au la bază motivații etnice nu trebuie exacerbate.

„Nu sunt de acord cu autonomia territorială, dar sunt de acord cu autonomia administrativă, așa cum ne dorim cu toții, așa cum ca ministru am încercat să ducem procesul de descentralizare către teritoriu în mod real”, a spus deputatul democrat-liberal.

Udrea consideră că politicienii trebuie să manifeste responsabilitate, multe „probleme” fiind generate de interesele politicianiste care se manifestă, de obicei, în preajma alegerilor, fie în România, fie în Ungaria.

„Nu cred că trebuie să exacerbăm discuțiile care deja au pornit și de regulă pornesc în preajma alegerilor, fie că se întâmplă alegerile în România, fie că se întâmplă în Ungaria, discuțiile care pornesc de la motive etnice, la fel cum nu trebuie pus în discuție, în dezbatere, articolul 1 din Constituție. Dar trebuie ca toată clasa politică să privească responsabil la problemele pe care cred că multe ori noi, politicienii, le generăm”, a adăugat liderul PDL.

Ea a explicat că este la curent cu situația din județele Harghita și Covasna, pe care susține că le-a vizitat „mai des decât alți colegi de la București”, cu faptul că cetățenii români, de etnie română și maghiară, pot conviețui bine, „muncind” pentru prosperitatea regiunii, dacă politicienii „nu inflamează situația în interes electoral”.

„Cred că multe dintre problemele pe care le auzim sau care se creează se generează, în primul rând, din interesul politicienilor care reprezintă aceste comunități, cred că trebuie privit cu mare atenție ce declarații se fac, pentru că ele pot fi escaladate, așa cum s-a întâmplat acum ceva timp în urmă cu povestea steagului Ținutului Secuiesc și cred că orice astfel de subiect trebuie lansat în public, eventual, dar după ce există soluții la nivelul clasei politice, pentru că riscăm să inflamăm comunitățile și este păcat. Oamenii aceștia chiar pot trăi împreună bine și pot să muncească pentru prosperitatea comunității dacă politicienii sunt responsabili și-i sprijină deopotrivă pe români și maghiari să trăiască bine și nu inflamează situația în interes electoral”, a mai spus Udrea.

Întrebată cum comentează o altă cerere a președintelui UDMR, Kelemen Hunor, care a cerut recunoașterea oficială, prin Constituție, a limbii maghiare în Transilvania, aceasta a afirmat că utilizarea limbii maghiare în instituțiile publice și de învățământ este suficientă.

„Cred că este OK cum este acum, există posibilitatea să înveți în limba maternă, din punctul meu de vedere cred că este suficientă situația pe care o avem în acest moment legat de utilizarea limbii maghiare în instituțiile publice și de învățământul în limba maghiară”, a declarat Udrea.

În opinia Elenei Udrea, „zona a fost ținută în sărăcie tocmai pentru a putea fi manipulată de politicieni” cu astfel de argumente etnice, afirmând, totodată, că prima care a început să investească în județele majoritar maghiare a fost guvernarea PDL.

„Pentru prima dată, guvernarea PDL a venit și a investit în această zonă și a ridicat și gradul de infrastructură, a încercat să sprijine investitorii și astăzi arată schimbată. Aici și sub semnătura mea au venit peste 200 milioane de euro în cele două județe. Zona a fost ținută în sărăcie tocmai pentru a putea fi manipulată de politicieni cu argumente etnice, mă refer în principal la politicienii care reprezintă etnia maghiară dar, desigur, că și politicienii români profită de aceste situații pentru a puncta electoral”, a apreciat Elena Udrea.

Ea a precizat că a făcut referire la clasa politică începând din 1989 încoace „și chiar înainte”.

Elena Udrea a venit, duminică, în județul Harghita pentru a-și prezenta moțiunea în fața membrilor filialelor PDL Harghita și Covasna, reuniți la Băile Tușnad.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cel mai căutat fugar american, prins în Piața Sf. Petru din Vatican