LIVE | Război în Ucraina, ziua 146: Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, merge la Casa Albă / Moscova intenţionează să impună „termeni complet diferiţi” dacă vor fi reluate negocierile de pace

LIVE | Război în Ucraina, ziua 146: Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, merge la Casa Albă / Moscova intenţionează să impună „termeni complet diferiţi” dacă vor fi reluate negocierile de pace
Sursă foto: Profimedia
Publicat: 19/07/2022, 14:00
Actualizat: 19/07/2022, 14:00

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că forţele armate ucrainene ”au reuşit să le provoace invadatorilor pierderi logistice semnificative”. „Este din ce în ce mai dificil pentru armata rusă să menţină poziţiile pe teritoriul capturat”, susţine Zelenski. El a transmis că 1.028 de localităţi au fost eliberate de ocupanţi, în timp ce alte 2.621 se află încă sub controlul invadatorilor. Pe de altă parte, Rusia intenţionează să impună condiţii mai dure Ucrainei în cazul în care sunt reluate negocierile de pace, a afirmat un consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 14:00 – Atacuri ale forțelor ucrainene la Herson

Artileria ucraineană ar fi lovit podul Antonovski de pe Nipru, care leagă orașul Herson de restul regiunii, marți dimineață.

UPDATE ora 13:00 – Coreea de Nord ar putea trimite muncitori pentru a reconstrui Donbasul, declară ambasadorul Rusiei la Phenian

Coreea de Nord ar putea trimite muncitori în republicile populare autoproclamate Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, potrivit ambasadorului Rusiei la Phenian, o decizie care ar reprezenta o provocare pentru sancţiunile internaţionale împotriva programului de arme nucleare al statului nord-coreean, relatează The Guardian.

Ambasadorul Alexander Matsegora a declarat că muncitorii nord-coreeni ar putea ajuta la reconstruirea infrastructurii distruse în război în republicile populare autoproclamate Doneţk şi Lugansk, potrivit agenţiei de presă nord-coreene NK News.

Matsegora a spus că există ”o mulţime de oportunităţi” de cooperare economică între Coreea de Nord Nord şi republicile autoproclamate din regiunea Donbas a Ucrainei, în pofida sancţiunilor ONU

UPDATE ora 12:00 – Dmitri Medvedev: O să fie pace în Ucraina, dar Rusia va impune condițiile

Fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, a spus marți că Rusia va învinge în Ucraina și va stabili condițiile semnării unui acord de pace cu Kievul, scrie Reuters.

„Rusia își va atinge toate obiectivele. O să fie pace, dar în termenii noștri”, a scris pe Telegram Medvedev, care este acum vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei.

Dmitri Medvedev/ Sursa: Kremlin.ru

UPDATE ora 11:00 – Incident la centrala nucleară din Zaporojia. Mai multe victime au ajuns la spital

Un oficial ucrainean anunță că mai mulți militari ruși au fost răniți într-un incident care a avut loc la centrala nucleară din Zaporojia. Unele victime au murit, precizează sursa, potrivit CNN, citat de Mediafax.

Mai multe persoane au murit și cel puțin nouă soldați ruși au fost răniți într-un incident produs luni la centrala nucleară din centrul Ucrainei, a declarat primarul orașului Enerhodar.

Dmytro Orlov, care nu se află în orașul ocupat de ruși, a declarat că soldații ruși „au fost transportați de urgență la spitalul orașului cu răni de diferite grade de gravitate. Unii au fost spitalizați, iar o persoană se afla la terapie intensivă”.

De asemenea, sunt persoane decedate, a adăugat oficialul ucrainean.

„Există, de asemenea, persoane decedate, dar nu putem da numărul lor exact în acest moment”, a spus primarul.

Ucraineanul nu a spus cum s-a produs incidentul. Rușii au ocupat orașul Enerhodar și centrala nucleară Zaporojia la începutul lunii martie.

UPDATE ora 10:00 – O tânără din Ucraina a născut într-un beci în care se adăpostea de bombardamente și în care se mai aflau 31 de persoane

O tânără din Ucraina a născut într-un beci în care se adăpostea de bombardamentele ruse, fiind ajutată de mai multe rude. În aceeași locație se mai aflau alte 31 de persoane.

Ana Mordiukova are 19 ani, iar pe 23 martie se afla într-un beci din localitatea Lukaşivka, situată la 15 kilometri de Cernihiv. Cu toţii se adăposteau de trupele ruse care invadaseră satul şi care duceau lupte deschise cu armata ucraineană.

La momentul naşterii, lângă ea se aflau şi câteva rude apropiate. Pentru că nu aveau medicamente, acestea au apelat şi la militarii ruşi, aflaţi de câteva săptămâni în sat. (Citește mai multe aici…)

UPDATE ora 09:00 – Spitalele din Elveţia nu vor trata răniţi ucraineni / Guvernul a refuzat cererea NATO, invocând principiul neutralităţii

Spitalele din Elveţia nu vor trata răniţi ucraineni, după ce guvernul nu a dat curs unei solicitările din partea NATO pentru a nu contraveni principiului neutralităţii ţării, a transmis Departamentul Federal al Afacerilor Externe (DFAE).

