UPDATE VIDEO | Reforma pensiilor bagă PNL în ședință. Coaliție la ora 14.00. Nicolae Ciucă: Nu este un subiect cu care să ne jucăm electoral

Publicat: 13/11/2023, 12:22
Actualizat: 13/11/2023, 14:57

Continuă frământările în coaliție pe subiectul majorărilor de pensii. Liberalii susțin proiectul PSD, dar nu în orb și nici în alb, lasă de înțeles liderul PNL. Fără taxe și impozite noi, transmit liberalii.

UPDATE 14.00

Nicolae Ciucă a ieșit din ședința partidului cu un mandat clar: susținem noua lege a pensiilor. Cel puțin prima parte care prevede indexarea cu 13,8%, de la 1 ianuarie.

Partidul Național Liberal va susține proiectul privind noua lege a pensiilor, nu doar la modul Declarativ. Am mărit pensiile în ultimii trei ani de trei ori. Efectiv, pe mandatul meu, de la 1265 de lei punctul de pensie la 1785 de lei. Ca atare, începând cu 1 ianuarie, vom aplica acel procent de indexare a pensiilor cu rata inflației cu 13,8%. Vom lua măsurile necesare, astfel încât să introducem măsurile de digitalizare și de combatere a evaziunii fiscale pe TVA, care în acest moment se ridică la valoare de 45 de miliarde de lei, a precizat Nicolae Ciucă.

Citește mai multe aici despre cele două majorări ale pensiilor prevăzute pentru anul viitor.

Știrea inițială. 

Președintele PSD și premierul Marcel Ciolacu spunea luni dimineață că este inuman să mai existe o pensie de 1.980 de lei. „Vă anunț că nu se mai poate”, a spus premierul, în fața primarilor la Summitul Autorităților Locale.

Partenerul de guvernare, PNL, îi transmite că nu este atât de simplu.

Nu este atât de simplu să venim cu o lege și să spunem: veniți cu sursele de finanțare.  Susținem acest proiect de lege și ne străduim să găsim sursele de finanțare și aici reiau încă o dată acest subiect și anume acela că principala sursă poate să vină din combaterea evaziunii la TVA, care este de 45 de miliarde de lei, a declarat Ciucă, înaintea reuniunii conducerii liberale.

Și cine ar trebui să găsească această sursă de finanțare? Marcel Boloș cere identificarea acesteia încă de săptămâna trecută, de la punerea în transparență și votarea în Executiv a legii pensiilor. Ciucă a spus că responsabilitatea ar fi în curtea PNL, doar pentru că șeful de la Finanțe este susținut de liberali.

Este în curtea Partidului Național Liberal, dacă privim către aspectul că la conducerea ministerului se află un ministru susținut de Partidul Național Liberal și nu ne dăm deloc înapoi de la această responsabilitate și vom face tot ceea ce este posibil să continuăm măsurile care au fost deja implementate în acest sens.

Drept urmare, coaliția se reunește luni după-amiază, pentru a discuta mai aprofundat, înainte ca legea să intre pe traseul parlamentar. Combaterea evaziunii prin digitalizare este o soluție de creștere a veniturilor la buget și, implicit, pentru acoperirea majorărilor de pensii. Cu asta, liberalii sunt de acord. Linia roșie o reprezintă creșterile de taxe. PNL spune NU.

Tot timpul se discută despre digitalizare. Dacă asta este principala problemă, să trecem s-o facem. Am făcut toate demersurile, inclusiv am dus o decizie în acest sens în Consiliul Suprem de Apărare a Țării trebuie să se facă digitalizarea, pentru că asigurarea resurselor financiare reprezintă o problemă de siguranță națională. Astăzi, încă o dată în coaliție ne vedem. Finalizarea digitalizării trebuia de mult încheiată. Nu ne permitem anul viitor să mai creștem taxe și impozite. Este deja o decizie în implementare. Parte dintre măsuri, majoritatea, marea majoritate a măsurilor vor intra în aplicare de la 1 ianuarie. Ca atare, nu putem să venim cu încă o povară pe mediul de afaceri, a mai spus Ciucă, luni dimineață.

Nicolae Ciucă a aruncat pensiile în sfera alegerilor din 2024 și cere politicienilor să „nu o joace electoral”.

Este ușor să aruncăm anatema de la unul la altul. Este ușor să dai vina de la cineva anume la altcineva și, mai mult decât atât, să o joci electoral. Asta acesta nu este un subiect cu care să ne jucăm electoral. Acesta este un subiect pentru care trebuie să găsim soluții, iar soluțiile sunt la noi toți. Este vorba de asumarea acestei responsabilități de a finaliza o dată.

Ceva mai tranșant a fost prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan.

Nu acceptăm niciun fel de prosteală cu creștere de taxe si impozite in 2024, pentru că firmele cu capital românesc și cele străine aduc bani la buget. Ajunge!, a spus Rareș Bogdan, la începutul reuniunii PNL.

Coaliția se reunește la ora 14.00, unde ministrul de Finanțe Boloș va prezenta variante pentru sursele de finanțare destinate majorării pensiilor, de anul viitor.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Marcel Ciolacu știe ce l-a speriat pe celălalt Marcel, Boloș / S-a străduit să-mi ia față și să devină un fel de păpușă voodoo

VIDEO | Marcel Ciolacu spune că rocada a dus România într-o „democrație consolidată” / Ciucă: Alianțele nu se fac de bunăvoie și nesiliți de nimeni

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Rețeta perfectă de drob de miel. Puține gospodine știu toate secretele
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului