Prima Bobotează în pandemie. Credincioșii, nemulțumiți că nu au mai putut pune Agheasma Mare în sticle: „Lumea e așa tristă, nu mai are niciun haz!” (REPORTAJ)

Prima Bobotează în pandemie. Credincioșii, nemulțumiți că nu au mai putut pune Agheasma Mare în sticle: „Lumea e așa tristă, nu mai are niciun haz!” (REPORTAJ)
Prima Bobotează în pandemie. Credincioșii, nemulțimiți că nu au mai putut pune Agheasma Mare în sticle: „Lumea e așa tristă, nu mai are niciun haz!” (REPORTAJ) Sursă foto: Alexandra Pandrea/GÂNDUL
Publicat: 06/01/2021, 14:00
Actualizat: 06/01/2021, 14:30

Sute de credincioși s-au adunat, miercuri, la slujba de Bobotează de la Patriarhie. În loc de gerul bobotezii, credincioșii au avut parte de soare, încă de la primele ore ale dimineții. Butoaiele de altădată cu apă sfințită, au fost înlocuite cu sticle de un litru, spre nemulțumirea unora.

Prima Bobotează în pandemie

Coloana de oameni ce așteaptă să urce pe dealul Patriarhiei se întinde de pe strada Bibescu Vodă, acolo unde jandarmii și polițiștii aruncă câte un ochi scrutăcios pentru a vedea dacă enoriașii păstrează normele de distanțare fizică: 1,5 metri.

10.000 de sticle de Agheasmă Mare

Apa sfințită ce aștepta altădată în butoare uriașe a fost înlocuită în sticle gata îmbuteliate. Spre nemulțumirea câtorva credincioși care veniseră pregătiți cu mai multe sticle de acasă, fiecare a primit o singură sticlă de un litru, alături de anafură și o iconiță. Mai mulți preoți, echipați cu mănuși și măști, distribuie Agheasma Mare credincioșilor.

În total, au fost pregătite 10.000 de sticle cu Agheasmă Mare, spun reprezentanți BOR pentru GÂNDUL.

Aghiasma, distribuită în sticle îmbuteliate

În fiecare an veneam cu sticlele aici. Luam pentru mai mulți din familie. Anul ăsta nu am putut să iau decât o singură sticlă. Nu îmi place cum e cu măsurile astea. Era bine să fi avut fiecare sticla să-și pună din butoi cât vrea. Anul trecut am luat 10 litri”, spune Marian, un bărbat care venea anual la Patriarhie de slujba de Bobotează.

Pe dealul Patriarhiei, un voluntar îi așteaptă pe credincioși cu dezinfectant și fiecare dintre ei își dezinfectează mâinile.

În piațeta Catedralei Patriarhale se află în jur de 200 de scaune distanțate, însă mulți dintre credincioși au preferat să stea în picioare și să asculte slujba. În centru a fost montat un ecran pe care oamenii pot urmări slujba difuzată din interiorul bisericii.

Busoiocul și aghiasma

Tanti Florica are 74 de ani și vinde busoioc într-un colț de pe dealul Patriarhiei. Tradiția populară spune că fetele nemăritate trebuie să ia o rămurică din mănunchiul de busuioc cu care preotul stropește și să o pună sub pernă, pentru a-și visa ursitul.

Mai cumpără oamenii. Dar cu epidemia asta este mai greu. Nu e greu tuturor. Oamenii se uită la televizior și se sperie. Sunt bătrână și m-am speriat și eu. Vin aici de când mă știu de la părinții mei. Mă mai duc și la alte biserici, dar cel mai mult aici. Lumea este așa tristă, nu mai are niciu haz. Înainte oamenii erau mai veseli, mai sprinteni, acum stau cu frica în sân”, ne spune Florica.

Credioncioșii, binecuvântați cu Aghiasma Mare prin stropire de Patriarh

După Sfânta Liturghie, a început slujba de sfinţire a apei, oficiată de Preafericitul Părinte Daniel. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române le-a explicat oamenilor rostul acestei slujbe şi efectele tămăduitoare ale Agheasmei Mari. De asemenea, Patriarhul a explicat cum trebuie băută: „Se ia dimineața, pe nemâncate, opt zile, pentru că opt este cifra veșniciei a vieții veșnice”.

Apa sfinţită azi sau Agheasma Mare are o putere deosebită de binecuvântare, de vindecare şi de sfinţire. Se numeşte Agheasma Mare pentru că a fost primită ca binecuvântare de la Dumnezeu, fiind invocat de trei ori Duhul Sfânt la începutul rugăciunii, iar la sfârşit, de alte trei ori. Agheasma Mare are putere sfinţitoare a sufletului, a trupului şi a caselor oamenilor, a fântânilor şi a naturii. De aceea, oamenii de la ţară sfinţesc nu numai locuinţele, ci şi casele din jur şi ogorul. Agheasma are şi putere vindecătoare de boli trupeşti şi sufleteşti, de patimi, dar şi de izgonire a duhurilor necurate. Prin folosirea acestei ape sfinţite, alungăm răutatea din sufletul nostru, dar şi lucrarea diavolească, adesea plină de răutate de vicleni”, a spus Patriarhul.

Mai departe, Preafericitul Părinte Daniel a explicat cum s-a făcut sfințirea Apei: „Sfințirea s-a făcut în 12 vase mari, fiecare vad având 500 de litri”, după care credincioșii prezenți la slujbă au fost binecuvântați prin stropire cu această Aghiasmă Mare

Crima care zguduie ţara. Frumoasa din reclame TV, găsită pe marginea drumului împuşcată de 18...
Cât de scârbos! Ce a lăsat un cuplu, la plecare, în patul camerei hotelului din...
FOTO. Fiica Andreei Berecleanu a încins internetul cu cel mai decoltat costum de baie. Cum...
Corina Bud, cu un costum de baie minuscul. Cum arată vedetele din România, la plajă
Reacția incredibilă a lui Irinel Columbeanu după ce s-a aflat că Monica Gabor S-A DESPARTIT...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Drama cu piele de găină a campioanei olimpice Ana Maria Popescu! Soţul sportivei, grav bolnav
Oficial israelian: Atacul asupra petrolierului, în care a murit un marinar român, a fost comis...
Nu cumpăra aceste mașini! Au fost făcute zob în Europa. Modele foarte populare în România...
BANCUL ZILEI – Traian Băsescu livrează 1 milion de prezervative românești americanilor
Regulile obligatorii de vaccinare la locul de muncă nu se pot aplica veganilor
Cât de scârbos! Ce a lăsat un cuplu, la plecare, în patul camerei hotelului din...
Care este DURATA normală a unui contact sexual. Un expert dă un răspuns la care...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Țara cu cele mai MARI fondurii de pensii din lume, deși are o populație de...
Face senzaţie cu „cel mai mic bikini”. Puţine ar avea curajul să meargă aşa la...
Doliu în lumea muzicii populare. A murit la doar 43 de ani. Este ştirea momentului
O MOLIMĂ CUMPLITĂ a apărut în România: "Deja există o isterie!" NU se poate face...
Ilie Năstase a revenit în viața lui Brigitte. Florin Pastramă a răbufnit
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Uită de cumpărarea sau de închirierea unei locuinţe. Un oraş superb din Italia te va...