VIDEO | Mircea Fechet, în vizită la un depozit de deșeuri periculoase din Bacău: „Depozitul urmează a fi ecologizat”

Publicat: 05/01/2024, 16:07

Ministrul liberal al Mediului, Mircea Fechet, a mers vineri, 5 ianuarie, în vizită la un depozit de deșeuri periculoase din județul Bacău. Depozitul de fosfogips este moștenit din perioada comunistă și, spune ministrul, urmează a se emite acordul de mediu pentru proiectul e ecologizare a acestuia.

România a fost condamnată la o amendă de 18.000 de euro pe zi din pricina depozitelor de deșeuri care nu sunt ecologizate, susține ministrul Mircea Fechet.

Astfel, Curtea de Justiţie a UE a decis la data de 14 decembrie 2023 sancţionarea României cu o amendă de 1,5 milioane de euro şi penalităţi zilnice de 600 de euro/zi pentru întârzierea închiderii depozitelor de deşeuri neconforme.

Potrivit acestuia, 31 de depozite de deșeuri industriale periculoase și nepericuloase, se află pe teritoriul țării noastre, iar potrivit deciziei UE acestea trebuie închise.

Așa arată unul dintre depozitele din cauza căruia România a fost condamnată. Sunt 31 de astfel de depozite de deșeuri industriale, periculoase și nepericuloase. Acesta este un depozit de deșeuri periculoase. El se întinde pe 16 hectare în municipiul Bacău. E un depozit de fost fosfogips pe care l-am moștenit de la industria comunistă și din cauza căruia astăzi plătim 18.000 euro pe zi până la data la care vom ecologiza toate aceste depozite, a precizat Fechet.

Potrivit ministrului, în perioada următoare urmează să se emită acordul de mediu pentru ecologizarea depozitului de la Bacău, ca un prim-pas pentru a stopa din penalitățile și amenzile pe care România le plătește din pricina poluării.

bucur am reușit astăzi particip la ședința comisiei de analiză tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Bacău, unde urmează se emită acordul de mediu pentru proiectul de ecologizare acestui depozit, adaugă șeful de la Mediu. 

Bacăul va deveni mai puțin poluat

Născut la Bacău, Mircea Fechet vrea să ofere băcăuanilor un aer mai curat, anunțând că prin ecologizarea depozitului de se va reduce din poluarea apei, solului și aerului din municipiu.

Ecologizarea nu va însemna doar faptul acest depozit nu va mai polua în continuare apa, solul și aerul municipiului Bacău, al județului Bacău și nu numai, dar va însemna și faptul statul român va plăti mai puține penalități și mai puține amenzi…. Ce s-a întâmplat astăzi la Bacău va fi un exemplu de bună practică și pentru celelalte 30 de depozite de deșeuri ce urmează a fi ecologizate, mai spune Mircea Fechet.

România are obligaţia de închidere a depozitului de deşeuri industriale periculoase din judeţul Bacău, în vederea conformării cu prevederile acquis-ului european şi cu angajamentele asumate pentru sectorul de mediu, transmite Ministerul Mediului.

Pentru realizarea investiţiei de închidere a depozitului de deşeuri industriale neconforme a fost necesară, în prealabil, trecerea terenului aferent în proprietatea statului şi în administrarea Administraţiei Fondului pentru Mediu, arată instituţia.

Termenul estimat pentru închiderea depozitului de la Bacău este anul 2027.

La data de 10 august 2023, Guvernul României a aprobat un nou Plan de acţiune pentru închiderea celor 31 de depozite rămase neconforme: 1 depozit de deşeuri municipale, 20 de depozite de deşeuri industriale periculoase şi 10 depozite de deşeuri industriale nepericuloase, se mai precizează în comunicat.

CITIȚI ȘI:

Românii din Spania ar putea obține dubla cetățenie / SURSE: Pedro Sanchez ar urma să vină în ianuarie în România pentru adoptarea legislației

Ministrul Muncii dă asigurări că pensiile românilor se vor majora cu 13,8%, începând „de astăzi”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
3.500 DE LEI în fiecare lună pentru aceşti români. KLAUS IOHANNIS a promulgat legea deja
Un restaurant românesc, extindere fără precedent. Se bate cu marile fast food-uri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
A fost descoperită o mutație genetică rară, nemaivăzută până acum la oameni