LIVE | Război în Ucraina, ziua 147: Washingtonul acuză Rusia că pregătește anexarea teritoriului ocupat în Ucraina și impunerea rublei /  Siria rupe relaţiile diplomatice cu Ucraina

LIVE | Război în Ucraina, ziua 147: Washingtonul acuză Rusia că pregătește anexarea teritoriului ocupat în Ucraina și impunerea rublei /  Siria rupe relaţiile diplomatice cu Ucraina
Vladimir Putin / Sursă Foto: Mediafax Foto
Publicat: 20/07/2022, 14:00
Actualizat: 20/07/2022, 15:03

Ziua 147 de lupte între Ucraina și Rusia. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că gigantul Gazprom îşi va îndeplini „în totalitate” obligaţiile şi a ironizat Occidentul pentru că se bazează pe energia verde. Putin le-a spus reporterilor de la Teheran: ”Gazprom şi-a îndeplinit, îşi îndeplineşte şi îşi va îndeplini în totalitate obligaţiile”. Între timp, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat înfiinţarea unei comisii speciale pentru controlul utilizării armelor furnizate Ucrainei. „Este foarte important că Rada Supremă a Ucrainei a implementat iniţiativa şefului biroului preşedintelui, Andriy Yermak, de a înfiinţa o comisie specială pentru controlul utilizării armelor furnizate de partenerii noştri. Comisia a inclus reprezentanţi ai tuturor fracţiunilor şi grupurilor parlamentare”, a transmis preşedintele Ucrainei.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 15:00 – Propaganda Rusiei prezintă beneficiile banilor primiți de familiile soldaților morți

Tatăl unui soldat rus ucis în Ucraina a fost filmat în garaj, alături de noua mașină a familiei, spunând: „Alexei a visat să aibă o mașină albă, ca aceasta”. Scena face parte dintr-un reportaj difuzat de televiziunea rusă despre „beneficiile” de care au parte rudele militarilor care mor în războiul din Ucraina.

Rusia a difuzat un reportaj despre familia îndoliată care cumpărat o mașină din banii primiți în urma morții fiului lor. Videoclipul arată o familie într-un nou automobil, în timp ce merg la cimitirul unde fiul lor este îngropat.

Sursă Facebook

UPDATE ora 14:30 – Kadîrov anunță un plan pentru „demilitarizarea țărilor NATO”. Ce stat amenință după Ucraina

Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei, a declarat că autoritățile ruse pun la cale un „plan de demilitarizare” pentru țările NATO.

De asemenea, Kadîrov a declarat că a discutat despre planul „demilitarizării NATO” cu asistentul său, Apti Alaudinov. (Citește detalii aici…)

UPDATE ora 14:00 – Rușii spun că Ucraina are „soldați mutanți creați în biolaboratoare”, cu ajutorul SUA

Rusia a suferit pierderi grele de la începutul războiului în Ucraina, iar Kremlinul crede că a găsit cauza. Potrivit Kommersant, doi parlamentari ruși au investigat dacă Ucraina a lansat un „proiect periculos militaro-biologic”, cu ajutorul SUA, pentru a crea soldați mutanți.

Luni, Consiliul Federației a organizat o ședință regulată a unei comisii parlamentare înființate pentru a investiga „activitățile laboratoarelor biologice americane de pe teritoriul Ucrainei”. Potrivit copreședinților comisiei, un test de sânge efectuat de militari ucraineni a arătat că aceștia au fost supuși la „experimente secrete”, în urma cărora au fost transformați în „cei mai cruzi monștri”, spune Kommersant, citat de Digi24.

După ședință, Konstantin Kosachev și Irina Yarovaia le-au dezvăluit jurnaliștilor câteva din „descoperirile” lor.

Konstantin Kosachev, președintele adjunct al Consiliului Federației Ruse și Irina Yarovaia, vicepreședintele Dumei de Stat, susțin că au descoperit mai multe dovezi ale unor „experimente secrete”. Ei spun că au efectuat o serie de analize de sânge ale prizonierilor ucraineni și au găsit „o serie de boli, inclusiv unele atipice pentru teritoriul Ucrainei”, între care hepatita A și febra West Nile.

„S-au făcut experimente pe teritoriul Ucrainei cu privire la boli extrem de periculoase, care în anumite circumstanțe ar putea fi eliberate în scopuri militare”, a spus Konstantin Kosachev, potrivit Kommersant.

UPDATE ora 13:00 – Ocupanții ruși au bombardat Nikopol în timpul nopții, aproximativ 30 de rachete lovind zone private

Două persoane au fost ucise și nouă au fost rănite, printre care patru copii. „Cel mai tânăr rănit are doar trei ani”, a declarat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentin Reznichenko, potrivit Nexta.


UPDATE ora 12:00 – Podul Antonivskii din regiunea Herson, cu o mare importanţă strategică, distrus de obuzele ucrainene

Obuzele ucrainene au avariat grav podul cu o importanţă strategică Antonivskii din regiunea Herson, controlată de Rusia, din sudul Ucrainei, au declarat autorităţile regionale instalate de Moscova, relatează Reuters.

Podul – unul dintre cele două puncte de trecere pentru forţele ruse către teritoriul pe care l-au ocupat pe malul vestic al fluviului Nipru din sudul Ucrainei – a fost o ţintă-cheie pentru forţele ucrainene în ultimele zile. Kievul a folosit rachete de înaltă precizie furnizate de SUA pentru a încerca să îl distrugă.

UPDATE ora 11:00 – Siria rupe relaţiile diplomatice cu Ucraina

Siria a anunţat miercuri că rupe relaţiile diplomatice cu Ucraina, conform principiului reciprocităţii. Kievul a tăiat legăturile diplomatice cu Damascul la sfârșitul lunii iunie, după ce Siria a recunoscut independenţa republicilor separatiste pro-ruse Doneţk şi Lugansk.

Agenţia oficială de presă siriană Sana citează o sursă din Ministerul sirian de Externe, care a declarat că „Republica Arabă Siriană a decis să rupă relaţiile cu Ucraina, conform principiului reciprocităţii şi ca reacţie la decizia guvernului ucrainean”, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Ucraina a rupt relațiile diplomatice cu Siria la sfârşitul lui iunie, după ce guvernul de la Damasc a recunoscut independenţa republicilor separatiste pro-ruse Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei.

„Nu vor mai exista relaţii între Ucraina şi Siria”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, adăugând că „presiunea pentru sancţiuni” împotriva Siriei, aliatul Rusiei, „va fi şi mai mare”.

UPDATE ora 10:00 – 50 de secunde de confuzie pentru Putin. Liderul rus, lăsat să aștepte singur, în picioare, sosirea lui Erdogan

Imagini cu Vladimir Putin, vizibil nerăbdător și contrariat, în timp ce este lăsat să aștepte câteva zeci de secunde de către omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, au fost distribuite pe internet.

„Acele 50 de secunde în care Erdogan l-a făcut pe Putin să aştepte, părând descumpănit în faţa camerelor de filmat, spun mult despre cât de multe s-au schimbat după Ucraina”, a glumit Joyce Karam, senior corespondent al National News.

(Vezi video aici…)

foto: captură Twitter

UPDATE ora 09:00 – A fugit de război, dar a dat peste un alt coșmar: „Când te prind…!” Ce a pățit o refugiată din Ucraina, după ce s-a angajat în Timișoara

O ucraineancă refugiată în România a fost amenințată cu moartea și cu agresiunea sexuală de patronul din Timișoara, pentru care lucra „la negru”.

Patronul s-a înfuriat când femeia i-a cerut carte de muncă, deoarece era bolnavă și trebuia să meargă la medic. (Citește continuarea aici….)

UPDATE ora 08:00 – Washingtonul acuză Rusia că pregătește anexarea teritoriilor ucrainene aflate sub controlul său

Rusia „lucrează la anexarea teritoriilor ucrainene” intrate sub controlul său în ultimele luni, folosind acelaşi „mod de operare” ca şi pentru Crimeea în 2014, a acuzat marţi Casa Albă.

„Guvernul rus dispune de planuri detaliate pentru a anexa o serie de regiuni din Ucraina, printre care Herson, Zaporojie, precum şi regiunile întregi Doneţk şi Lugansk”, a declarat John Kirby, care coordonează comunicarea preşedintelui american Joe Biden pe probleme strategice.

Reprezentanţii „ilegitimi” pe care Moscova i-a impus în aceste zone „vor organiza referendumuri simulacru pentru reunificarea cu Rusia”, „poate în septembrie în cursul alegerilor regionale din Rusia”, a adăugat el.

În acelaşi timp, Rusia încearcă să înfiinţeze bănci ruseşti acolo pentru a generaliza utilizarea rublei, „forţează rezidenţii să solicite cetăţenia rusă”, „impune pe cei fideli în serviciile de securitate”, în timp ce „sabotează internetul civil”, a mai spus John Kirby, notează AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE ora 07:45 – Vladimir Putin are probleme de mobilitate? Detaliul observat de toată lumea, cu ocazia vizitei sale la Teheran

Jurnaliștii britanici au remarcat faptul că liderul rus Vladimir Putin are grave probleme de mobilitate, din cauza piciorului drept.

La sosirea în Iran, Vladimir Putin a fost surprins pe covorul roșu în timp ce, practic, nu putea îndoi piciorul drept, aproape șchiopătând. (VEZI VIDEO AICI)

UPDATE ora 07:00 – SUA acuză Rusia că folosește copii soldați și susține traficul de persoane

Statele Unite au plasat marţi Rusia pe listele ţărilor angajate „într-o politică sau un model” de trafic de persoane şi de muncă forţată sau ale căror forţe de securitate ori grupări armate susţinute de guvern recrutează sau folosesc copii soldaţi, potrivit Reuters, citat de Digi24.

Departamentul de Stat a inclus aceste liste în raportul său anual privind traficul de persoane, care cuprinde pentru prima dată, în urma unui mandat din 2019 al Congresului, o secţiune privind traficul de persoane sprijinit de stat.

Rusia apare frecvent în raport din cauza invaziei sale din Ucraina la 24 februarie şi a ceea ce documentul numeşte vulnerabilitatea milioanelor de refugiaţi ucraineni în faţa traficului de fiinţe umane, conform Agerpres.

Reuters precizează că Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns deocamdată unei solicitări de a comenta acuzaţiile din raport.

În afară de Rusia, noua secţiune mai include Afganistan, Myanmar, Cuba, Iran, Coreea de Nord şi alte cinci ţări cu o „politică documentată” sau „un model documentat” de trafic de persoane, muncă forţată în sectoare afiliate guvernului, sclavie sexuală în tabere al guvernului sau folosire ori recrutare de copii soldaţi.

UPDATE ora 06:00 – Zelenski anunţă că a fost înfiinţată o comisie specială pentru controlul utilizării armelor furnizate Ucrainei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat înfiinţarea unei comisii speciale pentru controlul utilizării armelor furnizate Ucrainei.

”Este foarte important că Rada Supremă a Ucrainei a implementat iniţiativa şefului biroului preşedintelui, Andriy Yermak, de a înfiinţa o comisie specială pentru controlul utilizării armelor furnizate de partenerii noştri. Comisia a inclus reprezentanţi ai tuturor fracţiunilor şi grupurilor parlamentare”, a anunţat preşedintele Ucrainei.

El a precizat că o astfel de măsură este necesară inclusiv pentur a pune capăt manipulărilor din partea propagandiştilor ruşi.

„Partenerii noştri sunt pe deplin informaţi despre modul în care folosim armele furnizate. Dar pentru a pune capăt oricăror manipulări ale propagandiştilor ruşi şi ale celor care îi ajută în Ucraina sau în altă parte, un astfel de instrument suplimentar de control parlamentar va intra în vigoare”, a subliniat Zelenski, conform The Guardian, citat de News.ro.

Crearea comisiei vine după ce unii oficiali şi parlamentari ai SUA şi ai Uniunii Europene şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la capacitatea Ucrainei de a urmări armele trimise la Kiev pentru a se apăra împotriva invaziei pe scară largă a Rusiei, indică Politico. De asemenea, sursa citată invocă informaţii ale Financial Times conform cărora unele ţări NATO sunt îngrijorate de posibilitatea introducerii ilegale a armelor în UE de către dealerii de pe piaţa neagră.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski / Sursa foto: Profimedia
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski / Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 05:00 – Vladimir Putin spune că Gazprom îşi va îndeplini „în totalitate” obligaţiile şi ironizează Occidentul

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că gigantul Gazprom îşi va îndeplini „în totalitate” obligaţiile şi a ironizat Occidentul pentru că se bazează pe energia verde, relatează The Guardian, citat de News.ro.

Putin le-a spus reporterilor de la Teheran: ”Gazprom şi-a îndeplinit, îşi îndeplineşte şi îşi va îndeplini în totalitate obligaţiile”.

De asemenea, Putin a fost sarcastic la adresa Occidentului pentru că a încercat să-şi reducă dependenţa de combustibilii fosili şi să treacă la energia verde.

„Sunt mari experţi în domeniul relaţiilor neconvenţionale, iar în domeniul energiei, au decis să se bazeze şi pe tipuri de energie neconvenţională – soarele şi vântul. Ei înşişi închid totul şi apoi caută pe cineva pe care să dea vina – ar fi amuzant dacă nu ar fi atât de trist”, a afirmat Vladimir Putin, conform The Guardian.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ILEGAL în România! N-ai voie să deții aceste ANIMALE acasă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Cum se simte acum fiul lui Kamara? Leon face progrese notabile: ”Este un mic...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Experții avertizează că bolile transmise de țânțari se răspândesc în Europa din cauza crizei climatice