VERDICT al Curții de Apel București. Judecătorii ÎL OBLIGĂ pe Victor Ponta să respecte legea și să organizeze alegeri parțiale în 17 colegii

Publicat: 21/05/2015, 11:12

PNL a dat în judecată guvernul Ponta în februarie 2015 la Curtea de Apel – secția contencios, dar decizia a fost dată în urmă cu două zile – 19 mai. În minuta instaței se precizează: „obligă pârâtul(Guvernul României -n.r.) să procedeze la stabilirea datei organizării alegerilor parlamentare parțiale în următoarele circumscripții electorale”, fiind enumerate 17 colegii de senator și deputat rămase vacante. Deși decizia instanței din București nu este definitivă, este a doua instanță care decide că guvernul a încălcat legea prin refuzul de a organiza alegeri, după Curtea de Apel Cluj.

În motivarea deciziei de la Cluj privind postul de președinte al CJ Cluj, se precizează că guvernul Ponta a făcut „un exces de putere” când nu a organizat alegerile parțiale locale.

PNL a contestat la București și neorganizarea alegerilor parțiale locale în mai multe județe, dar sentința a fost amânată pentru săptămâna viitoare.

Autoritatea Electorală Permanentă precizează într-un răspuns acordat gândul sub semnătura președintei AEP, Ana Maria Pătru, că a informat periodic Guvernul cu privire la vacantarea mandatelor de parlamentar, președinte de CJ sau primar, propunând date pentru care se pot organiza alegeri parțiale pentru acestea. De fiecare dată, propunerea AEP a fost ignorată de Guvern, deși premierul Ponta vorbește constant despre rolul acestei Autorități, care ar trebui să se ocupe la alegerile viitoare și de votul din Diaspora.

„Autoritatea Electorală Permanentă a propus data de 22 martie 2015 pentru organizarea de noi alegeri parțiale locale și parlamentare. Precizăm că în cazul alegerilor locale parțiale, data de 7 iunie 2015 este ultima dată posibilă pentru organizarea și desfășurarea acestora, iar proiectele de hotărâri ale Guvernului ar trebui adoptate astfel încât să intre în vigoare la data de 4 mai 2015″, se precizează în documentul obținut de gândul de la AEP.

Cu toate acestea, Guvernul condus de Victor Ponta nu a emis nicio hotărâre până în prezent, deși ar trebui organizate alegeri parțiale locale pentru funcția de președinte al Consiliului Județean în Botoșani, Neamț, Vâlcea, Mehedinți, Cluj și Brăila, și pentru primăriile Sibiu, Râmnicu Vâlcea și Piatra Neamț.

Președintele Klaus Iohannis a declarat în această săptămână că abordarea guvernului este greșită.

„Ar fi trebuit să organizeze alegeri parțiale în toate localitățile și județele unde persoanele care au fost pe funcție au părăsit din varii motive aceste funcții”, a spus Iohannis de la tribuna Palatului Cotroceni.

Cum îl contrazice premierul Ponta pe candidatul Ponta

Premierul Ponta a declarat că va organiza alegeri doar dacă va decide o instanță, nu pentru că așa scrie în lege. În 2012, pe când se afla în opoziție avea însă un alt punct de vedere.

„Opinia noastră este că România nu trebuie să stea tot timpul în alegeri, ci trebuie să ai date în care strângi mai multe tipuri de alegeri și în felul acesta economisești bani și ferești societatea de o campanie electorală neîntreruptă. Deci strict politic, PSD-ului i-ar conveni să organizeze alegeri pentru că cel puțin două din trei le-am câștiga. Dar aici nu este vorba de un interes politic, aici e vorba dacă facem în fiecare săptămână și ținem țara tot timpul în alegeri pentru un mandat care se termină peste un an. Poate reușim să schimbăm legea pentru un mandat de patru ani, atunci la anul nu mai organizăm. De muncit când mai muncim dacă stăm tot timpul numai în alegeri”, a fost motivația oferită de prim-ministru în februarie 2015.

