Un lider ALDE face anunțul: Opțiunea ruperii alianței PSD-ALDE este deschisă

Un lider ALDE face anunțul: Opțiunea ruperii alianței PSD-ALDE este deschisă
Publicat: 07/08/2019, 21:14

„Noi am avut o discuție (cu Viorica Dăncilă-n.red.) doar de principiu, pentru că detaliile nu pot fi discutate decât cu domnul Ponta. Am discutat doar această posibilitate în situația în care se va face o restructurare guvernamentală. Ea trebuie să aibă câteva principii. Reducerea severă a numărului de miniștri dub 20, să zicem 19, și alocarea către această structură ALDE-ProRomânia a unui număr considerabil de ministere care să permită să facem o modificare a tipului de politică”, a declarat, miercuri seară, la Antena3, purtătorul de cuvânt al ALDE Varujan Vosganian.

Întrebat dacă este deschisă opțiunea ruperii alianței PSD-ALDE, acesta a afirmat: „În momentul de față, opțiunea este deschisă”.

„Va trebui foarte serios să cumpănim, până la sfârșitul lunii august, cum ar putea să funcționeze această alianță cu doi candidați la președinție. Chestiunea cheie asta este”, a mai spus Vosganian.

Chestionat dacă au existat sugestii care să vină din zona ALDE către Viorica Dăncilă să nu mai candideze la prezidențiale, pentru ca ALDE să rămână la guvernare, deputatul a răspuns: „Nu. Au existat sugestii să nu mai candideze la președinție ca în turul doi să avem un contracandidat și nu un partener pentru domnul Iohannis. Nu am amenințat, nu am șantajat că ieșim de la guvernare. Ce vă spun eu acum este prefigurarea unei situații dificile în care am fi doi candidați. Noi am avut astfel de discuție cu liderii PSD. Nu a fost o discuție care să pună tranșant chestiunea retragerii ALDE de la guvernare”.

Vosganian a mai afirmat că discuțiile cu Victor Ponta au vizat crearea unei forțe politice de aproape 70 de parlamentari care să reconfigureze structura Parlamentului.

„Cu Victor Ponta am discutat posibilitatea creerii unei forțe politice de aproape 70 de parlamentari care să reconfigureze structura Parlamentului, să aibă în vedere fie restructurarea din temelii a guvernării și un nou program de guvernare și alocarea unor posturi cheie către această nouă forță, fie, dacă PSD dorește în continuare să păstreze toate aceste ministere strategice la Dezvoltare Regională, Transporturi cu consecințele pe care le vedem, investiții mici și absorbție mică de fonduri europene, atunci probabil că drumurile noastre s-ar putea despărți, dar, în momentul de față n-am avut nicio discuție tranșantă pe chestiunea ieșirii de la guvernare. Noi am discutat azi chestiunea restructurării guvernamentale, rectificării bugetare. Suntem de acord că am discutat asta. Am discutat cu PSD și Victor Ponta despre asta”, a spus Varujan Vosganian.

În ceea ce privește o alianță de tipul USL, deputatul ALDE a răspuns: „Aia a fost o glumă. Niciodată o să propun o gogomănie ca aia pe care a propus-o Antonescu, ca Iohannis să fie ministru de Interne și vicepremier pe probleme de Finanțe. Aia a fost o gogomănie făcută special prin care să se rupă alianța”.

„Noi am invitat mâine pe membrii conducerii noastre ca să transforme discuția în hotărâre. Am discutat înainte de această întrunire cu colegii noștri și cred că nu există un astfel de pericol (ca discuția să nu se transforme în hotărâre de formare a alianței-n.red.). Discuția asta a fost pregătită înainte. Este un proces dinamic, în care această alianță se va omogeniza, adică ori vom fi amândoi la guvernare, ori vom fi amândoi în opoziție. Formula în care unul e la opoziție și unul e la guvernare nu poate fi posibilă, așa cum cred că va fi foarte greu să avem doi candidați în coaliție”, a mai declarat Vosganian.

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a anunțat, miercuri, că partidul său va forma o alianță politică cu Pro România, partidul condus de Victor Ponta. Tăriceanu a afirmat că alianța va fi a treia forță parlamentară, după PSD și PNL. Pro România a condiționat alierea cu ALDE de ieșirea acestora de la guvernare.

Ulterior, liderul ALDE și-a nuanțat declarațiile de pe Facebook cu privire la alianța cu Pro România, iar după editarea postării în locul „am hotărât” a apărut „am discutat”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Silvestru nu pierde timpul după despărțirea de Diana Șoșoacă. Cu cine a fost surprins
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee