Zgonea: Devansarea alegerilor prezidențiale, discutată numai în USL. Băsescu nu a avut o poziție

Zgonea: Devansarea alegerilor prezidențiale, discutată numai în USL. Băsescu nu a avut o poziție
Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, că devansarea alegerilor prezidențiale pentru luna mai 2014 este o propunere discutată numai în cadrul USL și pe care USL o susține, arătând că șeful statului nu a avut o poziție față de această propunere la întâlnirea de marți.
Publicat: 23/01/2013, 19:05
Actualizat: 28/09/2018, 07:45

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, că devansarea alegerilor prezidențiale pentru luna mai 2014 este o propunere discutată numai în cadrul USL și pe care USL o susține, arătând că șeful statului nu a avut o poziție față de această propunere la întâlnirea de marți.

„Devansarea alegerilor prezidențiale este o propunere care a fost discutată numai în cadrul USL. Noi nu dorim ca în 2014 să avem din nou dezbateri și bătălii politice. Două campanii electorale pe an sunt destul de grele, ultimii ani au arătat că două campanii electorale înseamnă o societate divizată, iar partidele politice cu greu își revin să aibă o comunicare consistentă între ele”, a spus Zgonea.

El a arătat că nu vede care ar fi problema ca România să adopte un model precum cel american în care alegerile sunt în septembrie, în octombrie se validează mandatul și în ianuarie se depune jurământul.

„Este o propunere care va fi făcută și care trebuie să fie reglementată prin modificare la Constituție. Până atunci, este o inițiativă pe care USL o susține. Eu, personal, din experiența pe care o am în ultimii șase ani de campanii electorale, câte două pe an, de când suntem membri ai UE, este bine și pentru România să nu mai dea câte 30-40 de miliaone de euro pentru fiecare alegere”, a spus Zgonea.

Întrebat care a fost reacția președintelui Băsescu atunci când i s-a propus acest lucru, la întâlnirea cu premierul Victor Ponta și președintele Senatului, Crin Antonescu, de marți seara, Zgonea a spus că șeful statului nu a avut o poziție.

„Din ce am văzut, domnul președinte, la momentul respectiv, nu a avut poziție. A spus că acest lucru trebuie să fie clarificat printr-un text în modificarea Constituției”, a spus Zgonea.

Președintele Camerei Deputaților a declarat că a participat la întâlnirea cu șeful statului, Traian Băsescu, alături de premierul Victor Ponta și președintele Senatului, Crin Antonescu, el arătând că discuția a privit MCV.

Președintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat că marți seară a avut o întâlnire cu premierul Victor Ponta și președintele Traian Băsescu la Senat, pe tema MCV, la solicitarea șefului statului, ideea comasării alegerilor, susținută de USL, fiind evocată de către premier.

„Domnul Băsescu a solicitat o întâlnire cu premierul și președinții celor două Camere, pe tema MCV. A avut loc aseară această întâlnire la Senat, subiectul acesta a fost, și anume apropiatul raport pe MCV, măsurile legislative care sunt aferente unui asemenea subiect, contextul în care el se discută, nimic spectaculos, lucruri normale”, a declarat Antonescu, miercuri, într-o intervanție telefonică la Antena 3.

Întrebat despre ideea comasării alegerilor prezidențiale cu cele europarlamentare în 2014, Antonescu a răspuns: „A fost colateral, nu a fost un subiect. La un moment dat, premierul Ponta i-a adus la cunoștință opțiunea sa sau a noastră, a USL, ca în 2014 să nu mai avem două alegeri, unele europarlamentare în primăvară și unele prezidențiale în toamnă, la termen și dacă s-ar putea să facem aceste alegeri împreună, adică în primăvară, urmând fie ca președintele să renunțe la restul de mandat, deci cele câteva luni, cele 4-5 luni, fie să intre în vigoare mandatul câștigat de viitorul președinte, de câștigătorul alegerilor prezidențiale, în noiembrie, atunci când expiră al doilea mandat al domnului Băsescu. Dar repet, nu a fost un subiect care să se dezbată, a fost pur și simplu o idee evocată de Victor Ponta”.

Anterior, contactat de MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al șefului statului, Bogdan Oprea, a spus că „președintele Traian Băsescu nu a avut marți o agendă publică”.

Vicepreședintele PNL Daniel Chițoiu a declarat, marți seară, că USL ia în considerare varianta în care alegerile prezidențiale din 2014 să fie organizate concomitent cu cele europarlamentare, existând ideea la nivelul USL ca președintele să-și preia mandatul mai târziu.

Premierul Victor Ponta a anunțat, miercuri, că a discutat cu președintele Traian Băsescu despre posibilitatea ca alegerile prezidențiale să fie organizate în luna mai sau iunie 2014, simultan cu alegerile europarlamentare, dar că nu a primit încă un răspuns din partea acestuia.

Președintele Traian Băsescu „nu are o poziție oficială” referitoare la propunerea avansată de premierul Victor Ponta privind devansarea alegerilor prezidențiale din 2014 în mai-iunie și cuplarea cu alegerile europarlamentare, a precizat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt Bogdan Oprea.

Președintele Traian Băsescu a participat, la începutul anului, la o ședință a CSM, declarând, cu acea ocazie, că nu a acceptat și nu va accepta, pentru restul de mandat de „18-19 luni”, intervenții politice în Justițe.

„Așa că nu o voi face acum pe ultimele luni de mandat, mai am 18-19 luni de mandat, până îmi termin al doilea mandat. Nu îmi voi compromite mandatul pe chestiuni din astea”, spunea președintele, vorbind despre acceptarea influențelor politice în justiție.

Actualul mandat al președintelui se termină în decembrie 2014.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...