VIDEO | Rareș Bogdan în scandalul interzicerii termenului „Crăciun”: Poporul român a fost de nenumărate ori apărătorul creștinismului. Crăciun fericit, dragi europeni!

VIDEO | Rareș Bogdan în scandalul interzicerii termenului „Crăciun”: Poporul român a fost de nenumărate ori apărătorul creștinismului. Crăciun fericit, dragi europeni!
Sursă FOTO: Captură
Publicat: 15/12/2021, 21:30

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a criticat dur, într-un discurs în plenul Parlamentului European, recomandarea Comisiei Europene pentru propriii angajați de a evita folosirea unor termeni precum „Crăciun”, pentru că i-ar deranja pe cei care nu sunt creștini.

Rareș Bogdan amintește de trecutul creștin al Europei și cere președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să spună public dacă este de acord cu o asemenea măsură.

„Venind din România, poarta creștinătății, iubesc Europa și UE, care stă ca o cupolă pe turlele tuturor bisericilor creștine de pe continent. Sunt dator să o apăr în continuare, iar Europa va sărbători acum și peste veacuri Nașterea Mântuitorului. Cineva se joacă periculos cu focul. Că sunt neomarxiștii sau doar niște indivizi incapabili să înțeleagă istoria devenirii acestei lumi europene nu are cea mai mare importanță. Este însă esențial ca președintele Comisiei Europene și președintele Consiliului European să spună public dacă își însușesc aceste concepte și atitudini”, a spus Rareș Bogdan în discursul său cu note puternic emoționale din plenul Parlamentului European.

Un document intern al Comisiei Europene care îi sfătuia pe oficialii să folosească un limbaj incluziv, cum ar fi „sezonul sărbătorilor”, mai degrabă decât „Crăciunul”, a fost retras după un protest din partea politicienilor de dreapta.

Recomandările executivului UE asupra liniilor directoare de comunicare au fost lansate de comisarul pentru egalitate, Helena Dalli, la sfârșitul lunii octombrie. Renunțarea la setul de recomandări a fost determinată de un articol din publicația italiană „Il Giornale”, care susținea că este o încercare de „anularea Crăciunului”.

Discursul lui Rareș Bogdan: Crăciun fericit, dragi europeni!

„De 500 de ani, în fiecare zi la ora 12, în toate bisericile catolice din lume bat clopotele în cinstea principelui român Iancu de Hunedoara. Și asta în urma unei bule papale prin care a fost elogiată strategia de geniu care a asigurat victoria creștinătății împotriva lui Mehmed al II-lea, cuceritorul Constatinopolului. În istoria Europei, poporul român a fost de nenumărate ori apărătorul creștinismului și sunt mândru că sunt român. Venind din România, poarta creștinătății, iubesc Europa și UE, care stă ca o cupolă pe turlele tuturor bisericilor creștine de pe continent. Sunt dator să o apăr în continuare, iar Europa va sărbători acum și peste veacuri Nașterea Mântuitorului. Cineva se joacă periculos cu focul. Că sunt neomarxiștii sau doar niște indivizi incapabili să înțeleagă istoria devenirii acestei lumi europene nu are cea mai mare importanță. Este însă esențial ca președintele Comisiei Europene și președintele Consiliului European să spună public dacă își însușesc aceste concepte și atitudini. Noi, cei ce sărbătorim Nașterea Domnului, nu vom renunța la liberatea de a ne manifesta convingerile public, cu curaj, cu iubire, cu multă iubire. Crăciun fericit, dragi europeni!”, a declarat Rareș Bogdan.