Aceasta este opusul a ceea ce promova pe când se afla în Opoziție același politician: Victor Ponta.

„Vom acționa împreună cu ONG-urile pentru a obține pe calea instanțelor alegeri parțiale în cele trei colegii de deputat și două de senat în care Guvernul Boc era obligat conform legii actuale în vigoare să organizeze alegeri parțiale (…) Guvernul Boc nu a aplicat legea, nu a emis hotărâri de Guvern, nu a organizat alegeri (…) vom acționa atât în instanța civilă, pentru ca instanța să oblige guvernul să organizeze alegeri, să respecte legea de fapt, dar și din punct de vedere penal, faptul că un prim-ministru, oricum s-ar numi acesta, refuză să respecte o lege a țării este o încălcare și a legii penale”, afirma la o conferință de presă a USL din ianuarie 2012 Victor Ponta.

Colegiile unde ar trebui organizate alegeri parlamentare parțiale:

Circumscripția Electorală nr.18 Galați-Colegiul Uninominal nr.5
(colegiu devenit vacant după ce Dan Nica – PSD a renunțat la funcția din Parlamentul României pentru cea din Parlamentul European)

Circumscripția Electorală nr.42 București-Colegiul Uninominal nr.15;
(colegiu devenit vacant după demisia lui Alin Petrache – PSD)

Circumscripția Electorală nr.4 Bacău-Colegiile Uninominale nr.4 și 9;
(colegiul 9 din Bacău a devenit vacant după demisia lui Viorel Hrebenciuc din Camera Deputaților; colegiul nr. 4 a devenit vacant după demisia lui Damian Drăghici UNPR – grup PSD, devenit europarlamentar)

Circumscripția Electorală nr.10 Buzău – Colegiile Uninominale nr.l și 5;
(colegiul nr. 1 a devenit vacant după demisia lui George Scutaru – PNL din Camera Deputaților pentru a deveni consilier prezidențial; colegiul devenit vacant după încetarea mandatului de drept a lui Gheorghe Coman – PC, condamnat la închisoare cu executare)

Circumscripția Electorală nr.ll Caras Severin – Colegiul Uninominal nr.2;
(colegiul rămas vacant după demisia senatorului Iosif Secășan – PNL)

Circumscripția Electorală nr.15 Covasna – Colegiul Uninominal nr.2;
(colegiul rămas vacant după demisia deputatului UDMR Olosz Gergely)

Circumscripția Electorală nr.16 Dâmbovița – Colegiul Uninominal nr.2;
(colegiu devenit vacant după condamnarea lui Sorin Roșca Stănescu la închisoare cu executare în octombrie 2014)

Circumscripția Electorală nr.17 Dolj – Colegiile Uninominale nr.l, 2 și 8;
(colegiul 8 Camera Deputaților a devenit vacant după ce Ștefan Stoica – PDL a fost declarat incompatibil, colegiul 2 a devenit vacant după ce deputatul PSD Nicolae Vasilescu a fost condamnat la închisoare cu executare în 2013, colegiul 1 a devenit vacant după condamnarea deputatului Gheorghe Nețoiu – PPDD – martie 2014)

Circumscripția Electorală nr.22 Hunedoara – Colegiul Uninominal nr.l;
(colegiu devenit vacant după demisia senatorului PSD – Toni Greblă)

Circumscripția Electorală nr.23 lalomița – Colegiul Uninominal nr.l;
(colegiul devenit vacant după decesul senatorului Ștefan Stoica – PSD)

Circumscripția Electorală nr.24 lași – Colegiul Uninominal nr.2;
(colegiu devenit vacant după demisia lui Vasile Mocanu – PSD)

Circumscripția Electorală nr.28 Mureș-Colegiul Uninominal nr.3;
(colegiu devenit vacant după ce senatorul Akos Mora – PNL a fost declarat definitiv incompatibil în noiembrie 2014)

Circumscripția Electorală nr.40 Vrancea-Colegiul Uninominal nr.4;
(colegiu eliberat de Miron Mitrea – PSD prin demisie la începutul anului înainte să fie condamnat la închisoare cu executare)