„Elveţia, prin ajutorul său şi angajamentul său umanitar, aduce în principiu un sprijin de calitate mai bună şi mai eficace la faţa locului decât dacă pacienţii ar fi primiţi în Elveţia”, a afirmat DFAE.

Conform sursei citate, primirea de combatanţi ucraineni ar fi problematică pentru neutralitatea Elveţia, care a stat la baza politicii sale externe de peste două secole.

UPDATE ora 08:00 – Forţele ruse au tras 7 rachete Kalibr în regiunea Odesa: 6 răniţi, inclusiv un copil

Forţele ruseşti au lovit din nou regiunea Odesa, în jurul miezului nopţii, trăgând simultan şapte rachete Kalibr asupra regiunii, transmite Ukrinform, citat de News.ro.

„Inamicul a lovit insidios regiunea Odesa cu rachete în timpul nopţii. Şapte rachete de croazieră Kalibr au fost lansate din Marea Neagră. Una a fost doborâtă de forţele de apărare aeriană, şase au lovit un sat paşnic”, se arată în raportul Comandamentului Operaţional Sud.

Atacul a lovit trei case particulare. Două anexe au fost distruse şi au luat foc. Mai multe proprietăţi private, maşini, o şcoală şi un centru cultural au fost, de asemenea, avariate.

În total, şase persoane au fost rănite, inclusiv un copil. Incendiul de pe o suprafaţă de 300 de metri pătraţi a fost stins rapid.

UPDATE ora 07:30 – Jill Biden o va găzdui marţi pe prima doamnă a Ucrainei la Casa Albă

Soţia preşedintelui american Joe Biden, Jill Biden, o va găzdui, marţi după-amiază, pe prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, la Casa Albă, potrivit unui comunicat al Aripii de Est, transmite CNN, citat de News.ro.

Cele două femei urmează să discute în privat în timpul unei întâlniri bilaterale programate.

Biden şi Zelenska s-au întâlnit pentru prima dată în persoană în luna mai, când Jill Biden a făcut o călătorie în Ucraina. Primele doamne au comunicat, însă, înainte de întâlnirea lor.

Olena Zelenska, Prima Doamnă a Ucrainei | Foto – Profimedia Images

UPDATE ora 07:00 – Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că forţele armate ucrainene ”au reuşit să le provoace invadatorilor pierderi logistice semnificative”.

„Este din ce în ce mai dificil pentru armata rusă să menţină poziţiile pe teritoriul capturat”, susţine Zelenski. El a transmis că 1.028 de localităţi au fost eliberate de ocupanţi, în timp ce alte 2.621 se află încă sub controlul invadatorilor.

Zelenski a făcut referire, în ultimul mesaj postat pe reţelele de socializare, la o fotografie cu un bărbat din Mariupol, care a ieşit pe străzile oraşului cu un steag ucrainean şi care a devenit virală.

”Acest tip este unul dintre mulţii noştri care aşteaptă întoarcerea Ucrainei şi care nu vor accepta ocupaţia sub nicio formă”, a transmis preşedintele.

El susţine că forţele armate ucrainene au reuşit să le provoace invadatorilor pierderi logistice semnificative.

”Este din ce în ce mai dificil pentru armata rusă să menţină poziţiile pe teritoriul capturat. Pas cu pas, avansăm, întrerupem aprovizionarea ocupanţilor, identificăm şi neutralizăm colaboratorii. Perspectiva este evidentă: steagul ucrainean va fi în toate oraşele şi satele noastre. Singura întrebare este în cât timp”, a mai afirmat Zelenski, citat de News.ro.

UPDATE ora 06:00 – Moscova intenţionează să impună ”termeni complet diferiţi” dacă vor fi reluate negocierile de pace

Rusia intenţionează să impună condiţii mai dure Ucrainei în cazul în care sunt reluate negocierile de pace, a afirmat un consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin, relatează Agerpres, care citează dpa.

Iuri Uşakov a afirmat că au fost obţinute rezultate concrete în cursul discuţiilor care au avut loc în martie în Turcia, înainte ca Ucraina să întrerupă contactul. Totuşi, „dacă negocierile sunt reluate acum, va fi în termeni total diferiţi”, a spus Uşakov, potrivit agenţiei de presă RBK, fără a da mai multe detalii.

„De-nazificarea” şi „demilitarizarea” Ucrainei, de asemenea cedarea regiunilor de est Doneţk şi Lugansk şi recunoaşterea Crimeei ca fiind rusă au fost numite atunci de Moscova drept condiţii pentru a pune capăt a ceea ce numeşte o „operaţiune militară specială”.

UPDATE ora 05:00 – Vladimir Putin se va întâlni cu Recep Tayyip Erdogan. Ce va discuta liderul rus cu omologul turc și unde va avea loc evenimentul

Kremlinul a anunțat că preşedintele rus Vladimir Putin se va întâlni, marţi, în capitala Iranului, Teheran, cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan. Cei doi lideri vor discuta despre mecanisme care să permită reluarea exporturilor de cereale ucrainene, blocate din cauza războiului. (Citește mai multe aici…)

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte