Prima pagină » Regim Alimentar » Lista alimentelor bune, care pot face însă rău la rinichi

Lista alimentelor bune, care pot face însă rău la rinichi

Lista alimentelor bune, care pot face însă rău la rinichi
Lista alimentelor bune, dar contraindicate pentru rinichi

Medicii nutriționiști spun că există o serie de alimente esențiale pentru buna funcționare a organismului, dar care afectează buna funcționare a rinichilor sau care agravează anumite boli renale.

● Sardinele reprezintă o sursă prețioasă de acizi grași Omega 3 și 6 care ajută la menținerea sănătății arterelor și a pielii. Acest pește este contraindicat persoanelor care suferă de gută, deoarece sardinele pot declanșa o criză de rinichi deoarece crește nivel și așa mare de acid uric în sânge. De asemenea, persoanele diagnosticate cu gută trebuie să evite să mănânce anșoa, scoici, ton, hering și carnea de gâscă și rață.

● Spanacul conține betacaroten, nutrient care ajută la creșterea sistemului imunitar . Acesta mai conține și potasiu, mineral esențial pentru buna funcționare a sistemului nervos, a funcției cardiace și asistemului muscular. Cu toate astea, persoanele care au disfuncții renale trebuie să evite spanacul deoarece predispune la formarea nisipului la rinichi. La aceași categorie intră și bananele, roșiile, dovleacul, prunele, portocalele, varza, ciupercile și cartofii.

● Ficatul este principalul furnizor al vitaminei B12, nutrient ce are rolul de a combate anemia. Dar, pesticidele  și antibioticele cu care a fost tratat animalul  se stochează în ficat. Din cauza această crește riscul apariției infecțiilor sau a cancerului renal.

● Fulgii de ovăz furnizează organismului proteine, fier, seleniu și fibre. Nutriționiști recomandă să mâncăm cu precauție acest aliment, deoarece riscăm să ne afectăm sănătatea rinichilor. Medicii recomandă ca zilnic să nu se depășească jumătate de cană de fulgi de ovăz. La același capitol intră și germenii de grâu, tărâțe și lintea.

● Brânza slabă favorizează apariția pietrelor la rinichi, deoarece calciul din acest aliment predispune la formarea în organism a oxalaților. Alte surse de oxalați de calciu:  zmeura, morcovii, coicolata, carnea de miel și ceaiul megru.  
 

Recomandarea video

Mediafax
Job-urile și inteligența artificială: De ce recrutările cu AI produc mai puține angajări
Digi24
EXCLUSIV Avertismentul lui Diaconescu, după ce serviciile secrete americane au dezvăluit planul lui Putin în Europa: „Rusia nu neagă”
Cancan.ro
Cutremur în lumea interlopă! Elvis Pian a fost eliberat din închisoare
Prosport.ro
Mădălina Ghenea, apariție de neratat. Imaginile care le-au tăiat respirația italienilor
Adevarul
De ce nu a construit România autostrăzi în anii ’90. Planul celor peste o mie de kilometri în primul deceniu după Ceaușescu
Mediafax
Prognoza ANM: Vreme schimbătoare de Crăciun și Anul Nou: încălzire temporară, urmată de răcire accentuată și ninsori
Click
O punte „tradițională” anulată de Guvern sparge vacanța românilor. Cum arată calendarul liberelor în 2026
Digi24
Prima reacție a Rusiei la dezvăluirile serviciilor secrete americane privind planul lui Putin de a ataca alte țări din Europa
Cancan.ro
Doliu în televiziunea din România! Un cunoscut prezentator TV a murit, după o carieră de 22 de ani
Ce se întâmplă doctore
Cum se menține în formă Ricky Martin, la 53 de ani! Zeul latino care sfidează timpul
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Fabrica din România care a produs 1 milion de anvelope în 2025. Este singura din lume cu zero emisii de CO2
Descopera.ro
Ceva s-a prăbușit pe Lună! Momentul a fost înregistrat
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Soțul tău are o amantă tânără! Îmi pare rău!
Descopera.ro
Ce anume din ADN-ul centenarilor îi face să trăiască atât de mult?